|
|
|
|
Türkan Sabancı'dan Sakıp Ağa'nın sevdiği yemekler
Türkan Sabancı, evinin mutfağını 'Afiyetle' dergisine açtı ve merhum eşi Sakıp Sabancı'nın sevdiği yemekleri hazırladı.
Türkiye'nin en genç yemek dergisi 'Afiyetle', şubat sayısında Türkan Sabancı'nın evine konuk oldu. Sabancı, mutfağa girerek yemeğe çok düşkün olan merhum iş adamı Sakıp Sabancı'nın anısına sevdiği yemekleri hazırlayıp, tariflerini verdi. Türkan Hanım, rahmetli eşinin en sevdiği yemeklerin pastırmalı ıspanak yemeği, omlet, Kayseri mantısı, su böreği, karakuş tatlısı, sucuk içi, kayısı ve kabak çekirdeği olduğunu söylerek, hoş bir anısını anlattı:
AYRI BİR ANLAMI VARDI "Bir gün Sakıp Bey çok hastalanmış ve ateşi yükselmiş. Annesi, oğlunun canının ne çektiğini, ne istediğini sormuş. O da, annesinden su böreği istemiş. Gecenin geç bir saati olmasına rağmen annesi hiç üşenmeden su böreğini hazırlamış. Bu yüzden, onun için çok sevdiği su böreğinin ayrı bir anlamı vardı."
*** Omlet Malzemeler: (2 kişilik) * 3 yumurta * Yarım çorba kaşığı un * 1 domates * Maydanoz * Dereotu * Sıvı yağ, tuz Yumurtaları derin bir kabın içine kırıp, çırpın. İçine unu ekleyin ve yeniden çırpın. Küp küp doğranmış domates, ince kıyılmış maydanoz ve dereotunu karışıma ilave edin. Tuzu da ekleyip, iyice karıştırın. Sıvı yağı tavada kızdırın. Bütün karışımı tavaya koyup, altlı üstlü pişirin. Servis tabağına alıp, sıcak olarak servis yapın.
*** Pastırmalı ıspanak Malzemeler: (4 kişilik) * 1 kg ıspanak * 1 çorba kaşığı pirinç * 1 adet soğan * Pastırma * Sıvı yağ * Karabiber * Tuz
Ispanakları sirkeli suda haşlayın ve suyunu sıkın. Tencereye sıvıyağı koyup kızdırın. İçine rendelediğiniz soğanları ekleyin ve pembeleşinceye kadar kavurun. Ardından haşlayıp, küçük küçük doğradığınız ıspanakları ilave edin. Ayrı bir tencerede haşladığınız pirinci, karabiber ve tuzu ekleyin. En son küçük küçük doğranmış pastırmaları ekleyin ve hepsini beraberce kavurun. Sıcak olarak servis yapın.
*** Kayseri mantısı Malzemeler: (4 kişilik) * 4 su bardağı elenmiş un * 2 adet yumurta * 125 gram tereyağı İçi için: * 250 gram kıyma * 1 küçük demet maydanoz * 1 adet soğan * Kırmızı pul biber * Karabiber, tuz Sos için: * 3 adet domates * Zeytinyağı * Yarım çay kaşığı tereyağı * Tuz Üzeri için: * 2 bardak yoğurt * 3 diş sarımsak * Nane * Sumak Unun ortasını açıp, yumurtaları ve tuzu ekleyin. Sert bir hamur elde edecek kadar su ilave ederek yoğurun. İnce bir hamur açın. Hamuru küçük küçük karelere bölerek kesin. Bir kabın içine kıymayı alın. İçine ince kıyılmış soğan ve maydanoz, pul biber, karabiber ve tuzu ekleyerek yoğurun. Hazırladığınız iç malzemesini, küçük hamur parçacıklarının içine bölüştürün. Hamurun köşelerini birleştirerek, uç kısımlarından kapatın. Hazırladığınız mantıları haşlayın. Sosu hazırlamak için domateslerin kabuklarını soyup, tencereye koyun. İçine biraz zeytinyağı, tereyağ ve tuz ekleyip, iyice suyunu çekene kadar kaynatın.
|
|
|
|
|
|
|
|
|