|
|
|
|
|
|
Uzakdoğu'nun sihirli ayakları
'Charlie'nin Melekleri filminde Lucy Liu'nun yaptığı Uzakdoğu masajı "shiatsu"nun Türkiye'de de uygulandığını biliyor muydunuz? Vücuttaki enerji akımını düzenleyen ve kan dolaşımını hızlandıran bu masaj, gerektiğinde ayaklarla yapılıyor. Vücutta hayat enerjisinin aktığı kanallar üzerindeki belirli noktalara basınç uygulanarak yapılan shiatsu masajı, hastalıklara karşı bir kalkan görevinde.
Kısa boylu, ufak tefek kadın, sihirli parmaklarını başımda gezdiriyor. Öyle noktalara dokunuyor ki, tüm vücuduma enerji yayılıyor sanki. Tüm gün bilgisayar başında oturmaktan bitap düşmüş boynum da Emy'nin parmaklarından nasibini alıyor. Ama Amy'nin sadece elleri değil, ayakları da sihirli. Sırtıma çıkıp ayaklarıyla belli enerji noktalarına sırayla baskı uyguluyor. Ama bu, evde kardeşinizin sırtınızı çiğnemesi gibi eziyet veren bir şey değil. Emy, hangi noktalara ne kadar basınç uygulayacağını iyi biliyor. İnsan vücudunun üzerinde bulanan 720 enerji noktasını eliyle koymuş gibi bulan Emy, tıkanmış enerji noktalarını açmak için "shiatsu" denen masajı büyük bir titizlikle uyguluyor. Bu masajı öğrenmek için 20 yılını veren Emy Shao Eichen, iki yıldır Hyatt Regency Oteli'nde bu shiatsu masajını uyguluyor. Yaklaşık 4000 yıllık bir geçmişi olan bu masaj, dünyaya Japonlar tarafından yayılsa da, aslında Çin kökenli. Ruo-shı'nın sağlık koruma felsefesinden doğan bu masajı "Charlie'nin Melekleri" filmini izleyenler hemen hatırlayacak. Filmde meleklerden birini canlandıran Lucy Liu'nin ayaklarıyla yaptığı masajın ta kendisi bu.
ESKİ ÇİN KÖKENLİ Uzakdoğu'da asırlardır kullanılan shiatsu, 'shi' parmak, 'atsu' baskı kelimelerinden türemiş. Shiatsu; parmak, avuç içleri, gerektiğinde dirsek ve ayakların kullanıldığı bir masaj tekniği. Önemli bir tedavi ve iyileştirme yöntemi olan shiatsu, aynı zamanda sağlığın korunmasına da yardımcı. Bu yöntem iğnesiz akupunktur olarak da biliyor. Bu masajda, akupunkturdaki iğnelerin yerini parmakların uyguladığı baskı alıyor. Eski Çin kökenli shiatsu'nun temeli, doğu felsefesi ve tıbbına dayanıyor. Buna göre; beden ile dış dünya arasında uyumlu bir dengenin kurulması ve korunması amaçlanıyor. Bu dengenin bozulması, bir başka deyişle, hayat enerjisinin aktığı kanallarda düzensizliklerin ve tıkanmaların oluşması sonucu bedende çeşitli rahatsızlıklar ve hastalıklar görülebiliyor. Parmaklar, avuç içleri veya gerektiğinde ayaklarla kanallar üzerindeki belirli noktalara uygulanan basınç sonucu, tıkanmalar açılıyor. Böylece düzenli bir enerji akışı ve kan dolaşımı sağlanıyor. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine de katkı sağlayan shiatsu, ayrıca hastalık sonucu belirli noktalarda oluşan hassasiyet nedeni ile bir teşhis yöntemi olarak da yaygın bir biçimde kullanılıyor.
ENERJİ UYUMUNU SAĞLIYOR Doğu felsefesi ve tıbbına göre doğadaki tüm canlılarda yang (dişil enerji) ve yin (eril enerji) uyumlu bir denge içindedirler. Shiatsu, vücutta bulunan yin ve yang enerjilerini harekete geçirerek düzenliyor, böylece bedende bir enerji dengesi oluşturuyor ve kişinin sağlığına (doğal haline) kavuşmasına yardımcı oluyor. Doğu tıbbına göre bedenin kendi içindeki dengesi ile bedenin dış dünya ile olan dengesinin bozulması, sadece hastalıklara yol açmakla kalmayıp, kişinin çevresi ile olan sosyal ilişkilerini de olumsuz yönde etkiliyor. Bu tür dengesizlikler iç organlarda bozukluklara ve hastalıklara yol açabileceği gibi, kişinin huzursuz, mutsuz ve depresif olmasına da neden olabiliyor. Geleneksel tedavi yöntemleri (klasik tıp) şikayetleri ortadan kaldırmaya yönelik iken, doğu tıbbında amaç; bedendeki enerji bozukluklarını dengelemek ve böylece hastalık nedenlerini ortadan kaldırmak.
BOYUN AĞRISINA İYİ GELİYOR Shiatsu tatbiki sonucu, kas dokusunun esnekliği artarak kişiye huzur veriyor. Masaj; zihni berraklaştırıyor, baş, sırt, bel, boyun ağrılarını geçiriyor. İç salgı bezlerinin ve iç organların çalışmalarını düzenliyor. Sindirim sistemi, romatizma, kireçlenme gibi sağlık sorunlarında etkili oluyor. Sinir sisteminin düzenli çalışmasını sağlıyor, stresin etkilerini azaltıyor ve gideriyor, uykunun kalitesini yükseltiyor.
AYSUN ÖZ GÜNAYDIN
|
|
|
|
|
|
|
|
|