kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
' Aşırı spor diz eklemlerini zedeliyor, ağrı yapıyor
Sınır tanımaz sporcu sağlığına zarar veriyor

Sınır tanımaz sporcu sağlığına zarar veriyor

'Ne kadar çok spor o kadar çok fayda' mantığı yanlış. Uzmanlar, kontrolsüz yapılan ve vücudu aşırı zorlayan hareketlerin iskelet ve kas sisteminde tahribattan kalp büyümesine kadar zararları olduğuna dikkat çekiyorlar

Türkiye Futbol Federasyonu Bağımsız Doping Kontrol Komite Üyesi ve Clinica Medikal Direktörü, Aile Hekimi Eren Eroğlu, amatör sporcuların nelere dikkat etmesi gerektiğini anlattı...

* Ne kadar çok spor yaparsak, o kadar çok yarar mı görürüz?
Doğru yapılan spor, insan bedenine ve ruhuna sağlıklı bir yaşam sürmek için pozitif katkı yapar. Herkes spor yapmalı ve sağlıklı bir yaşam sürmenin ilk kuralını yerine getirmelidir. Buna karşın, her alanda olduğu gibi sporda da aşırıya kaçmak sağlık açısından olumsuzluklar doğurur. Özellikle sınır tanımaz yarışmacılar, yaptıkları sporun bedenlerine verdikleri zararlarla bu konuda başı çekerler. Bu sporcular iskelet ve kas sistemlerinde tahribata yol açarlar. Yanı sıra; bağışıklık sistemleri bozulur, kalpleri büyür ve dopinge yönelirlerse vücutlarında kalıcı hasar yaratırlar. Sağlık için amatörce ama hatalı spor yapanlar da benzer risklerle karşılaşabilirler.

* Spor aslında vücudumuz için 'olmazsa olmaz' mıdır?
İlk insan yaşamını sürdürebilmek için devamlı hareket etmeye ihtiyaç duyuyordu. Ağaçtan meyve toplamak, dereden balık avlamak ve evine su taşımak için sürekli hareket ediyordu. Buna karşılık spor günlük yaşamının içinde bir ihtiyaç olarak yer almıyordu. Spor anlamına gelecek ani ve aşırı fiziksel faaliyetleri sadece bir tehlike anında, vahşi bir hayvan kovaladığında canını kurtarmak için yapıyordu. Günümüz insanının metabolizması da halen spor yapıldığında canımızı kurtarmak için koşulduğunu zanneder. Buna bağlı olarak tüm stres hormonları yükselir, kan basıncı artar. Kalp hızı bazen iki katına çıkar. Dolayısıyla spor yapmak çok da fizyolojik kabul edilmez. Ancak, modern insanın günlük ihtiyaçlarını karşılayabilmek için ihtiyaç duyduğu fiziksel aktivite miktarı giderek azalıyor. Gıda tüketimi artarken saf karbonhidratlar günlük mönüde önemli yer tutuyor. Hiç saf şeker tanımamış ilk insan metabolizmasıyla aynı olan günümüz insan bedeni, bol miktarda tatlı tüketerek dengesini değiştirmiştir. Aktivitenin azalması ve boş enerjili gıdaların artması insan neslini hımbıllaştırıyor. Bu noktada vücudun hareketliliğini sağlayacak derecede egzersiz artık kaçınılmaz bir ihtiyaç oldu.

* Hiç spor yapmayan biri aniden karar verip, ertesi gün spor yapmaya başlayabilir mi?
Hangi sporu nasıl yapacağına ve fiziksel durumuna göre başlayabilir. Belirgin bir rahatsızlığı olmayan bir insan belirli kriterler dahilinde karar verdiğinin ertesi günü spor uygulamalarının içine girebilir. Bunun için bazı kriterler vardır. Yapacağınız spor ne olursa olsun, kalp hızınızı belirli sınırlar içinde tutmanız gerekir. Bu hız maksimum kalp hızınızın yüzde 70 ile 85'i arasında olmalıdır. Size uygun maksimum kalp hızını 220'den yaşınızı çıkartarak bulabilirsiniz. Daha önce aktif olarak spor yapmamış bir kişiye tavsiye edilecek spor miktarı; haftanın en az dört günü minimum yarım saat süreyle, önerilen kalp hızını tutturarak spor yapmasıdır. Bu; tempolu yürüme, yüzme, hafif koşular, bisiklet olabilir. Tercih edilen; maksimum kalp hızının yüzde 70'i ile daha uzun süreli sporlar yapmaktır. Yani; önemli olan daha düşük tempo ile daha uzun süren sporlar yapmaktır.

