kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Güllaç her kapıyı açar mı?
Güllaç her kapıyı açar mı?
Halit Bayrı'dan Ramazan'a özel güllü güllaç tarifi

Güllaç her kapıyı açar mı?


Ramazan bir gelenekler bütünüdür. En azından yaşadığımız topraklarda. Güllaç ise bu ayda ağzımızı tatlandırmanın en güzel yolu.

Bir enerji küpü arkadaşımız var, Dilek Gündoğdu. Geçen sene bir kitap hediye etti. Tam da bu günlerde: Ramazan'ın son çeyreğinde. Ne var ki bayram şu bu derken, o günlerde geç kaldık. Diyemedik. Vakıa şimdi de aradan bir zaman geçti. Ama gün bu gündür. Teşekkür'e günün anlam ve ehemmiyeti tamı tamamına uygundur: Özlem Olgun tarafından editörlüğü yapılmış. Ramazan Kitabı. 375 sahifede bir zamanların dillere destan yazarlarından "kısa yazılar" içeriyor. Yazarlar kimler mi? Yok yok. Şampiyonlar ligi gibi. Sermet Muhtar Alus, İstanbul'da Eski Ramazanlar, Ramazanda Kilerler; Refik Halit Karay, Eski Zamanlarda Ramazan Hazırlığı; Samiha Ayverdi, İbrahim Efendi Konağı'nda Ramazan Hazırlıkları; Midhat Sertoğlu, İftar Sofrası; Yahya Kemal Beyatlı, Atik Valde'den İnen Sokakta; Ref'i Cevat Ulunay, İftariye; Ahmet Rasim, Eski Bir Ramazan Gecesi, Oburlar Oburu Baba Yaver, Hacı Nine ile Teravih; Hüseyin Rahmi Gürpınar, İlk Orucum; Abdülbaki Gölpınarlı, Eski Ramazanlar; Recaizade Mahmut Ekrem, Araba Sevdası'ndan; Halide Edip Adıvar, Mor Salkımlı Ev'den; Yahya Kemal Beyatlı, Kandiller Yanarken. Böyle gidiyor...

Önsözde kitabın editörü, Süheyl Ünver'e atfen bir tarif veriyor: "Ramazan Medeniyeti". Bu gerçekten de "Ramazan Ayı'nı" dini bir çerçevenin dışına da taşıyan, "folklorik bir manzume" olarak, yaşanan her şeyin bir bütün olarak tarifidir. Geçenlerde "Bizden Haberler" dergisinden sordular. Ramazan sizce ne demektir diye? Hiç kuşkusuz Ramazan bir gelenekler bütünüdür. En azından yaşadığımız topraklarda. Osmanlı İmparatorluğu'ndan, hatta daha evveli Anadolu'daki muhtelif antik uygarlıklardan tevarüs ettiğimiz envai çeşit adet, gelenek ve göreneğin bir yüksek kültürle harç olunup tekrar resmolunuşudur. Kültür tarihçilerinin bakışı ile kültürel sürekliliktir. Dört çarpı dört bayrak yarışı gibi. Elden ele, nesilden nesile verilen emanettir. İşin dini vecibe yönü kişinin kendisine ait bir keyfiyet iken, sair yönü hepimizindir. Üstelik de bugün her coğrafyada, herkese lazım olan, hem bilmemiz hem de kullanmamız gereken bir affetme, barışma ve yeniden konuşma kültürü ile.

BAYRAMLA GELEN İYİ NİYET

Madem ki Ramazan denilen disiplin sınaması, Şeker Bayramı ile ödüllendirilir. Biz de Ramazan Kitabı'ndan bir armağan sunalım. Diline dokunmaksızın. Kitapta yer alan yazılar arasında daha spesifik olanlar da var. Bu onlardan. Halit Bayrı. Ramazanın alameti farikası gibi bir şöhreti anlatıyor. Onun deyişi ile Ramazanda istihlak edilen gıda maddeleri içinde en çok özelliği olan güllaçtır. "Ramazanın Gülü Güllaçı" 1947 yılında İstanbul Folkloru'nda yayınlanmış. Madem ki ağızlar şenlendi. Haftaya gelecek Şeker Bayramı'nın icabını yineleyelim. Ne demiştik? Günümüzün insanına lazım gelen diye: "Konuşmak, barışmak, affetmek". Bakın emin olun. Dahiyane ve fakat hasmane bir söylemle elinize geçecekten fazlasını, mahir bir ben seni anlıyorum güllacı sağlayacaktır.
DİĞER GURME HABERLERİ
 Yoksa Anis de mi Bizans'tan?
 Onlar 'kadrolu akşamcılar'
 Picasso'nun en sevdiği tatlı, armut tatlısıydı
 Küçük şişedeki doyulmaz lezzet
 Otel olan Samode Sarayı ve hüzünlü Taj Mahal
 Oruç hoşgörü ve paylaşma sembolü
 Baharatı bize keşifler mi getirdi?
 İnsanı ve doğasıyla şaşırtıcı bir ada
 Şerbeti ne çabuk unuttuk
 Sokaktan restorana içli köfte
 Bu şarap muz kabuğu kokuyor
 Yemeğin lezzeti kokusunda
 Türk Mutfağı Ferran Adria'dan ne öğrenir?
 Hint kıtasından Antep mutfağına
 Sokak yemekleri tarihe karışıyor
 Şarabın ve yemeğin izinde Kapadokya
 Dışı kıtır içi pamuk gibi yumuşacık
 Pisboğaz imparator İstanbul sokaklarında
 Sofrada vicdan yapmayın
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
  » Gurme
    İyi Yaşa
AHMET ÖRS
Lades kemiği artık unutuldu
Bir zamanlar tavuk sofraya...
Yansımalar Pervane'yi tanıtacak
Yansımalar Pervane'yi tanıtacak
Bab-ı Esrar ve Serzeniş albümleri ile geniş bir dinleyici kitlesine...
Ama Dablam'a çıkan ilk Türk
Ama Dablam'a çıkan ilk Türk
Dört yıl önce Everest'e tırmanan Tunç Fındık geçtiğimiz günlerde...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.