|
|
|
|
En iyi 9 tuvalet seçildi
Türkiye WC Kurulu, 2004 yılı tuvaletlerini belirledi. 20 yıldır ülkemizin tuvalet sorunlarını saptamak ve çözmek amacıyla çalışmalar yürüten kurul, başvuruda bulunan ve kendilerine önerilen 33 tuvalet arasında en iyi 9'u seçti.
Türkiye son zamanlarda AB'ye girme adına pek çok kulvarda atılım yaparken, Avrupa'nın en iyi banyolarının bulunduğu söylenen ülkemizin tuvalet kültürü 'felaket' olarak tanımlanıyor. 3 binin üzerinde umumi tuvaletin bulunduğu İstanbul'da sayının yeterli olduğu ama temizliğin sorun olmaya devam ettiğini belirten konunun uzmanları, yıllardan beri yaptıkları çalışmalara karşın hâlâ büyük sorunlar yaşandığını belirtiyor.
KAKA YAPMAYI BİLMELİ Örneğin Türkiye'de 2004 yılının en iyi tuvaletlerini seçen jüride yer alan Türkiye WC (TWC) Kurulu Başkanı Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Baha Galip Tunalıgil, Türk halkının nasıl tuvalet yapılacağını bilmediğinden şikayetçi: "Yıllardan beri halkı bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Türk halkı kakasını nasıl yapacağını bilmiyor. Nasıl taharet alacağını bilmiyor. Diyanet İşleri'yle eğitim konusunda projelerimiz var. Denizyolları'yla boşaltım konusunda, milli parklar, örenyerleri ve seyyar tuvaletlerle ilgili projelerimiz var. Basın yoluyla eğitim vermeye çalışıyoruz. Biz halkımıza tuvalet meselesini öğretmek istiyoruz. Bugün birçok belediyeyle kavgalıyız. Turistler tuvaletleri minarelerin yanında bulduklarını söylüyorlar. Ama kadınlar içeriye giremiyor. Böyle şey oluyor mu?"
AYIP DİYE BİR ŞEY YOK İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşen Bulut temizliğin ayıp olarak nitelendirildiğine dikkat çekiyor: "Dışkının nasıl temizleneceği konuşulmuyor. Evet hastalıklar dışkıdan değil ellerden bulaşıyor. Bununla birlikte tuvaletlerdeki hijyenik koşullar sağlanmazsa, sarılık, Hepatit B, kolera, dizanteri gibi birçok hastalık yakamızı bırakmaz."
EĞİTİM EVDE BAŞLAR Türkiye Tuvaletler Derneği Başkanı İmdat Habip, tuvalet hijyeni ve kullanımına yeterince özen gösterilmediğini belirtiyor: "Yıllarca dernek olarak umumi tuvaletlere tuvalet kağıdı dağıttık. Unutulmamalı tuvalet eğitimi önce evde başlar. 30 yaşından sonra eğitim verilerek bazı şeylerin değiştirilmesi zor olur. Her insan günde ortalama bir kilogram dışkı bırakıyor. 70 milyon kişinin günde neredeyse 70 milyon kilogram dışkı bıraktığı düşünülürse tuvaletin önemin daha iyi anlaşılacak."
TASARIM ÇOK ÖNEMLİ Mimar Sinan Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. İpek Fitoz, tuvaletlerin yaşamın vazgeçilmez parçası olduğunu ve bu sebeple mimari tasarımın, tuvaletin olmazsa olmaz öğesi olduğunu anlatıyor: "Tuvaletlerin kullanımıyla ilgili tasarım kriterleri fiziksel, psikolojik ve ekonomik açıdan çok önemli. Fonksiyonel olmamasından kaynaklanan kullanım zorlukları, psikolojik açıdan havalandırma yetersizliği ve akustik, hatta tuvalette görülme ve duyulma endişesi dikkat edilmesi gereken hususlardır. Ekonomik tasarım kriterlerinde de enerji ve suyun etkin kullanılmamasından doğacak maliyet artışları söz konusudur. Bunlara önem verilmelidir."
Poseidon Balık Lokantası Bebek-İstanbul Özdilek Dinlenme Tesisi Afyon Gazi Ordu Evi Atatürk Orman Çiftliği-Ankara Migros Alışveriş Merkezi Ankara Yörsan Dinlenme Tesisi Susurluk ASTİ Otobüs Terminali Ankara Patalya Termal Resort Kızılcahamam Aytemiz Petrol Tesisleri İstanbul-Ankara TEM Otoyolu Kamil Koç Dinlenme Tesisleri Susurluk
Seçilme kriterleri * Tuvaletin yapısı * Donanım (aynası, havalandırması vs) * Kullanım kolaylığı
Seçici kurul - Prof. Dr. Baha Galip Tunalıgil - Prof. Dr. Neşet Bilaloğlu - Prof. Dr. Emine Gönen - Prof. Dr. Ali İhsan Acar - Büyükelçi Muammer Oyan Avukat Erol Gönen - TWC Kurulu Genel Sekreter Selahattin Teke - Bulgaristan Göçmenleri Derneği Başkanı Süheyl Yücetürk - TWC Kurulu İstatistik Uzmanı Mehmet Bolat
|
|
|
|
|
|
|
|
|