|
|
|
|
|
|
Yüzü anomalili bebek ameliyatla bütün kusurlarından kurtuluyor
Yüzünde doğuştan anomali olan bebekler, uzman ellerde ve ameliyat mucizeleri sayesinde güzel çocuklara dönüşüyorlar. Halk arasında sanılanın aksine; bu çocukların ameliyatları için ileri yaşları beklemek ise tedaviyi zorlaştırıyor
Aileleri onları kucaklarına aldıklarında sevinemiyorlar. Başı yamuk, yüzü değişik şekillerdeki bu çocuklar, anne babaları için dram oluyor. Ancak, artık ileri tıp teknikleri ile birkaç saat süren ameliyatlar sonrası kafatasları hamur gibi yeniden şekillendirilerek, en kötü görünümlü yüzler bile, şirin mi şirin bir çocuğa dönüşüyor. Üstelik bu mucizeler ameliyat masasında yaratılıyor. Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Muzaffer Çelik kendi geliştirdiği yöntemler ile dünya literatürüne adını yazdırdı. Çelik bu çocukları yeniden hayata döndüren ameliyat tekniklerini anlattı...
* Bebeklerde doğuştan yüz ve kafatası anomalileri neden oluyor? Çok çeşitli nedenleri var. Bir kısmı genetik, bir kısmı ise dışardan birtakım nedenlerle ortaya çıkıyor. Radyasyon, annenin sigara içmesi, annenin alkol alması, yakın akraba evliliği, hamilelik döneminde kötü beslenme, yine hamilelik döneminde hormonlu gıda tüketilmesine kadar pek çok şey, doğuştan anomaliye neden oluyor.
* Dünyada bu tip anomalilerin görülme oranı, yaygınlığı nedir? Dünya literatürüne göre binde birle 100 binde bir arasında değişiyor. Dudak damak yarıkları bin çocuktan birinde görülürken, bütün yüz ve kafatasını bozan bazı durumlar 100 binde bir görülüyor. Bundan dolayı, dünyada çok az plastik cerrah bu konuyla uğraşır. Bugüne kadar 12 vaka üzerinde total yüz kafatası şekillendirmesi yaptım. Amerika'da en çok yapan uzmanlardan birinin yanında çalıştım, onun vaka sayısı ise 120'dir.
* Tedaviye hangi yaşta başlıyorsunuz? En başarılı sonuçları alındığı yaşlar hangileri? Kafatasından kaynaklı yüz asimetrilerinin yani; yüz eğriliklerinin bir yaşından önce düzeltilmesi gereklidir. En fazla yaşadığımız sorunlardan biri şu; bu konuyla aslında tam olarak ilgilenmeyen uzmanlar hastaya 15-18 yaşına kadar beklemesini öneriyor. Bu durumda geç kalınmış oluyor. Oysa, ilk bir yıl içinde düzeltildiği zaman yüzde en ufak bir eğrilik kalmıyor.
PSİKOLOJİYİ OLUMSUZ ETKİLİYOR * Doğuştan olan anomalilerde geç kalındığında, tedavinin başarılı olma şansı azalıyor mu? Çok ciddi oranda azalıyor. Çocukların kafatasındaki sorunlar yüze de yansır. Normal yüzün gelişimini bozabilir. Tek taraflı kafatası büyüme problemi tedavi edilmezse, çirkin şekil bozukluğuna yol açar. İleriki yaşlarda başarılı sonuç şansı hiç yoktur. Kafatası ve yüz birlikte asimetrik hal alır. Bu da kafatasının bazı bölümlerini çok yüksek risklerden dolayı düzeltilemez hale getirir. Beyni düzeltemeyeceğimiz için kafatası bozuklukları da bir yıldan sonra artık kalıcı bir hal alır. Şekil bozukluğu göz çevresi, üst çene, alt çene ve hatta buruna yansıyorsa, ancak çene ve burun ileriki yaşlarda düzeltilir. Diğer kısımlar; göz çevresi ve alın asimetrileri erken yaştaki gibi başarılı bir şekilde düzeltilemez.
* Doğuştan olan anomalilerde sizce yüz nakli yapmak mümkün olacak mı? Yüz nakli pratik olarak mümkün. Doku reddi problemini çözdüğümüz zaman bunun yapılmaması için hiçbir neden yok. Deri nakli henüz yapılamadığı için yüz nakli de gerçekleşmiyor. Ancak, ilaç denemeleri sonuçlanırsa mümkün olacak.
* Doğuştan burnu ve kulağı olmayanlara bu organlar sonradan yapılabilir mi? Teknik olarak yapıyoruz, mümkün. Kulak olmama durumuyla sık karşılaşıyoruz. Kaburgadan kıkırdak alarak şekillendirip, kulak bölgesine deri altına yerleştiriyoruz. Daha sonra kulağın doğal yapısına uygun şekilde yeniden oluşturuyoruz. Psikolojik yönden olumsuz etkilenmemesi için çocukların altı yaşından önce ameliyat edilmesi önemli.
* Göz kapağı kusurları tamamen düzeltilebiliyor mu? Göz kapağı problemlerini çok yüksek başarı oranı ile çözümleyebiliyoruz. Göz kapağı bazen doğuştan düşük, eksik ya da şekil bozukluğu ile olabiliyor. Bu ameliyatların da okul öncesi çağda yapılmasını öneriyoruz. Aslında sanılanın aksine; doğuştan anomalilerin yüzde 95'i altı yaş öncesinde ameliyatla düzeltilmeli. Göz kapağı ameliyatları kolay ameliyatlardan biri.
BU TEDAVİLER LÜKS DEĞİL İHTİYAÇ * Yüzü anomalili olan birinden kusursuz bir yüz yaratılabilir mi, yoksa bu bir hayal mi? Bu bir gerçek. Bunu çoğu kez başarıyoruz. İnsanlar bu ameliyatları bilmedikleri için doktorlar dahi özellikle de çocuk doktorları bu konuda aileleri yeterince bilinçlendiremiyor. 1997 yılında Los Angelas Tıp Fakültesi'nde yaptığımız total kafatası yüz şekillendirmesi sonucu ortaya çıkan hastaya ülkeden çıkabilmesi için doktor raporu vermek durumunda kaldık.
* Bu ameliyatlar çok mu masraflı? Bu ameliyatlar lüks değil, bir insanın hayatını şekillendirdiği için olmazsa olmazdır. En pahalı ameliyat bugün 13-15 milyar civarında bir paraya mal oluyor. Hastane parası dahil. Bu ameliyatlar yurtdışında daha pahalı.
* Kafatası ameliyatlarında beyin zarar görebilir mi? O risk var. Ancak, ben on yıldır tek bir vakada bile karşılaşmadım. Ama çok düşük olmakla birlikte bu risk vardır.
* Bu ameliyatlardan sonra büyük ağrılar çekiliyor mu? Bu ameliyatlardan sonra ağrı görülmez, hiçbir hastaya ağrı kesici bile vermeyiz. Yüz kemikleri hiç ağrımaz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|