|
|
|
|
Çile SSK'lım çile
Sağlık Bakanlığı'na devredilen SSK hastanelerinde ilk gün çile yaşandı. Aksaklığa karşı personelin haftasonu mesaisi yapması da kuyrukları önlemedi.
Devirle birlikte en büyük sıkıntı ilaçta yaşandı. Hastane eczaneleri kapalıydı, yatan kanser hastaları dahi ilaçsız kaldı. Doktorlar hastaları nereye sevk edeceğini bilemedi. Çilenin bir hafta daha süreceği belirtildi.
Devir, SSK'ya çözüm olmadı
Sağlık Bakanlığı'na devredilen SSK hastanelerinde, ilk gün karmaşa ve çile yaşandı. Saatlerce kuyrukta bekleyen birçok hasta muayene olamadan evinin yolunu tuttu. Provizyon alamadıkları için eczaneler de ilaç vermedi.
Sağlık Bakanlığı'na devredilen SSK Hastaneleri'nde uygulamanın ilk günü çileli geçti. Cumartesi gecesi gerçekleşen devir işleminin ardından dün devlet hastanelerine dönüşen sağlık kurumlarında devirle ilgili çıkabilecek sorunlara anında müdahale için hafta sonu mesaisi de yapan personelin çabası, karmaşayı önleyemedi. Yeni devlet hastanelerine sağlık karneleri ve vizitelerle gelenler ile bir gece önceden randevu alanlar, hasta kayıt işlemlerini yaptırabilmek ve muayene olabilmek için poliklinik önlerinde uzun kuyruklar oluşturdular. Ancak saatlerce beklemelerine rağmen pek çoğu muayene olamadan evlerinin yolunu tuttu. Devirle birlikte en fazla sıkıntı ise, ilaçta yaşandı. Hastanelerdeki eczanelerin kapatılması nedeniyle özellikli yatan ve uzun süreli tedavi gören hastalar ilaçsız kaldılar. Kurumdan provizyon alamadıkları gerekçesiyle eczaneler, yüksek ücretli ilaçları vermek istemediler. Bu nedenle aralarında kanser, tansiyon, şeker hastaları ile ameliyata girmesi gereken hastaların da bulunduğu çok sayıda hasta ilaçsız kaldı.
MUAYENELER GEÇ BAŞLADI Eczaneler, ayrıca raporlu hastaların ilaçlarını da vermek istemediler. Hastanelere tam bir kaos ortamı hakim olurken, üniversite hastaneleri gibi üçüncü basamak kuruluşlarda tedavi görmesi gereken SSK'lılar nereye gideceklerini bilemediler. Doktorlar hastayı nerelere yönlendirecekleri hakkında bilgilendirilmedikleri için sevklere 'kurum adı' yazmadılar. Sevk alan hastalar da nereye başvuracaklarını bilemediler. İstanbul'da yeni adıyla Sağlık Bakanlığı Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde de, başhekimlikte yapılan toplantılar nedeniyle 09.00'da başlaması gereken muayeneler yaklaşık 2 saat gecikerek, saat 11.00'e sarktı. Hastalar, randevulu sistemin kaldırılmasından şikayet ederken, randevusuz sıraya girenler nedeniyle zaman zaman arbedeler yaşandı. Bilgisayarlı sisteme geçişin tamamlanamaması nedeniyle ellerinde evraklarla oradan oraya koşturmak zorunda kalan hastalar, bu duruma öfkelenirken bu işten rant sağlamak isteyen kimi uyanıklar da hastane bahçesinde otomobil bagajından fotokopi servisi yaptı. Göztepe SSK yeni adıyla İstanbul Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde de vatandaşlar uzun kuyruklar oluşturdu. Barkod uygulamasına geçileceğini ve telefonla alınacak randevuyla muayene olunamayacağını duyuran yetkililer, anonslarla da yaşanan aksamalardan dolayı vatandaşlardan özür diledi. İlaç vermedikleri için suçlanan eczacılar ise SSK'nın provizyon vermediğini söyledi. İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Zafer Kaplan, "Sistem kilitli, eczacılar provizyon yapmadan ilaç verirse milyarlarca lira zarar edecek" dedi. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'nce yapılan yazılı açıklamada ise özellikle SSK ile anlaşmalı olanlar arasından ek nöbetçi eczaneler görevlendirildiği kaydedildi. Bakanlar Kurulu toplantısında, SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı çatısı altında birleştirilmesinin ardından, yaşanan ilaç sıkıntısı ele alındı. Bakanlar Kurulu'nda özellikle ithal ilaçlar konusunda vatandaşların mağdur oldukları, bazı eczanelerin pahalı ilaçları SSK'lı hastalara vermek istemedikleri yönündeki şikayetler değerlendirildi.
HÜKÜMET İLACA EL ATTI Başbakan Tayyip Erdoğan, daha önce bu konuda gereken talimatların verilmesine rağmen, vatandaşların mağdur olmasını önlemek amacıyla Maliye Bakanlığı'nın bu konuya hassasiyetle eğilmesini istedi. Maliye Bakanlığı saymanlıklara gerekli talimatı vererek, bu tür sorunların bir daha yaşanmamasını isteyecek. Bu konuda yaşanacak bireysel sorunlar ise ilgili meslek kuruluşlarının devreye girmesi ile çözülecek. Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, reformun oturması için vatandaşlardan anlayış ve sabır beklediklerini belirtti. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, her dönüşümün sancılı bir süreci olduğunu bu nedenle ilk birkaç hafta boyunca sıkıntı yaşanabileceğini söyledi. Akdağ, "SSK hastanelerinin işletme sistemi değişecek. Birkaç hafta yeni hizmet kültürü, işletme modelinin kavranmasında ufak tefek sıkıntılar yaşanabilir" dedi. Akdağ, telefonla randevu sistemi ile dışarıdan görüntüleme hizmetini alma işleminin bir süre daha devam edeceğini, sistem oturdukça bu uygulamalardan vazgeçileceğini belirtti.
BİR DOKUN BİN AH İŞİT Vatandaşlar ise dertli. Anne ve babasını muayene ettirip, gerekli olan diyabet ilaçlarını temin edebilmek için Okmeydanı'na getiren Ferda Arıipek, sabah 08.00'de gelmesine rağmen karışıklık nedeniyle hiçbir işlem yaptıramadığını söyledi. Aripek, "Eskiden sıra numarası takip ederdik hiç değilse. Şimdi kim nerede ne zaman muayene olacak belli değil" dedi. Babasını hastaneye getiren Ercan Deniz de randevu listelerinin geç asıldığını belirterek "Toplantıları varmış, hiçbir doktora ulaşamadık. Babam çok yaşlı, bir daha nasıl getireceğim" diye yakındı. Kalp rahatsızlığı nedeniyle sevk alması gereken Hüseyin Güngör, elinde sevk kağıdıyla "Hangi hastaneye gidebileceğimi bilmiyorum" dedi.
Özlem YURTÇU-Murat KEKLİKÇİ- Celal YILDIZ- Hasan E
|
|
|
|
|
|
|
|
|