|
|
Psikolog ve kebapçı
İstanbul'un dört bir yanında yüzlerce kebapçı var. Ama marka olmuşu bir elin parmaklarını bile geçmez. Yabancı konukları götürebildiğimiz, 'şiş kebap'ın dışında başka 'lezzet'lerin de varolduğunu bildiğimiz yerlerden biri Köşebaşı... Köşebaşı'nın yaratıcısı Ali Akkaş ile konuştuğumuzda '"Buraya haftada iki kez psikolog getiriyorum" diye söze başladı. Doğrusu şaşırdık. Kebapçı ile psikolog arasında nasıl bir bağlantı vardı ki? İşin sırrını Ali Akkaş anlattı. "Eskiden, 'Ben en iyisini yapıyorum' diye bir farkınız olabilirdi. Ama şimdi öyle değil? Şimdi herkes işini iyi yapıyor. Rekabet çok daha acımasız. Bu nedenle başka farklılıklar yaratmalısınız. Yoksa ayakta kalamazsınız." Araya girip soruyoruz, 'Peki bunun psikologla ne ilişkisi var?' Ali Akkaş, 'Olmaz mı?' deyip devam ediyor: "Kısa sürede isim yapabilirsiniz ama bir marka olmak, uzun süre ayakta kalmak için sürekli kendinizi yenilemelisiniz. Bunun önemli bir ayağı da çalışanlardır. Çalışanların kendi hayatları ve müşteriyle ilişkileri sizi etkiler. İşte biz bunun için haftada iki gün buraya psikolog getiriyoruz. Eğer burada bir hata yaparsak bunu telafi etmemiz mümkün değil. Bunun için de personelin sorunsuz olması, hayatına önem vermesi gerekiyor." Öyle 'kebapçı' deyip geçmemek gerek. Köşebaşı, bu tavrıyla çağımızda sadece 'lezzet'in değil, 'insan ilişkisi'nin de ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. İstanbul'u dünya başkenti yapmak isteyenlere duyurulur.
|