| |
|
|
'Denizciler zor durumda'
OKUYUCU MEKTUBU.
"Savaş abi yazacağım bu satırlara köşende yer verip gerekli yerlere ulaştırmanı istiyorum. Ben Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi Gelibolu Piri Reis Meslek Yüksekokulu Denizcilik Programları Gemi Makineleri İşletme Programı'nın ilk mezunlarındanım. 20.09.2001 tarihinde başlayan bu eğitimimizi 14.06.2004'te bitirerek mezun oldum.
Sınav istiyoruz Bu üniversite eğitimini, gerekli staj ve sınav şartlarını yerine getirdikten sonra alınan Uzak Yol Vardiya Makinisti ehliyetini almak ve gemilerde görev yapmak için tercih ettim. Aynı müfredatın uygulandığı Kocaeli Üniversitesi Karamürsel Denizcilik Meslek Yüksek Okulu, Uludağ Üniversitesi Yalova Denizcilik MYO, İ.T.Ü. Denizcilik MYO mezunları bu haktan faydalanmaktaydı. Hatta Özel Eğitim statüsünde bulunan TÜDEV, Özel Şişli Denizcilik Eğitim Merkezi, Özel Ekol Denizcilik Eğt. Merk. gibi eğitim kurumları da aynı müfredatı uygulayarak mezunlar vermiş ve bu mezunlardan Uzak Yol Vardiya Makinisti Yeterlilik Belgesi alarak halen gemilerde görev yapanlar bulunmaktadır. Biz ise nice güzel umutlarla başlayıp bitirdiğimiz bu eğitim sonucunda hüsranla karşılaştık. Yeterlilik belgesi alamıyoruz. Çünkü Denizcilik Müsteşarlığı bu eğitimi onaylamadığından staj ve sınava girmemize izin verilmiyor.
Üç yılımız heba mı olacak?.. Meslek Yüksekokulu Müdürlüğümüz-Üniversite Rektörlüğümüz ve Denizcilik Müsteşarlığı arasında yapılan yazışmalar hiçbir sonuç vermemekte ve bugün itibariyle bürokrasi, mevzuat, yazışma üçgenine sıkışıp kalan umutlarımız karamsarlığa dönüşmektedir. Umutlara sarılarak, emek sarf ederek, kollarımıza altın bileziğimizi takıp hayata atılmanın başlangıcında, bu karamsarlığa düşmemizde, "Bizim bir suçumuz var mı?" Altın değerindeki bu üç yılımız heba mı olacak? Bir çözüm yolu bulunamaz mı?
Sesimizi duyun!.. Gerçekten zor şartlarda çok emek sarf ettik. Bunun karşılığı verilerek mağduriyetimiz giderilemez mi? Sonuçta sadece sınav hakkı istiyoruz. Fazladan bir şey değil, bize eğitimin başında vaat edilen hakkımızı istiyoruz. Muadil eğitim gören arkadaşlarımızın sahip olduğu hakkı istiyoruz. Geleceğimizi oluşturacak mesleğimizi istiyoruz. Devletin konuyla ilgili kurumlarına sonsuz güvenimiz neticesinde, mağduriyetimizin giderileceği umuduyla durumumuzun yeniden gözden geçirilmesini ve neticesinden bilgi verilmesi hususunda gereğini arz ederim. Saygılarımla."
Onur KARAKÖSE
|