| | Semerkant'ta topik peşinde 'Sofranız Şen Olsun' Ermeni mutfağını anlatıyor. Öyle leziz şeyler var ki, hepsini yiyip yutmak istiyor insan. Ve bu toprakların zenginliğini bir kez daha hatırlıyor. Orta Asya'dayız: Semerkant'ta. Tılsımlı şehir. Öyle bir coğrafya ki. Kimi sorup, ararsanız orada. Buradan...devamı |
|
| | Ölümsüz zeytin ağacını ellerimizle yok ediyoruz Ege ve Akdeniz'in zeytinlikleri acımasızca talan edilerek yazlık siteye dönüştürülüyor. Yandığı zaman bile kökleri canlı kalan bu ağaçları ancak onu tanımayanlar yok edebilir. Kaz Dağları'nın eteğinde, Küçükkuyu'ya birkaç kilometre mesafede Edremit Körfezi'ne tepeden bakan Zeus Altarı...devamı |
|
| | Günümüz mutfaklarına geleneksel Ege lezzetleri Ege yemeklerinin envanterini çıkartan Gökçen Adar'ın, "Mutfakta Dört Mevsim" adlı iki ciltlik kitapları sofralar için gerçek birer hazine niteliğinde. Aslında amatörlerin hazırladığı yemek kitaplarına biraz kuşkuyla yaklaşırım. Eğer mutfağa yıllarını vermiş deneyimli ev hanımlarından...devamı |
|
| | Halkın gözü üst düzey ziyafetlerde Bir ülkenin en üst makamında yer alanların yiyip içtikleri toplumu yakından ilgilendiriyor. Tarih boyunca krallar, cumhurbaşkanları, derebeyleri de bu gerçeği bildikleri için davetlerine özen gösterdi. Brokoli sevmem. Küçüklüğümden beri de sevmezdim ama annem zorla yedirirdi. Artık...devamı |
|
| | Hollywood ünlülerinin tercihi Karayip Adaları'nın en çok tercih edilenlerinden St. Bart yıldızların uğrak noktası. Sahilde Brad Pitt ile karşılaşabilirsiniz. Havaların soğuması ile antenlerimi sıcak diyarlara çevirdim. Bugün rota Karayip Adaları'nı gösteriyor. Karayip Adaları Atlantik Okyanusu ve Karayip denizi...devamı |
|
| | Mutfaktaki cennetin keşfi Türkiye'de de artık yemek kültürü en can alıcı konulardan biri oldu. Kitap-lık Dergisi'nin bu ayki dosya konusu, edebiyatta yeme-içme. Yıllarca süren bir suskunluktan sonra günümüz Türkiye'sinin en baştan çıkartıcı konularından birisi de yeme-içme kültürü oldu. Nasıl oldu?...devamı |
|
| | Yemeklere adlarını veren ünlüler Rıfat Kırkoğlu, "Gastronomi" için etimolojik bir ufuk turu da öngörmüş: "Söz gelimi, 'kalın sığır pirzolası filetosu' olan 'şatobriyan', Fransız yazar François-Rene Chateaubriand'ın adından gelir. Keza, parça parça kesilip sütü kesilmiş kaymak sosunda pişirilmiş...devamı |
|
| | Portakal bayramını kutluyoruz Sera icad oldu, mertlik bozuldu. Oysa eskiden her meyve ve sebzenin kendi zamanı vardı. Şimdi alternatif beslenme yanlıları portakal bayramına hazırlanıyor. Bu "küresel ısınma" dedikleri şey bu olsa gerek. Farkındasınız değil mi? Birden bire iki mevsim yok oluverdi. Uzun...devamı |
|
| | İyi bir yemek şölene benzer Geçenlerde bir arkadaşım iyi bir restoran tavsiye etmemi istedi benden. Kafamdan iyi yemek yenebilecek yerleri geçirmeye başlamıştım ki ardından ekledi: "Önereceğin lokalde birtakım önemli kişilerle de karşılaşabilmeliyim. Bir de havası olsun!'' "Nasıl yani?'' dedim. Arkadaşım ekledi:...devamı |
|