|
Halit Bayrı'dan Ramazan'a özel güllü güllaç tarifi
|
|
Güllaç nişastadan yapılır. Bir çuval nişastaya yüz elli okka mıcır (kalburdan geçmiş odun kömürü kırıntısı) ve bu miktar mıcıra da yirmi okka odun kömürü lazımdır. Önce mıcır düz bir yere yayılır, üzerine kömür konup yakılır. Ocak bu suretle hazırlandıktan sonra üstüne ince demir çubuklar konur, bunun üzerine de geniş, tavalar yerleştirilir. İki kepçeye bir kaşık arorot, yarım kahve kaşığı da, iki kaşık un konur. Tavaların altı mum yağıyla yağlanır, yumuşak ve temiz beyaz bezlerle sıcak sıcak silinir. Bundan sonra tekrar ısıtılan tavaların içine tavuk tüyüyle, zeytinyağıyla karışık yumurta sarısı sürerler. Tavalar bir daha silindikten ve tekrar ısıtıldıktan sonra tavuk tüyüyle su serpilir.
Su pirelenmeye (hafifçe kaynama) başladığı zaman tava kepçeye yaklaştırılır ve kepçenin içindeki madde boşaltılıp tava tekrar ateşe tutulur, dökülen sulu hamur, pişerek güllaç olur. Güllacın tavaya temas eden tarafı parlak, diğer tarafı biraz donukçadır. Yirmi beş çift güllaç yaprağı yarım okka gelir. Bunun için her yirmi beş güllaç yaprağı renkli sazlarla bağlanır ve bir demet halinde satışa çıkarılır. Güllaç durmadan yirmi dört saat işlenir. Bu müddette on iki okka güllaç yapılabilir. Güllaç yapılırken ara sıra ocaktaki ateş harmanlanır (yayılır), icap ettikçe ocağa mıcır dökülür. Güllaççılık çok temizlik isteyen bir sanattır. Bazı güllaççılar hamura boya katarak renkli güllaç yaprakları çıkarılır. Güllaççıların piri Ömer Helvai'dir. Güllaççılar senede iki ay çalışırlar ve işe başlarken ocağın üç köşesine birer parça un, şeker ve tuz atarlar. Buna pirin hediyesi denir. Ondan sonra üç İhlas bir Fatiha okuyarak güllaç dökülür.
|