|
|
PROF. DR. ÜMRAN KORKMAZLAR (Pedagog)
Pedagoji 'terbiye' ile uğraşan bilim dalıdır. Terbiye hatalarından kaynaklanan ruhsal, bilişsel sorunlarla uğraşan dalına pedagojik patoloji denilmektedir. Sosyal pedagoji, iyileştiren pedagoji, mesleki pedagoji gibi çeşitli dalları da vardır. Üniversitelerde Pedagoji bölümleri isim değiştirerek 'Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalları'na dönüştürüldükten sonra 'pedagog' unvanları da 'psikolojik danışman' olmuştur. 'Pedagojik-psikolojik danışmanlar' eğitim ve sağlık alanlarında, kişisel, ailevi, akademik sorunların tanısında ve çözümünde günlük yaşam olayları ile başetme becerilerinin geliştirilmesinde hizmet verirler. Aile mahkemeleri ve suçlu çocuklar alanlarında da görev alırlar. Bütün bu hizmetleri verirken hem eğitim hem sağlık alanında ilgili meslek elemanlarıyla işbirliği yaparlar. Kendisini, niteliklerini geliştirmek isteyen pedagog- psikolojik danışmanlar yüksek lisans, sertifika programları, kurslarla eğitimlerini sürdürebilirler.
YASAL OLARAK YASAK! Evet, biz her şeyi bilmiyoruz. Açıklamalardan anlaşıldığı gibi, 'psikoloji' ya da 'psikolojik danışmanlık' bölümünü bitiren herkes hasta göremez, hasta tedavi edemez ve ilaç yazamaz. Tıpkı tıp fakültesinden mezun olanlar gibi onların da branşlaşmaları, branşlaştıkları dalda özel eğitim almaları gereklidir. Eğitim sürecinde ancak eğitimli birinin denetiminde pratik yapabilirler. Hatta benim hekim olmama karşın, artık ortopedi hastası göremeyeceğim gibi sosyal psikolog olan bir kişi de klinik psikoloji alanında etkinlik gösteremez. Psikiyatristlerin zeka testi yapmaları gerekmediği gibi, hekim olmayanlar da ilaç öneremezler. İlaç kullanmanın doğru olup olmadığı konusunda insanlara bilgi veremezler. Hekim olmayanların ilaç önermeleri, yasal olarak yasaklanmıştır ve yapıldığında suçtur. Her mesleği doğru yapan ve meslek haklarını savunan, kendi meslek sınırlarını ve onları aşarak meslek değerini etkileyenleri denetlemek için uğraşanlar var.
DENETLEMEK GEREKİYOR Psikologlar Derneği bu denetimleri yapabilmek için kendi yasasını çıkarmaya çalışıyor. Ama yine her meslekte yanlış uygulamalar, mesleklerini kötü kullananlar mevcut. Özellikle bu kötüye kullanım ve yanıltma; basın yoluyla yapıldığında kitleleri etkilemekte ve toplumsal sorun haline gelmektedir. Bilgisi ve eğitimi olmayanların bazı ilaçlar hakkında söyledikleri, bilimsel temeli olmayan sözlerin basında yer bulması, birçok insanın yaşamını olumsuz etkilemiştir ve etkilemeye de devam etmektedir. Yine basın yoluyla, kendileri ve yapabilidikleri iş konusunda yanlış tanıtım yapan kişilerin, ilaç önererek ya da eğitimli olmadıkları tedavileri uygulayarak aslında suç işledikleri de sık görülmektedir. Yanılmamak, zaman kaybetmemek ve en önemlisi zarar görmemek için, sizlerin araştırarak gereksinim duyduğunuz meslek dalını seçmeniz ve denetlemeniz gerekiyor.
|