|
|
|
|
|
|
Artık çocuklar gurme oldu
Yaptığı lezzetli yemekler ile herkesin yakından tanıdığı Sahrap Soysal, ikinci kitabı 'Anne, Ben Acıktım'da çocuklara özel, besin değerleri yüksek yemek tarifleri veriyor. Soysal, "Bence çocuk annenin pişirdiği yemeği yemek zorunda değil; anne çocuğun yiyeceği yemeği pişirmek zorunda" diyor.
Çocukların yemek yemesi, özellikle anneler için her zaman sorun olmuştur. Kimi çocuk iştahsızdır zorla yemek yer, kimi ise çok seçicidir; sadece sevdiği yemekleri yer. İşte tüm bu zorlukların farkına varan, hepimizin ekranlardan ve yazılarından tanıdığı Sahrap Soysal, ikinci kitabı 'Anne, Ben Acıktım'da çocuklar için yemek tarifleri veriyor. Özellikle 0-6 yaş grubuna özel yemek tariflerinin verildiği kitap, adeta annelerin imdadına yetişiyor.
SONRADAN GÖRME YEMEKÇİ Aslında bir kimyacı olan Sahrap Soysal, uzun yıllar kendi mesleğini yaptıktan sonra çok sevdiği yemek işine başlamış. Soysal, "Ben kendime 'sonradan görme yemekçi' diyorum, bu benim ikinci mesleğim. 25 yıl çalışıp kendi mesleğimi yaptım, sonra çeşitli sektörlerde üst düzey yöneticilik yaptım. Daha sonra televizyonda 2.5 sene süren 'Mutfakta Keyif' adlı programı yapmaya başladım" diyor. Çeşitli gazete ve dergilere, internet sitelerine yemek yazıları yazan Soysal, ilk kitabı 'Bir Yemek Masalı'nda yöresel yemekleri bir araya getirmişti. Bu kitap ile 2004 Uluslararası Gourmand yemek kitapları yarışmasında "En İyi Yerel Yemek Kitabı", "En İyi Yemek Kitabı Fotoğrafları" ve "En İyi Yemek Kitabı Tasarımı" olmak üzere üç ayrı dalda ödül aldı. Daha sonra ikinci kitabı 'Anne, Ben Acıktım' ı hazırlayan Soysal, bu kitabı çıkarırken özellikle kendi yaşadığı deneyimlerin vesile olduğunu söylüyor: "Benim üç oğlum var, biri 18 yaşında, diğerleri de 6.5 yaşında ikizler. Böyle bir tecrübe yaşarken kitap yapmayı uygun gördüm. Evde çocuklar için mutlaka tencere yemeği pişmek zorunda, çocuklar artık gurme oldular, damak lezzetlerine çok dikkat ediyorlar." Sahrap Soysal, günümüz çocuklarının eskiye oranla çok daha fazla damak tatlarına düşkün olduğunu belirtiyor. Soysal, "Eskiden korkutularak yemek yedirilirdi ama şimdiki çocuklara bunu yapamazsınız. Israr ettiğiniz zaman inat yapıyorlar. Bence çocuk annenin pişirdiği yemeği yemek zorunda değil, anne çocuğun yiyeceği yemeği pişirmek zorunda" diyor.
HER ŞEYDEN YEMELİLER 'Anne, Ben Acıktım'da çorbalardan, pizzalara, özel yemeklerden içeceklere ve dondurmalara kadar her tarif kendi yaş grubu içinde veriliyor. Kitapta Türk yemeklerinin dışında İtalyan ve Japon mutfağından da örneklere yer veriliyor. Annelere çocukların beslenmesinde önemli bir yeri olan karbonhidrat grubu gıdaları makarna ve pilava yer vermeleri gerektiğini söyleyen Soysal, "Ben kimyacı olduğum için sürekli araştırma yapıyorum, makarnanın B1 ve B6 vitamin kompleksleri oranı yüksektir, makarnayı az suyla ve çok haşlamamak gerekiyor, bu içerdiği vitaminlerin korunmasını sağlıyor. Makarna soslarına ise mutlaka makarnayı haşladığım sudan katıyorum" diyor.
ZEYNEP GÜLER
|
|
|
|
|
|
|
|
|