Türkiye'nin kuzeydoğusundan borsaya ilk gelen bir futbol şirketi
Dikkatinizi muhtemelen çekmemiştir. Zonguldak-Ankara- Van hattının kuzeyinde kalan bölgede şu anda borsada işlem gören herhangi bir şirket yok. Türkiye'nin yaklaşık üçte birini oluşturan bu bölge adeta borsa fakiri. Hisse senedine yatırım da doğu ve güneydoğudan fazla değil, hatta daha geri. Van Et ve Mardin Çimento ile Doğu ve Güneydoğu borsada temsil edilirken kuzeydoğudan böyle bir şirketin şimdiye kadar çıkmaması ilginç.
Şirket eksikliği mi? Geçen hafta da TÜSİAD'ın öncülüğünde kurulan sanayici ve işadamları dernekleri konfederasyonu Türkonfed'in tek eksik bölgesi Karadeniz örgütlenmesiydi. Sadece Trabzon SİAD olduğu için, bu bölge Marmara Bölgesi'ne iliştirilmiş olarak Türkonfed'te temsil ediliyor. Bu bölgede halka açılabilecek büyüklükte şirketler var. Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Şirketi sıralamasında her yıl 5-10 arasında bu bölge şirketleri yer alıyor. Sorun halka açılmamalarında, kurumsallaşma yönünde hamle yapmamalarında. Türkiye'nin üçte birini oluşturan bu bölgeden şimdi borsaya yeni bir şirket geliyor, Trabzonspor. Normal ticari faaliyette bulunan bir şirket değil, futbol kulübü şirketi. Şampiyonluğu Anadolu'ya taşımış ve Türkiye'nin dördüncü büyük futbol takımı olmuş, markalaşmış olmanın avantajıyla bu bölgeden borsaya gelen ilk şirket Trabzonspor oluyor.
Borsaya katkıları Bunu yaparken de, dağıtılabilir kârın yüzde 100'ünü dağıtmayı ana sözleşmesine koyması borsada bir ilki oluşturacak. Yani ne kadar kâr ederse tamamını dağıtacak. Normalde futbol kulüplerinin çok karlı çalışması beklenmez. Ama daha önce Fenerbahçe, Galatasaray gibi kulüpler de yüksek temettü dağıtma kararları alarak halka açılmışlardı. Futbol kulüpleri halka açılırken iki yönüyle sermaye piyasasına kaktı yapmış oluyorlar. Birisi yukarıda belirtildi- ği gibi yüksek temettü dağıtımına öncülük etmeleri. İkincisi de hisse satarken asıl dayanakları olan kendi taraftarlarından da ilk kez borsaya getirmeleri. Galatasaray, Beşiktaş ve Fenerbahçe'nin halka arzlarında ilk kez taraftarlık güdüsüyle hisse senedi alan- larda olduğu gibi, Trabzonspor'un arzından da ilk kez borsaya gelecekler olabilir. Özellikle de yurtdışında gurbetçi Trabzonlular potansiyel hisse senedi alıcısı olabilir ve bunlar arasından ilk kez borsayla tanışanların oranı yüksek çıkabilir. Trabzonspor'un halka arzında diğer futbol kulüplerinden daha yüksek oranda yurtdışı arza pay ayrılacak olması da bu potansiyelin değerlendirilmek istendiğini düşündürüyor. Sonuçta futbol kulüpleri kendi taraftarlarını borsayla tanıştırmış, yatırımcı tabanının gelişmesine katkıda bulunmuş oluyor. Sermaye piyasasına böyle bir katkıları söz konusu.
Top yuvarlaktır gerçeği Halka arzlardan hisse senedi alacaklara ve borsacılara düşen de, futbol ekonomisinin bir endüstri dalı haline gelmiş olması yanında topun yuvarlak olduğu gerçeğini bilmeleri ve bütün hesabın kitabın da her tarafa yuvarlanabilecek bu top üzerine kurulu olduğunu bilmeleri. Son günlerin en sıcak örneği, Almanya'nın Avrupa Şampiyonu olmuş halka açık kulubü Borussia Dortmund'un zor duruma düşmüş olması da "top yuvarlıktır ancak asıl olan hesap kitaptır" felsefesinin önemini ortaya koyuyor.
Sonuç "Anlamadığımız şeyler bizim olamaz" Goethe
|