Lezzet Güneşi
Ispanaklı şibit Una tuzu katıp, ortasını havuz şeklinde açın, unu karıştırarak suyu yavaş yavaş una yedirin. Hamuru unlu düz bir yüzeyde özleşene kadar yaklaşık 5 dakika yoğurun. Mutfak havlusu ile örtüp, 30 dakika dinlendirin. Isıtılmış yağda soğanları yumuşayıp sararıncaya kadar yaklaşık 5 dakika soteleyin, ıspanakları ilave edip, karıştırarak 5 dakika daha soteleyin. Tuz ve karabiber ekledikten sonra harmanlayın ve soğutun. Dinlenmiş hamuru yumurta büyüklüğünde parçalara ayırın. Her bir parçayı unlu düz bir yüzeyde 15 cm. çapında açın ve üzerine hazırladığınız harçtan 2 çorba kaşığı koyup, hamuru yarım ay şeklinde kapatın. Hamurun kenarlarını hamur kesici ile keserek düzeltin. Hamurları yanmaz tava, sac veya kızgın yağda pişirerek sıcak servis yapın.
MALZEMELER (6 kişilik) * 3 su bardağı un * 1,5 su bardağı su * 2 adet soğan (ince kıyılmış) * Yarım kg. ıspanak * 4 çorba kaşığı zeytinyağı * Tuz, karabiber
Sarma hamur dolması Una tuzu katıp ortasını havuz şeklinde açın, yumurta ve suyu karıştırarak yavaş yavaş una yedirin. Hamuru unlu düz bir yüzeyde özleşene kadar yaklaşık 5 dakika yoğurun. Üzerini mutfak havlusu ile örtüp, 30 dakika dinlendirin. Hamuru 4 parçaya ayırın. Her bir parçayı unlu düz bir yüzeyde 35-40 cm. çapında açın ve 2-2,5 cm. eninde 10 cm. uzunluğunda şeritler halinde kesin. Isıtılmış yağda soğanları yumuşayıp sararıncaya kadar yaklaşık 3-4 dakika soteleyin. Kıymayı ilave edip, bastırarak 5 dakika daha soteleyin. Pirinç, maydanoz, tuz ve karabiberi katıp harmanlayın. Hamur şeritlerinin uçlarına bir tatlı kaşığı hazırladığınız içten koyun, muska şeklinde katlayın. Hazırladığınız hamurları tuzlu bol suda hamurlar suyun üzerine çıkıncaya kadar haşlayın. Delikli kaşıkla çıkarıp, tabaklara paylaştırın. Isıtılmış tereyağında domatesleri hafif ezerek 3-4 dakika pişirin ve hamurların üzerine gezdirerek servis yapın.
MALZEMELER (6 kişilik) * 3 su bardağı un (elenmiş) * 1 adet yumurta * 1 su bardağı su * 1 çay kaşığı tuz * 3 çorba kaşığı zeytinyağı * 1 adet orta boy soğan (ince kıyılmış) * 300 gram kıyma * 2 çorba kaşığı pirinç (haşlanmış) * 6 sap maydanoz (ince kıyılmış) * 3 çorba kaşığı tereyağı * 2 adet domates (küçük küp doğranmış)
Fas çorbası Isıtılmış yağda ve orta ateşte soğanları yumuşayıncaya kadar 5 dakika soteleyin. Mercimek ve sebze suyunu ekleyin. Yüksek ateşte kaynama noktasına getirip, ateşi kısın. Kapağını kapatıp, ara ara karıştırarak mercimekler yumuşayıncaya kadar 30 dakika pişirin. Nohut, tuz ve karabiberi ekleyip, bir kez karıştırın. Isıtıp, nane serperek servis yapın.
MALZEMELER (6 kişilik) * 1 adet büyük boy soğan (doğranmış) * 3 çorba kaşığı zeytinyağı * 250 gram kırmızı mercimek * 1 litre sebze suyu * 2 su bardağı nohut (konserve, süzülmüş, soğuk sudan geçirilmiş) * Tuz, karabiber (arzu edilen miktarda) * 1 tatlı kaşığı kuru nane
|