|
Çılgın ama başarılı bir komedi denemesi
|
|
Komedi yapmak, herkesin sandığının aksine güç iştir. Bu filmin başarısı ise açık. İyi komedinin baş düşmanı olan duygusallığa hiç yer verilmemiş ve tempolu.
Hırsız Var"ın ilk 10-15 dakikasında nasıl sıkıldığımı anlatamam... Ne oldukları belli olmayan bir sürü garip tip, tipik bir TV anlatımı, tüm sahnelere eşlik eden ve konuşmaları anlaşılmaz kılmak için elinden gelen yapan bir "dımdım-dım" tekno müzik... Ama sonra film nasıl açılıyor, onu da anlatamam... Gerçi o dım-dım-dım müzik aynen devam ediyor: Bestecisi İskender Paydaş'a bir daha değil film müziği yaptırmak, bir sete yaklaşmasını bile yasaklamak lazım bence!... Ama film giderek açılıyor ve sonunda Türk sinemasında yapılmış en iyi güldürülerden biri olmayı başarıyor. Bir otelde bir yandan "marjinal" (eşcinsel anlayabilirsiniz) bir modacının dönüş defilesi sürerken, aynı otelde saklanan değerli tablolar, son derece eksantrik ve beceriksiz bir hırsız çetesi tarafından çalınıyor. O arada defilenin baş mankeni, tutuklanan Mafya babası sevgilisinin özellikle cinsel gücüyle alay eden bir beyanat vermez mi? İşte bir Türk erkeği için en bağışlanmaz suç!... Baba da sevgilinin peşine düşüyor ve tam bir çıngar çıkıyor. Komedi yapmak, herkesin sandığının tersine güç iştir. Bu filmin başarısı ise açık. Kendime göre çözmeye çalışacağım. Öncelikle çok iyi bir "casting" olayı var karşımızda... Son dönemde TV, sinema ve reklam dünyası aracılığıyla karşımıza gelmiş kim varsa, bu filmde. Ama sırf bir "ünlüler çiftliği" olsun diye değil. Herbiri fiziksel özellikleri ve oyunculuk kumaşları en iyi biçimde düşünülüp kullanılmış olarak. Bravo... Sonra, müthiş bir "timing", yani zamanlama. Her sahne tam olması gereken uzunlukta, tam yerinde başlıyor ve bitiyor. Ne bir klip kurgusu ne de böyle bir film için fazla gelebilecek uzun planlar... Tam yerinde bir tempo sağlanmış.
MİLİMETRİK HESAPLAR Sonra, teknik başarı. Ben bir Türk filminde ilk kez böylesine iyi kotarılmış arabayla takip sahneleri gördüm. Tüm o havuz başındaki kalabalık parti sahnesi, mükemmel biçimde çekilmiş. Ya da küçük mizah dorukları: Örneğin Suna Pekuysal bölümü gibi. Ve, her şeyden önemlisi tüm filme egemen olan o çılgın ve frenetik komedi havası. Bu da bizim sinemamız için ne alışılmadık bir şey!.. Genelde hep oyuncu sempatisine sığınır bizim komediler: Kemal Sunal'dan İlyas Salman'a, Zeki-Metin'den Şener Şen'e... Oysa bu filmde arı, saf komedi amaçlanmış. Film bana "Helzapoppin"den Blake Edwards'ın "Tatlı Budala"sına, Üç Ahpap Çavuşlar'dan Jerry Lewis'e kimi klasikleri boşuna hatırlatmadı... İyi komedinin baş düşmanı olan duygusallık hiç yok ve de hiçbir oyuncunun özel yeteneğine fazla bel bağlanmamış. Son derece hesaplı, adeta milimetrik bir komedi anlayışı var. Ve tüm bu nedenler yüzünden, bu filmin dışarda da anlaşılıp güldüreceğine inanıyorum: Yalnızca gurbetçilerimizi değil, yabancıları da... Bu sempatik ve çılgın filmi görün, gerçekten eğleneceksiniz.
HIRSIZ VAR (3 YILDIZ) Yönetmen: Oğuzhan Tercan Senaryo: Haluk Özenç Görüntü: Tolga Kutlar Müzik: İskender Paydaş Oyuncular: Haluk Bilginer, Mehmet Ali Erbil, Birol Ünel, Gamze Özçelik, Gülse Birsel, Fatih Akın, Dost Elver, Suna Pekuysal Medyapım filmi.
|