|
|
SUSHİ
Onunla ilk defa 22 yıl önce, Japon Havayolları JAL'la, Amsterdam'dan Tokyo'ya "Uzakdoğu Kültürü ve Eğitimi" kursuna giderken, sabahın erken saatlerinde karşılaştım... Çekik gözlü güzel Japon hostes, "Japon Kahvaltısı mı Amerikan kahvaltısı mı istersiniz?.." diye sordu... Dünyayı fethedeceğim ya... Şimdi de Japonya'yı fethetmeye gidiyorum ya... "Sosis, beykın ve çarpılmış yumurtadan" ibaret Amerikan kahvaltısını ne yapayım?.. Nasıl olsa İngiltere'de yaşadığım günlerden Çin mutfağına alışkınım... Şükür çubukları da çatal, bıçak gibi rahat kullanmasını öğrenmişim... Hostese bir göz kırptım... "Japenese please..." dedim... Hostes de gülümsedi... Öyle olur... Dünyanın neresinde olursanız olun, o ülkenin yemek kültüründeki iyi bir yemeği seçerseniz, size özenli davranılır... Önüme, yosuna sarılmış, pirincin içerisinde, çiğ balık taneleri geldi... Yanına bakıyorum... Etrafına bakıyorum... Hani onun dışında yiyebileceğim bir şey var mı?.. Yok, yok, yok... Tepside, bana tanıdık gelen tek şey Çin çubukları... Onları da yiyecek halim yok ya... Etrafımda rezil olacağım hiç Türk görünmüyor... Sonuçta Amsterdam'dan binmişiz, Tokyo'ya gidiyoruz... Ama içimdeki Türk, "Rezil oldun oğlum... Rezil oldun..." diyor... Allah Allah... Ben şimdi sabah sabah bunu nasıl yiyeceğim... Gerçi okyanusu geçiyoruz, sabah mı gece mi saatler sürekli değişiyor... Ama dışarısı aydınlık ya... Sabah gibi geliyor bize... Güzel Japon hostese dönmenin imkanı yok... İlk defa bir Japon kızla, karşılıklı gülümsemişiz... Dönüp ona "Ben bunu yiyemedim... Bana Amerikan kahvaltısı verin diyeceğime, o uçaktan kendimi aşağı, okyanusa atarım daha iyi..." İşte, Sushi'yle ilk tanışmam böyle oldu... Buna pek tanışma da denemez, çünkü birbirimize dokunmadık... Sadece uzaktan birbirimizi seyretmekle yetindik... Dün Ateş Akansel'in Akşam'ın ekinde "Sushi" yazısını okurken, 22 yıl Sushi macerası gözlerimin önüne geldi... Kaba bir tarifini yaparsak, "Pirinç sirkesiyle hazırlanan özel bir sosla marine edilmiş haşlanmış pirincin ağırlıklı olarak, çiğ balık ve deniz ürünleriyle karıştırılıp sunulmasıdır..." diyor Sushi için... O sabah uçakta birbirimize dokunamadık ama, ben sonra o Sushi'yle aşkların en güzelini yaşadım... Japonya'da başlayan aşkımız, İngiltere'de, Fransa'da, İspanya'da, Amerika'da dünyanın dört bir yanında devam etti... Yanına, bir kadeh buz gibi güzel bir beyaz şarap ısmarlayın... Somon, torik, fener, lagos, ton, karides, yengeçli Sushi'nizi afiyetle yiyin... Soya sosunu eklemeyi unutmayın... Türk damak zevkinize uygun düşer... Afiyet olsun...
|