Lezzet Güneşi
Cevizli brüksel lahanası Brüksel lahanalarını kaynar suya atın. Su tekrar kaynayınca ateşi kısıp, tencerenin kapağını kapatın ve lahanalar yumuşayıncaya kadar 9-10 dakika pişirip, süzün. Tereyağı, ceviz, esmer şeker, yenibahar, muskat ve tuzu bir fırın kabına koyup, karıştırın. Üzerini kapatıp, ara ara karıştırarak tereyağı eriyip, cevizler ısınıncaya kadar hızlı ateşte pişirin. Brüksel lahanalarının üzerine hazırladığınız sosu dökerek servis yapın.
MALZEMELER (6 kişilik) * 300 gram brüksel lahanası (dondurulmuş) * 1,5 su bardağı su (kaynar) * 125 gram tereyağı * 1 su bardağı ceviz * 3 çorba kaşığı esmer şeker * 1/4 tatlı kaşığı yenibahar * 1/4 tatlı kaşığı toz muskat * Tuz (arzu edilen miktarda)
Yarımca Yarımca Kıymayı ezerek ve karıştırarak orta ateşte 10 dakika soteleyin. Yumurtaları ilave edip karıştırın ve 2-3 dakika pişirip, ateşten indirin. Soğan, toz kırmızıbiber, karabiber, pul kırmızıbiber ve tuz ekleyip, harmanlayın. Unun ortasını havuz şeklinde açın, süt, maya ve tuzu koyup, yoğurun. Düz unlu bir yüzeyde hamur özleşene kadar 10 dakika daha yoğurun. Üzerini mutfak havlusu ile örtüp, en az 30 dakika dinlendirin. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp, 15 cm. çapında açın. Hamurun yarısına hazırladığınız içten yayın, diğer yarısını üzerine kapatın. Kenarlarını keskin bir kapakla kesin. Kızdırılmış yağda her iki yüzünü pembeleşinceye kadar kızartıp, havlu kağıt üzerine alın ve sıcak servis yapın.
MALZEMELER (10-12 kişilik) * 1 kg. kıyma * 10 adet yumurta (çırpılmış) * 3 demet taze soğan (ince kıyılmış) * Yarım çay kaşığı toz kırmızıbiber * Yarım çay kaşığı karabiber * Yarım çay kaşığı pul kırmızıbiber * 4 su bardağı un * 1,5 su bardağı süt * 2 çay kaşığı kuru maya * 1 tatlı kaşığı tuz
|