Hacı adayları kutsal topraklarda
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın organizasyonuyla bu yıl hac farizasını yerine getirmek üzere kutsal topraklara gelen Türk hacılarının sayısı 43 bin 338'e ulaştı..
Diyanet İşleri Başkanlığı Hac Organizasyonu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Fikret Karaman, hac organizasyonunu izlemek üzere gelen gazetecilerle sohbet toplantısı düzenledi.
Bu yılki organizasyonunun Suudi Arabistan ayağının, problemsiz ve sıkıntısız bir şekilde devam ettiğini, Cidde ve Medine havalimanlarından girişlerin bugüne kadar geçmiş yıllara göre daha rahat gerçekleştirildiğini belirten Karaman, ''Bugünden sonra yoğunlaşan girişlerin ve Cidde-Medine, Cidde-Mekke ve Medine-Mekke arası intikallerin de herhangi bir aksaklığa meydan verilmeden, problemsiz bir şekilde gerçekleştirilmesi için Suudi Arabistan yetkilileriyle görüşmelerimiz devam ediyor'' dedi.
Karaman, bugüne kadar Cidde ve Medine havalimanlarından, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın organizasyonuyla 43 bin 338 hacı adayının giriş yaptığını, hacı adaylarının 12 bin 750'sinin Medine'de, 30 bin 588'inin ise Mekke'de olduğunu ifade etti.
SAĞLIK HİZMETLERİ
Diyanet İşleri Başkanlığı'nca oluşturulan sağlık ekibi tarafından Mekke'de 1 hastane, 2 sağlık merkezi ve 7 sağlık ocağı açıldığını belirten Karaman, 19 bin kişiye tedavi hizmeti verildiğini kaydetti.
Halen Diyanet İşleri Başkanlığı hastanesinde 43, Suudi Arabistan hastanelerinde 15 hacı adayının yatakta tedavi gördüğünü ifade eden Karaman, şunları anlattı:
''İnsanlarımız, iklim şartları bizim lehimize olmasına karşın yorgunlar. Türkiye'den Mekke ve Medine'ye gelen hacı adaylarımızın üzerlerinde fiziksel ve psikolojik rahatsızlıklar görülüyor. Günde 4 bin 500 kişiye sağlık hizmeti veriyoruz. Sağlık ocaklarımızda ırkı, milliyeti ne olursa olsun tüm hacı adaylarına hizmet sunuyoruz. Tedavide kesinlikle ayrım yapmıyoruz. Hastalanan hacı adayları doktor kontrolünde tedavi ediliyor.''
Medine'de ise sağlık merkezi tarafından açılan bir hastane, bir merkez ve 2 sağlık ocağı bulunduğunu, ayrıca 2'si gezici 4 sağlık istasyonu oluşturulduğunu belirten Karaman, ''Buradaki hastanemizde ise 33 bin 893 hacı adayına poliklinik, 421 hacı adayına yataklı tedavi hizmeti verdik. Sağlık ekibimiz tarafından Mekke ve Medine'de toplam 56 bin 893 hacı adayına ayakta tedavi hizmeti verdik''dedi.
KESİLECEK KURBANLAR
Karaman, Hac'da kesilecek kurbanların değerlendirilmesi işini geçmişten bu yana İslam Bankası'nın organize ettiğini, bu yıl kesilecek kurbanların etlerinin değerlendirilmesi konusunu da İslam Bankası yetkilileriyle görüştüklerini bildirdi.
Kesilecek kurbanların değerlendirilmesine ilişkin protokol yaptıklarını belirten Karaman, şunları anlattı:
''40-50 bin kurban kesilmesini bekliyoruz. İslam Bankası aracılığıyla kurban etleri soğutuculu araçlarla ve hijyenik şartlarda fakir ve ihtiyaç olan ülkelere intikal ettirilecek. Kurban etleri doğal afetlerden, kuraklıktan etkilenen ülkelere gönderilecek.''
KUTSAL TOPRAKLARDA HAYATINI KAYBEDENLER
Öte yandan, hacı olmak amacıyla 15 Aralık'tan bu yana kutsal topraklara gelen Türk hacı adaylarından 8'i hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden hacı adayları şöyle: Mekke:Hakkı İren (Samsun 1. kafile), Malik Çokal (İstanbul 8. kafile), Tahsin Yaman (Sabiha Gökçen Havaalanı 3. kafile), Osman Kartal (Pamfilya Tur), Medine: Ali Ülker (Artur), Metin Karataş (Sabiha Gökçen 18. kafile), Hüsne Çiçek (Artur) ve Mehmet Öztürk (Seven Tur).
Türkiye'den hac ibadeti için bu yıl, 60 bini Diyanet İşleri Başkanlığı, 40 bini (A) grubu seyahat acentalarının organizasyonuyla toplam 100 bin kişi kutsal topraklara gelecek. Hac görevini yerine getiren hacı adayları 24 Ocak'tan itibaren Türkiye'ye dönmeye başlayacak. Son hacı kafilesi ise 24 Şubat'ta Türkiye'ye dönüş yapacak.
|