|
|
|
|
|
|
Dünya elini uzattı
Deprem ve tsunaminin vurduğu G.Asya'da, bilançonun ağır oluşu dünyayı harekete geçirdi. Uluslararası çevreler bölgeye 2 milyar dolarlık yardım yapılacağını açıkladı. BM Genel Sekreteri Kofi Annan bölgenin en az 10 yılda toparlanabileceğini açıkladı.
Deprem ve tusunaminin vurduğu G.Asya'da, bilançonun ağır oluşu dünyayı harekete geçirdi. Uluslararası çevreler bölgeye 2 milyar dolarlık yardım yapılacağını açıkladı. BM Genel Sekreteri Kofi Annan bölgenin en az 10 yılda toparlanabileceğini açıkladı.
'ENDONEZYA VE SRİ LANKA'DA 1,7 MİLYON KİŞİ GIDA YARDIMI BEKLİYOR'
BM, Güney Asya'daki deprem ve tsunaminin vurduğu Endonezya'da bir milyondan, Sri Lanka'da 700 binden fazla kişinin uluslararası gıda yardımına muhtaç olduğunu duyurdu. BM Acil Yardım Koordinatörü Jan Egeland, basına yaptığı açıklamada, 'Sadece Endonezya'da bir milyondan fazla kişi gıda yardımına muhtaç. Sri Lanka'da da 700 binden fazla kişiye gıda yardımıyapmamız gerekiyor' dedi.
Gıda yardımının ne kadar süreceğinin önceden tahmin edilemeyeceğini belirten Egeland, yardımın aylar sürebileceğini söyledi.
2 MİLYAR DOLAR YARDIM
Bu arada, BM Acil Yardım Koordinatörü Jan Egeland, tsunami felaketinin vurduğu ülkelere yönelik uluslararası bağış vaadinin 2 milyar doları aştığını açıkladı. Yapılan yardımları 'cömertçe' şeklinde niteleyen Egeland, tarihte görülmedik boyuttaki bu yardıma rağmen daha büyük yardımlara ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.
Yapılan yardımları 'cömertçe' şeklinde niteleyen Egeland, tarihte görülmedik boyuttaki bu yardıma rağmen daha büyük yardımlara ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Kofi Annan, deprem ve tsunami felaketinin vurduğu Güney Asya için yardım kampanyasını Endonezya'da başlatacak.
Amerikan ABC News televizyonuna konuşan Annan, ziyaret konusunda Endonezya'dan davet geldiğini ve 6 Ocak'ta yapmayı planladığı yardım çağrısını, New York yerine Cakarta'da yapmayı tercih ettiği için bu davete olumlu cevap verdiğini belirterek, felakette en fazla can kaybını veren bu ülkeyi ziyaret edeceğini söyledi.
Cakarta'da bölge liderleri ile 6 Ocak Perşembe günü bir araya gelerek, yürütülen yardım faaliyetlerinin koordinasyonu konusunu görüşeceğini ifade eden Annan, burada ne kadar kalacağı konusunda ise herhangi bir bilgi vermedi.
Felaketin vurduğu bölge ülkelerinin kendilerini yeniden toparlamalarının 5 ila10 yılı bulacağını belirten Annan, 'Bu, üstesinden gelmemiz gereken, bugüne kadarki en büyük felaket. İnsanlar barınağa, yiyeceğe, sağlık ve hijyen hizmetleri ile temiz suya ihtiyaç duyuyor. Ayrıca yapılması gerekenler arasında sadece evlerin yeniden inşa edilmesi yer almıyor, felaketle yerle bir olan altyapı ve okulların da yeniden inşa edilmesi gerekiyor. Bu yüzden uluslararası toplumun bu ülkelere destek vermeye devam etmesi gerekecek' dedi.
YARDIM YAPAN ÜLKELER
Felaket bölgesinde yol, liman ve havaalanlarının da hasar görmesinden dolayı bu yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasında güçlükler yaşandığını belirten Egeland, şu an yardım faaliyetlerinin önündeki en büyük engeli 'lojistik' sorunların oluşturduğunu kaydetti. BM verilerine göre felaket bölgesine yardım vaadinde bulunan ülke ve kurumlar şöyle sıralanıyor:
- Japonya: 500 milyon dolar - ABD: 350 milyon dolar - Dünya Bankası: 250 milyon dolar - İngiltere: 95 milyon dolar - İsveç: 75.5 milyon dolar - İspanya: 68 milyon dolar - Çin: 60 milyon dolar - Fransa: 57 milyon dolar - Avustralya: 46.7 milyon dolar - Kanada: 33 milyon dolar - Almanya: 27 milyon dolar - AB Komisyonu 45 milyon dolar - İsviçre: 21.9 milyon dolar - Danimarka: 18.1 milyon dolar - Norveç: 16.6 milyon dolar - Portekiz: 11 milyon dolar - Katar: 10 milyon dolar - Suudi Arabistan: 10 milyon dolar - Singapur: 3.6 milyon dolar - Yeni Zellanda: 3.5 milyon dolar - Finlandiya: 3.3 milyon dolar - Kuveyt: 2 milyon dolar - Birleşik Arap Emirlikleri: 2 milyon dolar - İrlanda: 1.4 milyon dolar - İtalya: 1.3 milyon dolar - Türkiye: 1.25 milyon dolar - Çek Cumhuriyeti: 750 bin dolar - İran: 627 bin dolar - Güney Kore: 600 bin dolar - Macaristan: 411 bin dolar - Yunanistan: 397 bin dolar - Lüksemburg: 265 bin dolar - Monako: 133 bin dolar - Meksika: 100 bin dolar - Nepal: 100 bin dolar - Estonya: 42 bin dolar
|
|
|
|
|
|
|
|
|