kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Günümüz mutfaklarına geleneksel Ege lezzetleri
Günümüz mutfaklarına geleneksel Ege lezzetleri

Ege yemeklerinin envanterini çıkartan Gökçen Adar'ın, "Mutfakta Dört Mevsim" adlı iki ciltlik kitapları sofralar için gerçek birer hazine niteliğinde.

Aslında amatörlerin hazırladığı yemek kitaplarına biraz kuşkuyla yaklaşırım. Eğer mutfağa yıllarını vermiş deneyimli ev hanımlarından değilseler, sağdan soldan derlenmiş, pek de denenmemiş tariflerle çıkarlar karşımıza. Bu konuda koskoca bir istisna var: Gökçen Adar. Gökçen Bey'in mesleği makine mühendisliği. Yıllarca üst düzey yönetici olarak çalıştıktan sonra 1992 yılında emekli olmuş. Yaklaşık o tarihlerden beri Gökçen Bey'i tanırım ve yemek konusunda yaptıklarını hayranlıkla izlerim. Gökçen Adar İzmirli. İzmir başta olmak üzere Ege yemeklerinin adeta envanterini çıkarıyor.

Arşivinde 5 bine yakın tarif toplanmış. Yemek kültürü açısından çok verimli olan bu bölgemizde bilinenlerin dışında, kıyıda köşede kalmış ne kadar yemek varsa Gökçen Bey, bunları kayda geçiriyor, tarifleri deneyip üzerinde mutlaka kendine göre bazı rötuşları yapıyor, ardından da yayınlıyor. Onun diğer eserleri bir yana, bu yıl içinde iki cilt halinde yayınlanan, ikinci cildi geçtiğimiz günlerde piyasaya çıkan "Mutfakta Dört Mevsim" başlıklı mutfak hazinesi bugüne dek Ege mutfağı hakkında yayınlanmış kitaplar arasında bir başyapıt. Adar'ın "Mutfakta Dört Mevsim" adlı iki ciltlik eserinin birincisi "İlkbahar Yaz", geçenlerde yayınlanan ikincisi ise "Sonbahar Kış" adını taşıyor. Her iki cilt de kaliteli bir kağıda basılmış. Hemen tüm yemekler, güzel fotoğraflarla da tanıtılıyor.

SEBZE GARNİTÜR DEĞİLDİR
Aslında yemek kitaplarını, onu görmeyenlere tanıtmak kolay değildir. Çünkü sayısız tariften oluşurlar. Her biri çorbalar, salata ve mezeler, sebze yemekleri, kırmızı et yemekleri, kümes, kara ve av hayvanları ile yumurta yemekleri, deniz ürünleri, hamur işleri ve pilavlar, tatlılar gibi bölümlere ayrılmıştır. Adar'ın kitapları da öyle. Fazladan bunlara "Çay saati" ve "İçecekler" bölümleri de eklenmiş. Adar'ın mutfak felsefesini anlamak için onun Önsöz'de yazdığı şu satırları okumak yeterli sanırım: "Elimizin altında kıymetini yeterince bilmediğimiz dünyanın en sağlıklı mutfağı var...

Bu mutfakta ağırlık olarak zeytinyağı, bol sebze, meyve, yabani bitki ve deniz ürünlerine yer veriliyor. Batı mutfağında olduğu gibi sebzeler etin yanında garnitür olmuyor. Margarin ve diğer rafine yağlara asla yer yok. Bakliyatlar, pilavlar, hamur işleri ve tatlılar ikinci sırada yer alıyor. Baklavalar bile zeytinyağı ile pişiriliyor. Ayrıca pişirmede susuz yada çok az su ile kısık ateşte uzun süre pişirme yöntemi tercih ediliyor. Ama gelgelelim bugünün kolaycılık ve hazırcılık anlayışında bu mutfak da giderek unutuluyor." Adar, bu güzelim mutfağın unutulmaması için kolları sıvamış, editörlüğünü Hülya Ekşigil'in yaptığı, fotoğrafları Ahmet Ağaoğlu'nun çektiği iki ciltlik bu değerli eser ortaya çıkmış.
DİĞER GURME HABERLERİ
 Tereyağ yemeklerde mucizeler yaratabilir
 Büyükada'nın tatları sofraları şenlendirdi
 Artık mutfağımız da değişecek
 Şarap hiç konserve kutusunda içilir mi?
 Yılbaşı sofrasının kralı hindiye kestane yakışır
 Malzemeler Karadeniz'den
 Çikolatalı ve meyveli tebrik kartları bunlar
 Japonlar artık mantı yiyor
 Semerkant'ta topik peşinde
 Ölümsüz zeytin ağacını ellerimizle yok ediyoruz
 Halkın gözü üst düzey ziyafetlerde
 Hollywood ünlülerinin tercihi
 Mutfaktaki cennetin keşfi
 Yemeklere adlarını veren ünlüler
 Portakal bayramını kutluyoruz
 İyi bir yemek şölene benzer
 Yoksa Anis de mi Bizans'tan?
 Onlar 'kadrolu akşamcılar'
 Picasso'nun en sevdiği tatlı, armut tatlısıydı
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
  » Gurme
    İyi Yaşa
İstanbul'da 4 farklı ses yankılanıyor
İstanbul'da 4 farklı ses yankılanıyor
"Akdeniz Sesleri" adlı projede Moda, Arnavutköy, Gaziosmanpaşa ve...
Toplum gönüllüleri 2 yaşında
Toplum gönüllüleri 2 yaşında
Sosyal sorumluluk projeleri üreten Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG),...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.