AB sınavı kolay sorularla başlıyor
Türkiye, Avrupa Birliği için müzakere tarihini aldı. Asıl soru 3 Ekim'e kadar ve sonrasında yaşanacak sürecin nasıl değerlendirileceği. Şimdi hem AB hem de Türkiye 3 Ekim 2005 tarihinde başlayacak müzakerelere hazırlanıyor. AB Komisyonu 4-6 ay içerisinde müzakerelere başlamak için teknik altyapıyı tamamlayacağını belirtiyor. Türkiye, AB ile müzakereleri sürdürmesi için kısa zamanda bir müzakere heyeti ve başmüzakereci tayin edecek. AB ile müzakereleri yürütecek heyetin başına, bakan düzeyinde bir başka isim atanacak. AB Genel Sekreterliği'nin aktif görev üstleneceği süreçte Türkiye müzakere heyeti; başmüzakereci ve heyet üyelerinden oluşacak. Heyeti üyeleri açılan başlık konusuna göre farklı bakanlıklar ve sivil toplum üyelerinden oluşturulacak. Ve 2005 başında tarama süreci başlayacak.
TARIM SONA KALACAK Türkiye'nin yasal ortamının AB müktesebatına göre nerede olduğu saptanacak. Eksiklerin, gerekli değişikliklerin ve çelişkilerin dökümü yapılacak. Türkiye, müzakereler için kendi pozisyonunu AB Komisyonu'na sunacak. AB de karşı görüşlerini belirleyerek başlıkları değişik zamanlarda açacak. Türkiye'nin tam üye olabilmesi için 31 müzakere başlığını tamamlaması gerekiyor. 3 Ekim 2005 tarihinde AB dönem başkanı İngiltere tarafından, devlet ve hükümet başkanlarının biraraya geleceği konferans düzenlenecek. Burada İngiltere, kendi liderliği döneminde Türkiye ile hangi bölümlerin açılacağını ve kapatılacağını belirleyecek. AB müzakereleri, ilke olarak turizm, eğitim, sağlık gibi daha kolay bölümlerden, ekonomi, güvenlik, tarım gibi daha zora doğru ilerliyor. AB adayı ülkenin 31 ana başlıkta mevzuat, politika ve uygulamalarına uyumunu gerektiriyor.
31 KONU BAŞLIĞI VAR AB Komisyonu uzmanlarının, Türkiye'nin 10 yılda sonuçlandırabileceği tahmininde bulundukları 31 müzakere başlığı şunlardan oluşuyor: Malların serbest dolaşımı, kişilerin serbest dolaşımı, hizmetlerin serbest dolaşımı, sermayenin serbest dolaşımı, şirketler hukuku, rekabet, tarım, balıkçılık, ulaşım, vergilendirme, parasal birlik, istatistik, sosyal politika, enerji, sanayi, KOBİ'ler, bilim ve araştırma, eğitim, telekomünikasyan, kültür, bölgesel politikalar, çevre, tüketici hakları, adalet ve içişleri, gümrük birliği, dış ilişkiler, ortak dış ve güvenlik politikası, mali denetim, bütçe, kurumlar ve öteki konular.
FİKRET AYDEMİR BRÜKSEL
|