kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Biyonik İnsan' hayal değil!

Artık ne kopan eller ne de dökülen dişler sorun değil. Çünkü, bilim adamları her organı yeniden yapabilir ve onarabilir hale geldi

Tıp alanındaki gelişmeler, son yıllarda baş döndürücü bir hıza ulaştı. Bilim adamları, bir erkek hastanın popo kasından yeni bir çene kemiği yapmayı bile başardı. Estetik cerrahinin 'biyonik insan'a doğru adım adım yaklaşması bazı kesimler tarafından tepki görse de, göz ardı edilemeyecek bir gerçek! İşte, İngiliz Daily Mail gazetesinin yaptığı araştırmalara göre, son 25 yılda estetik cerrahide gözlenen gelişmelerin özeti.

SAÇ
Tıp alanındaki gelişmelerden, kellik ve saç dökülmesi gibi sorunların yakında tarihe karışacağını tahmin etmek hiç de zor değil. Bu yılın başlarında, fareler üzerinde deney yapan bilim adamları, saç köklerindeki hücrelerin yapısını tanımladı. Bu hücrelerin deriye nakledildiği bölgelerde, kendiliğinden saç çıkmaya başlıyor. Bilim adamları, kelliğe karşı çözüm yolunda en etkili adımın atıldığını söylüyor.

DİŞ
Kök hücreler, dişlerini kaybetmiş hastaların yeniden doğal dişlere sahip olabilmesi için de kullanılıyor. Bu yöntem, geleneksel diş hekimliği tedavilerinin gelecekte ne tür değişimler yaşayacağına dair önemli ipuçları veriyor. Hastadan alınan kök hücreleri, laboratuvar ortamında bir tür bakteriyle etkileşime bırakılıyor. Daha sonra, bu hücreler, diş köklerine yerleştiriliyor ve yeni dişler büyüyor.

KALP
67 yaşındaki Ian Rosenberg, iflas eden kalbi kök hücre kullanılarak tedavi edilen ilk İngilizler'den biri oldu. Bu ameliyatın en önemli özelliklerinden biri, lokal anesteziyle yapılması. Kalbin sağ tarafına açılan bir delikten aşağı bir tüp sarkıtılıyor ve kalbe giden damarlar genişletiliyor. Sonra, kök hücreler kalbe enjekte ediliyor. Kemik iliğinden elde edilen kök hücreler, kalpteki bozulmuş dokuları yeniliyor.

CİLT
Doku genişletilmesi yöntemi, vücudun fazladan deri üretmesini sağlayarak, sonradan oluşabilecek her türlü cilt deformasyonunda onarım amaçlı kullanılıyor. Silikondan yapılmış bir balon, vücudun yenilenmesi istenen bölgesinde, deri altına yerleştirilerek, tuzlu suyla dolduruluyor. Tuzlu suya maruz kalan deri kendiliğinden gerilip, genişliyor. Bu yöntem, en çok göğüs ameliyatları için kullanılıyor.

BAŞ
Mısırlı siyam ikizleri Ahmet ve Muhammed İbrahim, 2003'te Amerika'da yapılan 'ayırma' operasyonundan beri, kafataslarının bazı bölümlerini kalçalarında taşıyor. Başlarından yapışık doğan ikizlerin ameliyatında, doktorların 'rahat çalışabilmesi için' kafataslarından bir kemik çıkartılmıştı. Bu parça, ikizlerin son ameliyatında tekrar ait olduğu yere aktarılmak üzere, kalçalarına yerleştirildi. Ameliyatı yapan ekibin başkanı Dr. David Genecov'a göre, bu tür parçaların saklanması için en uygun yer kalça bölgesi.

GÖZ
Göz ameliyatlarında geliştirilen yeni teknikler sayesinde, geleneksel kornea nakline yanıt vermeyen hastalar da körlükten kurtulabiliyor. Doktorlar bu tür ameliyatlar için hastaların köpek dişlerinin 'kulp' olarak kullanıldığı bir büyüteci, korneanın yerine monte ediyor. Körlüğü tarihe gömmeyi hedefleyen bu teknik, ilk kez uygulandığı 1997 yılından beri birçok hastayı aydınlığa kavuşturdu.

GÖĞÜS
On yıldan biraz daha uzun bir süre önce, doktorlar vücut yağlarını kullanarak, yeni bir göğüs yapma tekniği geliştirdi. 1992 yılından beri kullanılan bu yöntem, hastanın kendi dokularından yapılmış sağlıklı bir göğüse sahip olmasını sağladığı gibi, göğüs kaslarının ameliyat sonrasında zedelenmesini de engelliyor. Vücutla uyum, sinirlerin oluşmaması ya da kan dolaşımının başlamaması gibi sorunlar yaşanmıyor.

AKCİĞER
2002 yılında, deformasyona uğramış akciğer hücrelerini yenileyecek 'geçerli' bir tedavi yöntemine iyice yaklaşıldı. Fareler üzerinde deney yapan bilim adamları, kök hücrelerin akciğerlerin nefes alıp vermesini sağlayan hücrelere dönüşebileceğine dair ilk somut kanıtı elde etti. Bu yöntemin, diğer kök hücre tedavilerinden en büyük farkı, vücudun uygulamayı reddetme ihtimalinin olmaması!

ELLER
1998 yılında, İngiliz Megan Hunter, ABD'de geçirdiği ameliyatla yepyeni bir ele kavuşan ilk hasta oldu. Doğuştan parmaksız olan Hunter'a, ayak parmaklarından ve sol bacağından alınan kemiklerle yeni parmaklar yapıldı. Kemiklerin eldeki yerlerine yerleştirilmesinden sonra, parmaklarının başladığı noktadaki deriler parmak uçlarına dek gerilerek, Hunter'ın dirseğine bağlı metal bir aletle sabitlendi.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Kadında Saç Dökülmesinin Baş Sorumlusu Stres Ve Üzüntü
 20 Haftalık Bebek Kürtaj Olur Mu?
 İlaçlar Yetersiz Kalırsa Saç Nakli Sorunu Kökünden Çözüyor
 Stresle Baş Etmek Hiç Zor Değil
 'biyonik İnsan' Hayal Değil!
 Kanayan Dişeti Kalp Hastalığını Davet Ediyor
 Diş Ojesi Çürükten Korunmayı Sağlıyor
 Erkeğe Hindi Eti Kadına Çikolata!
 Yemek Yedirme Savaşına Girmeyin
 Folik Asit Ye,depresyona Girme
 Ayaküstü Yemek Şeker Riskini Artırıyor
 Elmayı 80 Yaşında Bile Isırarak Yiyebilirsiniz
 Kök Hücreden Diş Yapılacak
 Proteze Alıştıkça Şikâyetler Azalır
Kan davası değil aşk davası
Kan davası değil aşk davası
atv'nin iddialı dizisi 'Aşka Sürgün', bu akşam ekranlara 'merhaba'...
Nedeni sağlıklı insan olma dürtüsü, lütfen saptırmayınız
Nedeni sağlıklı insan olma dürtüsü, lütfen saptırmayınız
(Konuşmaya başlamadan önce Reha Muhtar bir açıklamada bulunuyor:)...
Kerry'nin de tercihi EMRE NY
Kerry'nin de tercihi EMRE NY
"EMRE NY" adını verdiği köpek ve kadın çantalarıyla New...
Doğru adres Amerikan...
Doğru adres Amerikan...
Vizyon'daki 'Eğreti Gelin'in 'Kostak Emine'si Nurgül Yeşilçay,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.