|
 |
 |
 |
Yeşil Kart'ta örnek Bursa
Ülkemiz yaşanan suiistimallerle adeta Yeşil Kart cennetine dönerken, kart uygulamasının sağlıklı işlediği illerin başında Bursa geliyor.
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın dikkat çektiği Yeşil Kart suistimalleri çarpıcı örnekleriyle gün yüzüne çıkarken, Bursa'da 2 milyon nüfusa karşı toplam yeşil kartlı vatandaş sayısının 96 bin 615 olduğu bildirildi. Yeşil Kart almak için başvuranların sayısı geçtiğimiz yıl 3 bin 633 olarak gerçekleşirken, başvuranlardan 2 bin 756'sına kart verildi. Geçen yıl gerçekleştirilen genel uygulama ve denetimle de 217 bin 3 kişinin yeşil kartı iptal edildi. Ülkemiz yaşanan suistimallerle adeta Yeşil Kart cennetine dönerken, kart uygulamasının sağlıklı işlediği illerin başında Bursa geliyor. Bursa'da geçtiğimiz yıl içinde 2 milyonluk nüfusa karşın Yeşil Kartlı vatandaş sayısı 96 bin 615'te kaldı. Kentte Yeşil Kart sahibi vatandaşların en fazla ikamet ettiği ilçe, 22 bin 803'lük sayıyla Yıldırım olarak öne çıktı. Yine merkeze bağlı Osmangazi ilçesi 19 bin 907 kişinin Yeşil Kart sahibi olduğu ikinci ilçe olarak dikkati çekiyor. En az Yeşil Kartın bulunduğu ilçe ise Harmancık. Harmancık'ta 590 kişide Yeşil Kart bulunuyor. Son denetimlerde kent genelinde iptal edilen Yeşil Kart sayısının 312 olduğu, bu iptallerin bir bölümünün ölümle sahipliğin sona ermesi şeklinde gerçekleştiği, kart sahiplerinin bir bölümünün iş bularak kartının iptal edildiği, bir bölümünün de yalan beyan nedeniyle iptal olduğu belirtildi.
DİYARBAKIR KAPIŞIYOR Yeşil Kart suiistimallerinin yoğun yaşandığı Diyarbakır'da ise vatandaşların başvuru sırasındaki görüntüleri bile hak sahibi olmayanların çokluğunu gözler önüne seriyor. Bir karakol amiri ise hayretlerini şu cümlelerle dile getiriyor: "Elinde bir milyarlık cep telefonu, ayağında rugan ayakkabı ile başvuranlar oluyor. Biz gördüğümüzü raporda yazıyoruz ama kanun ne diyorsa ona göre hareket ediliyor." Diyarbakır kent merkezinde sadece 188 bin 332 Yeşil Kartlı var. İlçelerle beraber bu sayı 338 bini buluyor. Son 1.5 ay içinde 18 bin kişi yeşil kart alırken, Diyarbakır'daki Yeşil Kart Bürosu'na günde ortalama 200 başvuru yapılıyor. Yeşil Kart Bürosu Sorumlusu Mehmet Öztürk, "Daha önce günde 10 kişi başvururken, ücretsiz ilaç verilmesi ile birlikte bu sayı günde 200'e çıktı. Başa çıkamayınca düzen için polis istemek zorunda kaldık" diye konuştu.
YEŞİL KART ŞIKLIĞI Üstüne kayıtlı taşınmaz mal ve araç ile geliri olanları tespit etmek amacıyla çeşitli resmi kurum ve kuruluşları gezerek form imzalatan Yeşil Kart taliplisi en son evinin bulunduğu karakola gidiyor. Karakol görevlileri başvuranın evine giderek gözlem raporu hazırlıyor ve kişinin başvuru dosyası değerlendirilmek üzere yeşil kart bürosuna gönderiliyor. Yani bir nevi karakol, başvuran kişiye ayna tutup, görevlilerin tespitlerini bu rapora döküyor. Karakola dosyasını götürenlerden birinin bir milyar lira tutarındaki cep telefonu ve ayağındaki rugan ayakkabısı Karakol Amiri'nin dikkatini çekiyor. Şahsın evinin eşyalarının da bulunması ve ekonomik durumunun iyi görülmesi rapor ediliyor. Başkomiser ise bu gibi durumlarda yaptığı gözlemleri şöyle anlatıyor: "Başvuru dosyasına gördüklerimizi rapor ediyoruz. Ama bu şahsın üstüne kayıtlı herhangi bir mal ve geliri yoksa kanuna göre bu kişiye Yeşil Kart verme zorunluluğu var. Bir kişi de oldukça lüks bir araç ile geldi karakola. Elinde dosyası. Baktık ruhsatına geldiği araç onun adına kayıtlı değilmiş. Ama aracı satın alırken ruhsat devrini de almamış olabilir."
KART VAR İLAÇ YOK Bazı illerdeki suistimallere karşın Şanlıurfa'daki bazı "gerçek" Yeşil Kart sahipleri ise ilaç alımlarında sıkıntı yaşadıklarını iddia ediyor. Şanlıurfa'nın Hayati Harrani Mahallesi'nde ikamet eden 5 çocuklu Türüs ailesi, tüm aile bireylerinin Yeşil Kart olduğu halde aylardan beri ilaç alamadıklarını söylüyorlar. 5 çocuğuyla birlikte 7 kişilik ailenin hepsinin Yeşil Kartı sahibi olduğunu belirten baba Hüseyin Türüs (37), "Biz gerçekten çok fakir ve mağdur bir aileyiz. Müracaat ettiğimizde ailemizdeki 7 kişiye de Yeşil Kart verildi. Ancak aylardır hastalandığımızda muayene olabiliyoruz, ama verilen ilaçları alamıyoruz. Nedenini sorduğumuzda da daha adımızın bilgisayara işlenmemiş olduğunu söylüyorlar. Biz oturduğumuz evimizde bile kiracıyız. Bağımız, bahçemiz ve tarlamız da yok. Ne iş bulursam yapıyorum. Ortalama ayda kazanabildiğim 250 milyon lira ile geçinmeye çalışıyoruz. 5 çocuğum da okula gidiyor. Bir an evvel isimlerimizin bilgisayara kaydedilmesini istiyoruz. Başka türlü ilaç alamazsınız diyorlar" dedi. Anne Hüsniye Türüs (34) ise okula giden 5 çocuğuyla birlikte 6 kişinin bir tek babanın eline baktıklarını, Yeşil Kart ile muayene olsalar da ilaç alamadıktan sonra bir öneminin olmadığını ve yetkililerin bir çözüm bulmalarını istediğini söyledi. Türüs ailesinin en büyük çocukları Yusuf (16) liseye, Mehmet (14) orta okula, Zekiye (12), Zeynep (10) ve Ali (7) de ilköğretim okuluna gidiyorlar.
BİLGİLER İNTERNETTE Şanlıurfa Sağlık Müdürü Dr. Nevzat Yetkin ise "15 Aralık 2004 tarihi itibari ile Yeşil Kart ile ilgili tüm bilgilerin Sağlık Bakanlığı web sayfasına işlenmesi istendi. Şanlıurfa il merkezi ve ilçelerine ait kişi bilgileri 15 Aralık 2004 tarihi itibari ile Şanlıurfa merkezinde 72 bin kişinin bilgileri web sayfasına da işlendi. Bundan böyle Yeşil Kart onayı alan herkesin Bakanlık web sayfasından girişi ve kaydı yapılacak" dedi.
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|