* Kronik hastalığı bulunanlar da aynı ritmde spor yapmalı mı?
Örnek verecek olursak; ritm problemi nedeniyle kalp pili takılmış hastalar yürümek, yüzmek, bisiklete binmek gibi sporları belirli miktarlarda yapabilirler ve de yapmalılar. 15 dakika içinde bir buçuk kilometre yürüyebilirler. Saatte 15 kilometre hızla bisiklet sürebilirler. Yüksek tansiyonun tedavisinde hafif ve orta derecede yapılan sporun tedavi edici etkisi vardır. Buna karşılık, ağır sporlar tansiyonu yükseltir, kalp hastalığı riskini artırır. Daha önce kalp krizi geçirmiş olanlar, hafif sporları yaşlarına ve fiziksel durumlarına uygun olarak yapmalılar, kendilerini zorlamamalılar.

* Spora başlamadan önce sağlık kontrolü için ne yapılmalıdır?
40 yaş üzerinde, hele bir de kronik hastalık hikayesi varsa, spora başlamadan önce özellikle kalp damar sistemi yakından değerlendirilmeli, eklemler dahi rahatsızlıklar açısından gözden geçirilmelidir. Bu konuda bir hekimin kontrolü spora başlama izni için yeterlidir. Buna karşılık asıl sorun genç sporcularda yaşanmaktadır. Yılda 1 milyona yakın insan spora bağlı nedenlerle ölüyor. Spor yapmaya niyetlenen herkesin bir kere EKG çektirmesi gereklidir.

* Çocuklarda spora bağlı sağlık sorunu gelişebilir mi?
Televizyon karşısından ayrılmayan bir sürü çocuğa karşın, spor yapan çocukları cesaretlendirmek gerekir. Bedensel ve ruhsal gelişim için spor çocuklara önemli katkılar yapar, sağlıklı ve doğru insanlar yetiştirilmesine yardımcı olur. Buna karşın, küçük yaşlardan itibaren yarışmaya yönelik yetiştirilen çocuklarda 'osteoporoz' yani; 'kemik erimesi' sorunu rastlanan olumsuz bir gelişmedir.

* Aşırı spor ne demek?
Aşırı sporun rakamsal bir değeri yoktur. Özellikle profesyonel sporcular ya da sporu tutkuyla yapan amatörler zaman zaman aşırı çalışmaya bağlı tükenmişlik belirtileri yaşarlar. Burada geçmeyen yorgunluk halleri, dinmeyen ağrılar, istirahat halinde bile yavaşlamayan kalp hızı, kadınlarda adet düzensizlikleri kuvvet kayıpları görülür. Hafif vakalarda dinlenme ile bunlar düzelirken, ciddi durumlar tedavi gerektirir. Aşırı egzersizin insanın bağışıklık sistemini bozduğu da biliniyor. Örneğin; yapılan bir çalışmada bir maraton koşusu sonunda 10 atletten 7'sinin gribal enfeksiyona yakalandığı görülmüştür. Halbuki bu rakam yarışmayan maratoncular arasında 10'da birdir. Aşırı sporla performansı artırıcı maksimum antrenman arasında ince bir çizgi vardır. Bu çizgi tükenmişlik belirtilerinin görüldüğü ilk anda aşılmış demektir. Uyarı dikkate alınıp antrenman dozu düşürülmelidir.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Türkiye'de Her 5 Kişiden 4'ü Bel Ağrısından Şikayetçi
 Tansiyon Hastaları Tuzdan Uzak Durmalı
 Soğuk Havalar Kalbi Etkiliyor
 Sınır Tanımaz Sporcu Sağlığına Zarar Veriyor
 Gençler Araba Seçiyor Ama Eş Seçemiyor
 Spor Öncesi Çikolata Yiyen Aşırı Yorgunluğu Göze Alsın
 Ağırlık Çalışana Protein Önerilir
 Hırstan Uzak Yapılan Spor Mutluluk Hormonunu Artırıyor
 Çocukların Aşırı Spor Yapması Hormon Sistemini Bozuyor
 Futbol Oynamadan Önce Makarna Yiyin
 Egzersizi 20 Dakikadan Az Yapmayın, Aniden Bitirmeyin
 Midenin Dostu Ihlamur
 Süt İçmek Cildi Koruyor
 Gebelikte Folik Asit Tartışması
Irak, 5 vakte kadar üç devlete ayrılacak
Irak, 5 vakte kadar üç devlete ayrılacak
Bugüne dek yaptığı yorumların hepsinin isabet ettiğini söyleyen...
Vandi iki CD'lik albümle dönüyor
Vandi iki CD'lik albümle dönüyor
Yunanistan'ın gelmiş geçmiş en çok single ve albüm satan şarkıcısı...
Gece hayatını vurdu!
Gece hayatını vurdu!
Üç aydır Türkiye'yi ekran başına kilitleyen yarışma programı...
DJ'in gafleti!
DJ'in gafleti!
Kraliyet Ailesi'nin davetlisi olarak eşi ve çocuklarıyla Umre...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.