Gençliğinin sırrı sızma zeytinyağı
70'ine merdiven dayayan Deniz Baykal'ı kürsüde iki buçuk saat konuşturan enerjinin sırrı, beslenme alışkanlığıyla açıklanıyor.
Deniz Baykal'ın enerjisi ve genç görünümünün sırrı, CHP'liler arasında yıllardır tartışılıyor. Kimi genel başkanı bu kadar dinç tutan nedeni Çerkes genleriyle, kimileri hiç bitmeyen parti içi kavgaların yarattığı adrenalin salgısıyla açıklıyor. Fakat Baykal'ı yakından tanıyanlar, cevap olarak beslenme alışkanlığını öne sürüyor. Çünkü bütün yemeklerin Hatay'dan gelen özel sızma zeytinyağıyla yapıldığı Baykal ailesinde, sofraya tereyağı ve margarin konulmuyor.
SARMISAKTAN VAZGEÇTİ Birkaç yıl öncesine kadar her sabah bir diş sarımsağı bir bardak suyla çiğ olarak yutan Baykal, son yıllarda sarmısak yerine eşi Olcay Hanım'ın hazırladığı ılık limonlu suyu içiyor. Sabah kahvaltısında çay ve taze sıkma portakal suyu yanında, beyaz peynir, Antalya'dan gelen domates, yeşil biber ve maydanoz yiyor. Çok sık olmasa da A vitamini kürü yapıyor. Çikolata, gofret ve şekerlemeyi ise, ziyaretler dışında ağzına koymuyor. Baykal'ın vazgeçemediği bir başka alışkanlık ise yürüyüş sonrası çiğ maydanoz yemek. Tuzu ve ekmeği masasında asla görmek istemeyen Baykal, akşamları da sarmısaklı yoğurt yiyor. CHP liderinin en sevdiği yemek zeytinyağlı fasulye. Hayatında hiç sigara kullanmamış; içkiyi de dost sohbetlerinde, çok az tüketiyor. CHP Genel Merkezi'ndeki makam odasında kendisini ziyaret eden misafirlere, içinde 40 çeşit baharat bulunan 'padişah şerbeti' sunuyor.
|