Mutfakta Lezzet Güneşi
Nohutlu hindi çorbası Etleri kaynar suda 20-25 dakika pişirin, suyun içinde soğutun. Soğuduktan sonra süzün ve suyunu ayırın. Ayırdığınız suyu kaynama noktasına kadar ısıtın ve sıcak tutun. Etleri küçük lokmalar şeklinde kesin. Bir gece suda beklemiş nohudu ve aşurelik buğdayı ayrı ayrı haşlayıp, süzün. Derin bir kapta yoğurt, un, limon suyu ve tuzu çırpın. Sıcak hindi haşlama suyuna karıştırarak katın. Başka bir kapta buğday, nohut, et ve taze soğanı harmanlayın, yoğurtlu suya ilave edip karıştırın ve 15 dakika pişirin. Tereyağını ısıtın, nane ve kırmızıbiber ilave edip, 1-2 dakika daha ısıtın ve çorbanın üzerine gezdirerek sıcak servis yapın.
MALZEMELER (6 kişilik) * 1 tabak hindi bonfile * 800 ml. su (kaynar) * Yarım bardak nohut (ıslatılmış) * Yarım bardak aşurelik buğday (ıslatılmış) * 1 çorba kaşığı un * 1 çorba kaşığı limon suyu * 500 gram süzme yoğurt * 2 sap taze soğan (ince kıyılmış) * 1 çorba kaşığı tereyağı * 1 tatlı kaşığı nane * Tuz, kırmızıbiber
Ispanaklı börek Isıtılmış üç çorba kaşığı yağda soğanları sararıp yumuşayıncaya kadar 2-3 dakika soteleyin. Kıymayı ilave edin, karıştırarak 5 dakika daha soteleyin. Ispanakları da ekleyip, hızlı ateşte ve karıştırmaya devam ederek 5 dakika pişirin. Soğumaya bırakın. Sotelediğiniz ıspanaklar sulu kaldıysa suyunu süzün. Yumurta, beyaz peynir, muskat, tuz ve karabiberi harmanlayıp, ıspanağa ilave edin ve iyice karıştırın. Yağlanmış bir fırın tepsisine 6 adet milföy hamurunu yan yana ve tepsinin kenarlarına 2,5 cm. yükselecek şekilde yayın. Üzerlerine kıymalı ıspanak karışımını yayın. Kalan milföy hamurlarını karışımın üzerine hafif bastırarak dizin. Kalan zeytinyağını fırça ile hamurların üzerine sürün. Keskin bir bıçakla üstteki milföy hamuruna küçük baklava şekilleri yapın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzerleri kızarıncaya kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin. Sıcak servis yapın.
MALZEMELER (6 kişilik) * Yarım kilo piliç kıyma * 1 kg. taze ıspanak (yalnız yaprak, yıkanmış, iri kıyılmış) * 5 çorba kaşığı zeytinyağı * 1 adet orta boy soğan (ince kıyılmış) * 4 adet yumurta (çırpılmış) * 450 gam beyaz peynir (ufalanmış) * 1 çay kaşığı muskat * Tuz, karabiber * 12 adet milföy hamuru
Enerji deposu Ekmeklerin üzerine fıstık ezmesi sürüp, bal gezdirin. 4 adet ekmeğin üzerine 2'şer dilim muz koyup, diğer ekmekleri fıstık ezmeli kısımları muzların üzerine gelecek şekilde yerleştirin. Sığ bir kapta yumurta, süt ve tarçını karıştırın. Sandviçleri dikkatlice bu karışıma batırıp, her iki taraflarını kaplayın. Bir tavada tereyağını eritip, sandviçlerin her iki tarafını 2'şer dakika pişirin. Reçeli ısıtıp, sandviçlerin üzerine gezdirerek servis yapın.
MALZEMELER (8 kişilik) * 250 gram fıstık ezmesi * 8 dilim ekmek * 2 çorba kaşığı bal * 2 adet orta boy muz (enine ve boyuna * 2'ye keserek 8 parça hazırlayın) * 2 adet yumurta (çırpılmış) * 125 ml. süt * 1/4 tatlı kaşığı tarçın * 1 çorba kaşığı tereyağı * 100 gram meyve reçeli
|