kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hem para kazanıyor hem kültür satıyorlar
Hem para kazanıyor hem kültür satıyorlar


Dünyanın altıncı büyük şarap üreticisi olan Almanlar, bu zor bağlarda gururla tekrar "tarım ülkesi" sıfatını keşfediyor. Bu kez de şarapları ile kültür satıyorlar. Üstelik ürünleri de çok iyi.

Son 10 yıldır, giderek artan bir dozajda uluslararası otoritelerin paylaştıkları, dile getirdikleri bir gerçek var. "Alman Şarapçılığı" bir "doğuş" yaşıyor. Belki de buna bir "yeniden doğuş" demek daha da doğru. Neden mi? Çünkü Alman şaraplarının Eski Kıta'nın Şarap Kültürü'nde zaten bir yeri olmuştu da ondan. Yani yoktan var olmuş değiller. Şimdi belki yüzeysel bir değerlendirme çoğu insanı şuraya götürebilir. Canım, efendim; Almanya ölçeğinde endüstri ve teknoloji üretim ve ihracatı yapan bir ülkenin uluslararası pazara sattığı şaraptan ne çıkar? Satsalar ne olur, satmasalar! Oysa işin ucu öyle değil! Bakın şu resmi ayrıştırarak en baştan okuyalım.

SAKIN KÜÇÜMSEMEYİN
Bir kere Avrupa Topluluğu içinde nerede ise son sözü söyleyebilecek ağırlıkta önemi olan bu eski müttefikimizi iyi tanımamız çok önemlidir. Alman toplumu insanlığın kültür tarihine ismini defalarca yazdırmış önemli "evlatlara" sahiptir. Bugünkü Batı kültürünün geçmişindeki bütün alanlarda Almanlar her daim önlerde yer aldılar. Müzikten edebiyata, felsefeden resme, mimarlıktan arkeolojiye. İkincisi bugün Batı aristokrasisinin, kraliyet ailelerinin çoğu bir şekilde "Alman akrabalarına" bağlanır. Avrupa'nın en önemli aristokrasi geleneklerinden birine sahip bu toplumda oluşmuş iklimin kültürün günlük hayata da yansıyan unsurlarına hamilik etmemesi düşünülemezdi. Velhasıl sakın ha Almanlar'ın hayatını Oktober Fest'den ibaret, kısa deri pantalonlar giyen, tüylü fötr şapkalarla sosis yiyip bira içen insanlardan ibaret sanmayın. Çünkü bu yüzeysel resme bakıp sonuç çıkarmak bir hata olur. Şimdi dönelim Alman şarapçılığına... Bugün zeytinyağ ve şarap küresel ölçekte yükselen değerler mi? Evet. Peki bunları layıkıyla imal edip, küresel pazara "Bakın ben bu işte buraya kadar kadirim" demek size para kazandırır mı? Ona da evet. Ama ondan mı ibaret, başka ne kazandırır? Hadi açık açık konuşalım.

RIESLING YENİDEN DOĞDU
Bu ürünlerde "şampiyonlar liginde" oynayabilecek seviyede olanların sahip oldukları prestij inanılmazdır. Elinizde uluslararası otoritelerden 100 üzerinden 95'in üzerinde not almış beş tane şarabınız varsa, bunun size yiyecek içecekle uzak yakın ilişkisi olan her kişide kazandıracağı kredibilite Galatasaray'ımızın UEFA Kupası'na eşdeğerdir. Bilmem şimdi daha iyi anlaşılıyor mu klasik müttefikimizin, Riesling ve Eiswein'larının değeri? Peki Almanlar nasıl olup da bu yeniden doğuşu becerdiler? Bu yeniden doğuş elbette bağlarda başladı. Yakın zamana dek hektar başına 150 hektolitre ürün aldıkları bağlardan daha kaliteli şarap üretmek için 75 hektolitrenin bile altına rıza gösteren şarap üreticileri, Fransa'daki örnekler gibi daha kaliteli asma-kütüklerine yöneldiler. Tescilli şarapları öne çıkardılar. Yani "appellation controlle". Kimin hangi bölgede, hangi bağ ve üzümden, ne kadar mahsül aldığını kontrol ve takibe başladılar. Terroir denilen "toprağın" önemini keşfettiler. Özellikle Ren ve Mosel nehirlerinin kıyı boylarında, yamaçlara yerleşen bağlardaki görüntü şiirsel olabilir. Ama bu bağlar aynı zamanda fevkalade meşakkatlidir... Dünyanın altıncı büyük şarap üreticisi olan Almanlar bu zor bağlarda gururla tekrar "tarım ülkesi" sıfatını keşfediyor. Artı değeri en yüksek ürünlerden biri ile. Alman Riesling'lerinin uluslararası otoriteler olağanüstü 2001 mahsülünden sonra, sıradışı 2002 mahsülünü anlatıyor. Bu tabii öyle bir alan ki, siz her şeyi yapıyor, oyunu kurallarına göre eksiksiz oynuyor olabilirsiniz. Ama son sözü "doğa" söylüyor. 2001'in şarap tarihine şarap tarihine geçen mahsül, tam 30 yıl sonra en heyecan verici Riesling. Son bir söz daha: Sakın bunların tümünü sadece jet sosyetenin içebileceği şaraplar sanmayın. Evet en önde gelenler artık çok pahalı. Ama meraklıların çok kaliteli ve mazbut Riesling'lere ulaşması hiç de güç değil.
DİĞER GURME HABERLERİ
 Dünya lezzet ustaları İstanbul'da buluşuyor
 Dünyanın merkezinde bir yemek
 Gerçek bir Anadolu tatlısı: Karakuş
 Bir fincan salep olsa
 Her gün yemek pişirin evinizin bereketi artsın
 Mutfak için yeni bir dergi
 Unutulmuş bir şerbet
 Kaz için en iyi mevsim
 Yirmi iki ayar yemekler
 Çikolatayı kim sevmez?
 Londra'da elim kayıp
 Püf noktaları annesinden
 Kalite belgeli çiğköfte
 Kahvenin düşmanı hava ve ışık
 Monet'nin sofrası
 Kale kapılarını önce kahve kokusu açtı
 Havyarın iyisi deniz kokar
 Gizemli ve hoş bir lezzettir tatlı
 Sofraların lüks lezzetleri
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
  » Gurme
    İyi Yaşa
Ayetullah ama Humeyni değil
Ayetullah ama Humeyni değil
Bugün Irak'ın kaderi ne Bush'a bağlı ne onun ordularına ne...
9 yıl önce ölmüş olmalıydım
9 yıl önce ölmüş olmalıydım
Dirençli tüberküloz sistem, hekim ve hasta hataları yüzünden herkesi...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.