Avrupa Sosyal Şartı anlaşması Meclis'i böldü
Avrupa'nın çalışma yaşamına ilişkin normlarını belirleyen "Gözden Geçirilmiş Avrupa Sosyal Şartı Anlaşması" nın onaylanmasına ilişkin tasarı, Meclis'te tartışma yarattı. Türkiye, 2004 yılının Ekim ayında onaylanan anlaşmanın asker ve polislere sendikal hak verilmesi, çalışanların kendilerine ve ailelerine iyi bir yaşam düzeyi sağlayacak ücret hakkının tanınması gibi önemli maddelerine 'muhalefet şerhi' koydu. Tasarı, dün TBMM Sağlık Komisyonu'nda görüşülürken, CHP'li İzzet Çetin söz alarak, adil, güvenli ve sağlıklı çalışma koşullarına 'şerh' konulmasına tepki göstererek, "Belki bizi kandırabilirsiniz ama AB'yi kandıramazsınız" dedi. Komisyon Başkanı Cevdet Erdöl de, ek protokollerin kabul edilmesinde Bakanlar Kurulu'na yetki verildiğini, oysa yetkinin TBMM'ye ait olduğunu ve hükümete devrinin Anayasa'ya aykırı olduğunu belirterek, bu yanlışlığın düzeltilmesini istedi.
TÜRKİYE'NİN İTİRAZLARI Türkiye'nin, uygulamayacağını belirttiği hükümler şöyle:
* İŞ SAATLERİ: Verimlilik artışı ve ilgili diğer etkenler izin verdiği ölçüde haftalık çalışma süresinin aşamalı olarak azaltılması öngörülüyor.
* DÖRT HAFTA İZİN: Çalışanlara, 18 yaş altındakiler dahil, yılda 4 haftalık ücretli izin verilmesi.
* İYİ YAŞAM ÜCRETİ: Çalışanların ailelerine iyi bir yaşam düzeyi sağlayacak ücret hakkına sahip olmaları.
* SENDİKAL HAK: Bu hakkın güvenlik güçleri ve silahlı kuvvetler mensuplarına nasıl uygulanacağının yasa ya da yönetmelikle belirlenmesi.
* GREV VE LOKAVT: Grev ve lokavt hakkının kullanılması, uyuşmazlıkların bir hakeme gitmesi.
* SOSYAL ÖRGÜTLENME: İşletmede sosyal ve kültürel hizmetlerin örgütlenmesi ve özendirilmesi.
* YAŞLILARA KORUMA: Yaşlıların sosyal korunma hakkını sağlayacak kamusal veya özel örgütlerle işbirliği.
Zübeyde YALÇIN / ANKARA
|