| |
|
|
Tek ayakla hayata koşmak
İzmir bürodaki arkadaşlarımızdan Erkan Doğan, "Dikkatine sunarım Savaş Abi" deyip şu bilgi notunu geçmiş bana.. Okuyup etkilendim ve sizinle de paylaşmak istedim. Her şeye rağmen diyebilmenin kıvancını göğsüne düşsel bir madalya gibi iliştiren gencecik bir kadının direnç ve azmini duyumsayalım haydi:
Hayata inat gülümsüyor İki yıl önce Trabzon yakınlarında meydana gelen trafik kazasında sol bacağı dizinden kopan Diş Teknisyeni Lale Sayar, toplumun engelli damgasına ve zorluklara aldırmadan hayata gülümseyerek, özgüvenini yeniden kazanmayı başardı. Lale Sayar'a, geçirdiği 6 ameliyata rağmen protez takılamadı. İki yıl boyunca tek ayakla her engeli aşmasını bildi. Çocukların "Abla ayağını almadan dışarı çıkma", arkadaşlarının ise "protezsiz çok dikkat çekersin birlikte çıkmayalım" sözlerine aldırmadı.
Erkek arkadaşı terk etti Kazadan önce evlenme teklifinde bulanan arkadaşının "Şu an evlenmeyi düşünmüyorum" demesi de gülümseyen yüzünü soldurmadı. Bir hafta önce gerçekleşen 7. ameliyatla ağrılı sinir uçları tedavi edilen genç kızın bacağına protez takıldı. Azmi sayesinde özgüvenini kazanan genç kız, "İki yıl sonra ilk defa arkadaşlarımla dışarı çıkacağım. Beni tek bacaklı olmam değil, insanların söyledikleri kısıtladı. Engelliyken, koltuk değnekleriyle dağa tırmandım. Hayata inat gülümsedim" diyor.
'Dilenci zannedenler oldu' Yaşadığı zor günleri unutmadığını anlatan genç kız, o günleri şöyle özetliyor: "Akrabalarım arasında benimle görününce utanacağı için yanımda bulunmak istemeyen insanlar oldu. Arkadaşlarım kesik bacağımla dolaşmamı istemedi. Yani protezsizken talep görmedim. Bir dükkandan içeri girmek için camı tıklatıyordum. Beni dilenci zannedip içeri almıyorlardı. Şimdi özgüvenimi kazandım. Mümkün mü almamaları."
Değneksiz yürüyebilecek Doktoru Doç. Dr. Yalçın Ademoğlu da onun bu kocaman direncine saygı duyduğunu belirtip diyor ki; "Lale Sayar'ın bacağı protez kullanabilmesi için uygun hale getirildi. Ağrılı sinir uçlarının tedavisi yapıldı. Ameliyat 2 saat sürdü. Bacak kopmalarının ardından ağrılı sinir ucu gelişebiliyor. Bundan sonra fizyoterapi uzmanlarından eğitim alacak ve protezi iyi kullanabilir hale gelecek. Bu, iki üç ay alır. Büyük olasılıkla 3 ay sonra koltuk değneksiz yürüyebilecek."
|