|
|
|
|
|
|
Detroit kurtarıcı arıyor
Otomotivin başkenti Detroit başkanlık seçimlerine kilitlendi. Devler, sektörü küçülten Bush'a karşı cephe alırken, 'çevreci' projeleri nedeniyle Kerry'ye tam destek verdi.
Tüm dünyada herkes ABD Başkanı'nın 'Bush mu Kerry mi' olacağına kilitlendi. Sonuçlara göre iki aday başa baş gidiyor. Otomotiv sektöründe ise Kerry açık ara önde. Neden mi? Çünkü Bush döneminde ithalata sağlanan kolaylık nedeniyle 100 bin otomotiv işçisi işini kaybetti. Hal böyle olunca Kerry 'çevreci ve işçi dostu' projeleriyle GM ve Ford'un desteğini aldı.
Otomotiv kenti Detroit 'çevreci Kerry'yi tuttu
Alternatif yakıt sistemleri için 10 milyar dolarlık kaynak yaratan Kerry, çevreye duyarlı ve istihdam yanlısı politikaları ile ABD otomotiv endüstrisinin kalbini çaldı. GM ve Ford gibi dev üreticiler Bush'un rakibi Kerry'yi destekledi.
ABD başkanlık seçimlerinde en hararetli tartışmaların yaşandığı alanlardan biri de hiç şüphesiz Amerikan otomotiv endüstrisi oldu. Bu yüzden Cumhuriyetçilerin adayı Başkan George W. Bush ile demokratlarınadayı John Kerry, sektörün sempatisini kazanmak için seçim propagandalarında otomotiv sektörü ve enerji konularına yönelik çalışmalar yaptı. Güçlü bir otomotiv sektörünün ABD'nin gelecek ekenomisini sırtlayacağını belirten ikili, özellikle dev üreticilerin bulunduğu Michigan ve Ohio gibi eyaletlerde avantajlı konuma gelmek için yeni projelerini dile getirdi. Peki hangi aday, sektöre daha stratejik vaatlerde bulundu? Seçmen hangisini daha inandırıcı buldu? Amerikan otomotiv sektörünün en etkili sendikalarından biri olarak kabul edilen Birleşmiş Otomobil Çalışanları'nın (UAW) yaptığı bir değerlendirmeye göre, Demokrat John Kerry, otomotiv sektörüne rekabet, üretim ve istihdam açısından daha olumlu yaklaşımlarıyla öne çıkıyor. UAW yetkilileri, Kerry'nin başkanlık için ideal kişi olduğunu belirtirken, Kerry'nin özellikle çevre ve enerji üzerine yaptığı politikalar, ABD'li işçilere karşı verdiği vaatler ve şirketlere vergi reformları, teşvikler ile söz verdiği iyileştirme sözü sektörde bulunan seçmenlerin gönlünde taht kurmasına neden oldu.
Gerçekçi Kerry, istikrarsız Bush Uzmanlar, Kerry'nin daha gerçekçi tutum ve davranışlarıyla Amerikan otomotiv sektörüne yeni bir dinamik getireceğine işaret ediyor. Başkan Bush'un ise politikalarında bir süreklilik olmadığını dile getiren uzmanlar, Bush'un başkanlık döneminde son 72 yılın en büyük iş gücü kaybının yaşandığına dikkat çekti. Bush'un göreve geldiği günden beri 2.7 milyon kişinin işini kaybettiğini ifade eden yetkililer, 100 binin üzerinde otomotiv sektörü çalışanının da bu oran içinde yer aldığını söyledi. Bush'un izlediği politikaları ihanet olarak yorumlayan işçiler, en iyi cevabı seçim sandığında vereceklerini duyurdu.
Rekor bütçe açığı ABD'nin rekor seviyelere ulaşan bütçe açığının yıl sonuna doğru 600 milyar doları bulacağını belirten UAW yetkilileri, otomotiv sektörünün ise bu rakamın 150 milyar dolarını oluşturduğunun altını çizdi. Bush'un başarısız ticari politikalarının bütçe açığının büyümesinde kilit rol oynadığını kaydeden uzmanlar, ticari açığın Japonya ile de 46 milyar dolara dayandığını belirtti. Ancak Bush'un hâlâ ABD'li otomobil üreticilerinin maliyet dezavantajı yaşamasına neden olan Çin ve Japon para birimlerinin yarattığı manipülasyon karşısında etkisiz kalmakta ısrarlı olduğunu bildiren yetkililer, sektörün Bush'a sıcak bakmadığını vurguladı.
Kerry işçiyi fethetti Bush'un yeni bir anlaşmayla Tayland'ta üretilen ve montaj edilen hafif ticari araçlara yüzde 25 oranında vergi indiriminde bulunacağına değinen UAW yetkilileri, bunun sonucunda ABD'ye ithal hafif ticari araç akışı yaşanacağını ve bunun sektörde en az 20 bin sektör çalışanını tehdit edeceğinin üzerinde durdu. Kerry'nin ise Amerikalı işçiyi tehdit edecek hiçbir ticari anlaşmaya imza atamayacağını ifade etmesi, Kerry'nin öne geçtiği bir başka nokta.
FURKAN ALP
|
|
|
|
|
|
|
|
|