Kadınlar takıya yatırım yapıyor
Türkiye'de yapılan bir araştırmaya göre; kadınlar tasarruflarını altın üzerine yoğunlaştırıyor. Uluslararası para piyasalarının yükselen trendi altın tercihi, kadınların ekonomiyi erkeklerden daha iyi takip ettiğini ortaya koydu.
Türkiye'nin kentsel nüfusunu temsil eden 11 il merkezinde 1200 kişi arasında örnekleme yöntemi ile yapılan araştırma ile kadınların yatırım tercihleri ortaya kondu. MasterCard tarafından gerçekleştirilen, MasterIndex araştırmasına göre; kadınlar tasarruflarını altın üzerine yoğunlaştırıyor. Uluslararası para piyasalarının yükselen trendi altın tercihi, kadınların erkeklere oranla ekonomiyi daha sıkı takip ettiklerini ortaya koyuyor. Genel yatırım araçlarına bakıldığında, kadınların ağırlıklı tercihi 'yastık altı' olarak tabir edilen altın. Erkekler ise, kadınlara oranla, modern yatırım araçlarına daha çok ilgi gösteriyor.
ALTIN GÖZDE MasterIndex araştırmasında "en çok tercih edilen tasarruf aracı" sorusuna kadınların yüzde 34'ü altın yanıtını verdi. Kadınların tasarruf aracı tercihinde birinci sırada altını tercih etmesi, ekonomiyi sıkı bir şekilde takip ettiklerinin de göstergesi oldu. Yurtdışındaki piyasalarda altın fiyatının yükselmesi, kadınların tercihini bu yöne kaydırıyor. MasterIndex araştırmasına göre; kadınlar altından sonra tasarruflarını en çok yastık altında tutuyor. En çok tercih ettikleri tasarruf aracı sorulan kadınların yüzde 20'si döviz, yüzde 16'sı da TL'ye yatırım yaparak, bu yatırımlarını yastık altında saklıyor. Kadınların yüzde 20'si tasarruflarını bankaya vadeli TL hesabı olarak, yüzde 11'i vadesiz TL hesabı olarak, yüzde 10'u vadeli döviz hesabı olarak, yüzde 4'ü ise vadesiz döviz hesabı olarak yatırıyor.
HERKESİN HAYALİ EV MasterIndex araştırması kapsamında ellerine geçecek fazladan 10 bin doları ne şekilde değerlendirecekleri sorulan kadınların yüzde 32'si ev almak, yüzde 16'sı bu parayı eğitimleri için harcamak, yüzde 14'ü ise otomobil almak istiyor. Araştırma dahilinde kredi kartı sahibi kadınlara kredi kartı kullanımlarının temel nedeni sorulduğunda yüzde 62 oranında "taksit olanağından yararlanmak", yüzde 50 oranında "ödemelerimi en az bir ay erteleme olanağı elde etmek", yüzde 41 oranında ise "ihtiyacımı ertelemeden karşılamak" yanıtı alındı. Bu yanıtları sırasıyla, "nakit taşımamak", "hediye, puan, indirim gibi avantajlardan yararlanmak" ve "teknolojinin sunduğu olanaklardan, kolaylıklardan uzak kalmamak" seçenekleri takip ediyor.
|