|
|
|
|
|
|
Beli ağrıyan yumuşak zeminde yürüsün, sırtüstü yüzsün
Bel ağrısının en yoğunlaştığı insan grubu; monoton bir hareket tarzı olanlar ve mesleği gereği sürekli oturarak çalışanlar. Uzmanlar, bu kişilere bel ağrısından kurtulmanın çözümü olarak; yumuşak zeminde yürümeyi, sırtüstü yüzmeyi ve bisiklete binmeyi öneriyorlar
İstanbul Üniversitesi Algoloji Bilim Dalı Başkanı Profesör Doktor Serdar Erdine, bel ağrısının sebepleri ve bu durumdan korunma yolları ile ilgili bilgi verirken, halk arasında bilinçsizce uygulatılan bel çekmelerin felç riski taşıdığına da dikkat çekti.
Bel kayması ve siyatik nedir? Ağır kaldırma, kaza gibi nedenlere bağlı olarak omurlar arasındaki yastıkçıklarda meydana gelen yırtılma, omurilikten ve omurlar arasından çıkan sinirlere baskıya yol açar. Bu bölgede elimiz yandığı zaman ortaya çıkan su toplamasına benzer bir durum gelişerek sinirler üzerindeki baskıyı artırır. Sinirler üzerine olan baskı hem belde hem de belden çıkarak sinirlerin dağıldığı bölgede ağrı ve diğer belirtilere neden olur. Ağrının yanı sıra; hareket kısıtlığı, tutulan tarafta karıncalanma, hassasiyet kaybı, yanma hissi gibi bulgular ortaya çıkar. Sinir basısının bacağa giden siyatik siniri tutması 'siyatik' adını verdiğimiz klinik duruma yol açar. Hastanın ağrısı; otururken, kalkarken, yatakta bir taraftan bir tarafa dönerken artar. Hapşırma, tıksırma, ıkınma gibi hareketlerde ağrı şiddetlenir. Ağrının şiddetlenmesinin yanı sıra, hastanın 'refleks' adını verdiğimiz sinir sistemi muayenelerinde de değişiklikler ortaya çıkabilir.
Bel kayması nasıl tedavi edilir? Bel kaymasının tedavisi ilaçlarla başlayarak yatak istirahatı, çeşitli egzersizler, fizik tedavi yöntemleri, bele yapılan çeşitli iğneler ve cerrahi yöntemlere kadar uzanan geniş bir çerçeve içinde ele alınabilir. Hangi tedavinin uygulanacağı hastalığın evresine daha önce uygulanan tedavi yöntemlerine hastanın genel durumuna ve geçirdiği başka hastalıklara göre değişkenlik gösterir. Bel kaymasının tedavisi bir ekip halinde değerlendirilmeli. Hasta hangi hekime başvurursa, bel kaymasının hastanın bulunduğu aşamadaki tedavisine göre değerlendirilmeli. Hasta fizik tedavi uzmanına gittiğinde, gerekmediği taktirde fizik tedavi uygulanmamalı, beyin cerrahına gittiğinde ameliyatın tek koşul olmadığı bir durumda operasyona yönlendirilmemeli. Diğer tüm yöntemler yarar sağlamazsa, ameliyat düşünülmeli.
Bel çektirmek doğru mudur? Bel kaymasına karşı hekim olmayan çeşitli kişiler tarafından bel çekmek şeklinde tedaviler uygulandığı bilinen bir gerçektir. Tıpta 'manipulasyon terapi' olarak bilinen yöntem hekimler tarafından uygulanmaktadır. Ancak, bu yöntemin hekim tarafından bile son derece titiz bir uygulamadan sonra yapılması gerekir. Aksi taktirde, çekme sırasında omurilikten çıkan sinirlerin omurlar arasında sıkışarak hastalığın onarılması güç bozukluklara hatta, felce neden olduğu görülmektedir. Birçok hastada bel ağrısı basit ilaçlarla ya da yatak istirahatı ile geçebilir. Tıp dışı kişiler tarafından uygulanan bu yöntemin bazı hastalarda başarılı olması, bu yöntemin riskini ortadan kaldırmaz. Tıpta uygulanan girişimlerde ilk ilke; hastaya 'yararlı olalım' derken zarar vermemektir. Bu nedenle, tıp dışı kişiler tarafından bel çektirmenin son derece zararlı olduğunun vurgulanmasında yarar vardır.
Hangi egzersizler işe yarar? Bel ağrısının en yoğunlaştığı insan grubu; monoton bir hareket tarzı olanlar ve çok hareketsiz işi olanlardır. Bunun karşıtı olarak sporcularda da omurga sorunları sık olarak gözlenir. Bel ağrısı için spor yaparken dikkat etmek gerekir. Kros adı verilen kır koşusu yumuşak bir zeminde yapıldığında, bel için çok yararlıdır. Yumuşak zemin omurgayı darbeden korur. Koşu yerine sıkı tempolu yürüyüş de önerilebilir. Yüzme en ideal su tedavisi yöntemidir. Bel için ideal yüzme pozisyonu sırtüstüdür. Yüzme dışında, su içi egzersizleri de yararlıdır. Ancak, 'akut' dediğimiz çok ağrılı evrede yüzmeden kaçmak gerekir. Ayrıca, bazı koşulları yerine getirilmesi koşulu ile, bisiklete binme de bel için de yararlı olabilecek bir spordur. Bisikletin gidonu ve selesi, omurganın düz kalmasını sağlayacak bir pozisyona ayarlanmalıdır. Spor yapmadan önce kaslar mutlaka ısıtılmalı, kondisyon yavaş bir şekilde artırılmalı, süresi yavaş yavaş uzatılmalı ve strese girmeden keyifle yapılmalıdır.
|
|
|
|
|
|
|
|
|