kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Stelyo Berberakis @ SABAH
 

Bayrak Sevdası

Önce Avrupa Futbol Kupası ardından Olimpiyat derken herkesi bayrak merakı sardı

Yunanistan'da son zamanlarda öyle bir bayrak sevdası var ki kamuoyunu ikiye ayırmış bulunuyor. Bir zamanlar, yani solcuların çoğunlukta olduğu dönemlerde, Yunan bayrağına gösterilen rağbet, geri kalan Avrupa ülkelerinde kendi bayraklarına gösterdikleri rağbet kadar azdı. Yani kimse aldırmazdı. Üstüne üstlük Türkiye'de bayramseyran olmayan günlerde bile irili-ufaklı bayrakların balkonlara, köprülere, arabaların pencerelerine, mağazaların vitrinlerine, duvarlara, sokaklara, caddelere asılmasıyla dalga geçerlerdi. Yunanlılar, Türkiye'deki bu bayrak merakını bir nevi "aşırı milliyetçilik" ve "Şovenlik duygularıyla" ile bağdaştırırlardı. Çünkü Yunanistan'da, Yunan bayrağına bu denli sevdalı olanlar, sadece aşırı milliyetçiler ve faşizan gruplardı. Anarşik guruplar ise Yunan bayraklarını yolun ortasında ateşe vermekten hiç çekinmezlerdi. Şimdi durum değişti. Yunanistan, Avrupa Futbol Kupası'nı aldığı temmuz ayından itibaren yurdun her yeri Yunan bayraklarıyla doldu. Ardından gelen Olimpiyat oyunları süresinde Yunan bayrak satışları yüzde 100 arttı. Her evde, balkonda, otomobilde, sokakta, caddede, duvarlarda, mağaza vitrinlerinde, t-shirt ve gömleklerde Yunan bayrakları görüldü..

SEVGİ SAVAŞA DÖNÜŞÜYOR
Ancak bu bayrak sevdası, bir iç savaş boyutlarına ulaşmaya başladı artık. Yunanistan'da her milli bayram günü düzenlenen öğrenci geçitlerinde, okul birincileri Yunan bayrağını taşımaya hak kazanıyor. Ne var ki, ülkenin çeşitli kent ve köylerinde okuyan ve çok çalışkan oldukları için okul birincisi gelen bazı göçmen çocukları ki bunların çoğunluğunu Arnavutlar oluşturuyor- Yunan bayrağını kaldırmaktan men ediliyor. Bunu men edenler ise devlet yasaları ya da milli eğitim bakanlığının yönetmeliği değil; Yunan bayrağını "Yunanlıdan başkası kaldıramaz" diye slogan geliştiren Yunanlı öğrenciler ve veliler. Örneğin bir kentin bir okulunda okul birincisi gelen Arnavut, Rus ya da Romen kökenli bir öğrenci, milli bayram gününde düzenlenen öğrenci geçitlerinde Yunan bayrağını taşımaya hak kazandı diye geri kalan öğrenciler ve velileri ortalığı ayağa kaldırıyor; okulu işgal ediyor ve "Yunan bayrağının, yabancılar tarafından kaldırılmasına izin verenlerin vatan haini oldukları" iddiasıyla bağırıp çağırıyor; kriz geçiriyorlar! Demokrasinin beşiği, insan haklarının koruyucusu, çok kültürlü bir yaşamı savunduğu öne sürülen Yunanistan'da, bir yabancıya hem de Yunan okullarında birincisi gelen bir yabancıyakarşı bu denli fobi; hatta nefret duyması, elbette sinirlerin gerilmesine yol açıyor. Yunanistan 28 Ekim'de 2. Dünya Savaşı'nda İtalyan ordularına teslim olmak yerine savaş girmesinin ve galip gelmesinin 64. yıl dönümünü kutlarken, bu tür "faşizanların" gösterdiği tepkilere tanık oldu. Ülkenin birçok kent ve köyünde, canını dişine takarak, hele hele yabancı bir ülkede okul birincisi olma gayretini gösteren birçok Arnavut , Rus, Ukraynalı, Romen öğrenciye Yunan bayrağı taşımasına izin verilmedi. Bunu devlet yasaları değil; "vatanseverlik maskesi" ardında gizlenen ve demokratik ilkeleri çiğnemekten sakınmayan geri kalan yunanlı öğrenciler ve velileri önledi.

ÖĞRENCİLERİN ASKER ADIMLARI
Milli Eğitim Bakanlığı ve devlet yasalarının acizliği, AB ülkeleri arasında, milli günlerde hala Silahlı Kuvvetler ve öğrenci geçitleri düzenleyen yegane ülke olan Yunanistan'da bir mevzuat değişikliğinin yapılmasını da gündeme getirdi. 1938'de Yunan diktatörü Metaksas tarafından "empoze" edilen öğrenci geçitlerinde ilkokuldan liseye kadar okuyan öğrencilerin asker gibi "uygun adım" yürümesi zaten hiçbir anlam ifade etmediği gibi şimdilerde patlayan bayrak krizleriyle daha da vahimleşiyor. Yunan Milli Eğitim Bakanlığı'yla Savunma Bakanlıkları bu son gelişmelerden sonra, her bir AB ülkesinde olduğu gibi milli günlerde Silahlı Kuvvetler ve öğrenci geçitlerinde bazı kısıtlamalar getirmeyi planlıyor.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 30 YIL SONRA   / 26-12-2004
 Kültür farkımız var mı?   / 12-12-2004
 Büyük İskender Kim?   / 05-12-2004
 Aralık Zor Geçecek   / 28-11-2004
 Cehalet Üzerine   / 21-11-2004
 Bayramlaşmanın çok bilinmeyen tarafları   / 14-11-2004
 AB Başkentinden   / 07-11-2004
 Bayrak Sevdası   / 31-10-2004
 Kıbrıs Fenomeni   / 24-10-2004
 Sofya'dan Ab Merdiveni   / 17-10-2004
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Rahşan Ecevit aslında 'Din elden gidiyor' dememiş 'Cin'...
THY'nin business class yolcusu arttı
THY'nin business class yolcusu arttı
Türk Hava Yolları geçen yıl yaklaşık 12 milyon yolcu taşıdı. 'Ticari...
Doğu'nun dürümüne hamsili Laz yorumu
Doğu'nun dürümüne hamsili Laz yorumu
Karadenizliler çorbasını, pilavını yaptığı hamsiden sonunda dürüm de...
Kale kapılarını önce kahve kokusu açtı
Osmanlı ordularının yapamadığını kahve yaptı ve dünyayı fethetti. Ne hazin...
Havyarın iyisi deniz kokar
Bakü'de gördüklerimi söyleyeyim; havyar, neft ve caz. Bu şehirde nereye...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.