|
|
Lezzet Güneşi
Armutlu kek Armutların üzerine limon suyunu dökerek sallayın. Orta ateşte 2 çorba kaşığı tereyağını eritip, 2 çorba kaşığı tozşekeri ilave edin. Tozşekerli yağa armutları kesik tarafları alta gelecek şekilde ekleyip, 2-3 dakika pişirin. Çevirip, diğer taraflarını da 2-3 dakika pişirin ve delikli bir kepçeyle tabağa alın. Tavaya acıbadem likörü ve kalan 2 çorba kaşığı tozşekeri ilave edip, karıştırarak 1 dakika pişirin. Yağlanmış, 25-30 cm. ebatlarında ve kenarları yüksek bir kek kalıbına, likörlü karışımı dökün ve sallayarak yayın. Armutları tek sıra halinde dizin. Bir kapta un, bir çorba kaşığı zencefil, tarçın, karanfil, muskat ve tuzu harmanlayın. Kalan tereyağını mikserle köpüklü kıvama gelinceye kadar çırpın. Esmer şeker ilave edip, orta devirde 3 dakika daha çırpın. Yumurtaları ilave edip, iyice karışıncaya kadar çırpmaya devam edin. Pekmez ve kalan zencefili de katıp, karıştırın. Mikserdeki karışıma unlu karışımın yarısını ilave edip, düşük devirde çırpın. Bir kapta karbonat ve suyu çırpıp, hamura katın. Kalan unlu karışımı ekleyip, tekrar çırpın. Hazırladığınız hamuru tepsideki armutların üzerine döküp, önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25 dakika pişirin. Fırının ısısını 160 dereceye düşürüp, 15-20 dakika daha pişirin. Soğuması için 30 dakika bekledikten sonra kekin kalıpla arasını keskin bir bıçakla açıp, tabağa ters çevirerek çıkarın. Dilimleyerek servis yapın.
MALZEMELER (8 kişilik) * 10 çorba kaşığı tereyağı (oda sıcaklığında) * 5 adet büyük boy armut (olgun, soyulmuş, çekirdekleri çıkartılmış, 4'e bölünmüş) * 2 çorba kaşığı limon suyu (taze sıkılmış) * 4 çorba kaşığı tozşeker * 6 çorba kaşığı acıbadem likörü * 2 su bardağından 1 parmak eksik un * 2 çorba kaşığı zencefil (toz) * 1 tatlı kaşığı tarçın * 10 adet karanfil (toz) * 1/4 tatlı kaşığı muskat (rendelenmiş) * 1/2 çay kaşığı tuz * 1 çay bardağı esmer şeker * 3 adet yumurta * 1 su bardağı pekmez * 1 tatlı kaşığı karbonat * 2 çorba kaşığı su (kaynar)
|