|
|
Nasıl Pişirilir?
Geleneksel, dört dörtlük bir aşurenin yapımında 40 çeşit malzeme kullanılsa da bu sayı günümüzde 15-20'- ye indi. Malzemelerin pişme süresindeki farklılıklar nedeniyle ayrı ayrı pişirilmeleri ve bakliyatların bir gece öncesinden suda bekletilmesi gerekiyor. Leziz bir aşure için, işin ustası Semahat Arsel'in "Eskimeyen Tatlar" kitabına bakalım...
Malzemeler: 400 gram aşurelik buğday, 150 gram kuru kayısı, 200 gram kuru üzüm, 125 gram kuru fasulye, 125 gram nohut, 150 kuru incir, 1 çorba kaşığı portakal kabuğu rendesi, 800 gram toz şeker, 5 litre su, 1 çorba kaşığı ayçiçek yağı, 1 su bardağı süt, 1 tatlı kaşığı gülsuyu. İsteğe bağlı olarak ise dolmalık fıstık, kuş üzümü, ceviz içi, kıyılmış kuru kayısı, kıyılmış kuru incir, nar taneleri, fındık.
Yapılışı: Önceden buğdayı ılık suya, kuru fasulyeyi soğuk suya, nohutu da tuzlu suya basın. Sabah nohutu, kuru fasulyeyi yıkayın ve ayrı ayrı haşlayıp süzün. Nohutların ince kabuklarını çıkartın. Kuru kayısı ve inciri fındık büyüklüğünde doğrayın. Aşurelik buğdayı yıkayıp süzün. Kuru üzümü ayıklayıp ayrı bir kapta 10 dakika kaynatın ve süzün. Büyük bir tencereye su, buğday ve ayçiçek yağını koyun. Su kaynayınca altını kısıp kapağı kapalı olarak pişmeye bırakın. Buğdaylar yumuşayınca haşlanmış kuru üzümleri ilave edip orta ateşte 5 dakika kaynatın. Koku vermesi için portakal kabuklarını da ilave edin. Nohut ve kuru fasulyeyi katıp 5 dakika daha kaynatın. Kayısıları ve toz şekeri ekleyin. Süt ilave edin. Kıvamın koyu olmaması için biraz sıcak su ilave edin. Kuru inciri de katıp 5 dakika daha kaynatıp ateşten alın. Kıvam koyu ise biraz daha süt ilave edip karıştırın. Soğuyup üstü kabuk tutunca üzerini süsleyin.
|