| |
|
|
Karun hazineleri
Parası, malı, mülkü çok fazla olana "Karun kadar zengin" derler. Kimdir Karun? Ve zenginliği nereden gelmektedir? Karun, "Lidya'nın son kralı." "Anadolu'nun Batı'sında" bir bölge. Güney'i "Karia", Kuzey'i "Mysia", Doğu'su "Frigya", Batı'sı "Ionia ve Aiolia" bölgeleriyle çevrili olan alan, Antik Çağ'ın "Lidya'sıdır." Lidya İmparatorluğu, parayı icat ederek, insanlık tarihinin önemli buluşlarından birini gerçekleştirdi. Bu buluş, İlkçağ dünyasının ekonomik gelişmesini hızlandırdı. Lidya, İlkçağ'ın en zengin ülkesiydi. Zenginliğin en önemli nedeni altındı. Tmolos dağlarından çıkan ve Hermes Nehri'ne karışıp, başkent Sardes'ten geçen Paktalos Deresi'nin yataklarındaki altın. Karun, Lidya'nın son kralı (Milattan önce 560-540 yılları arasında krallık yaptı).
*** Güre Köyü, Uşak'a 25 kilometre uzaklıkta. İzmir karayolu üzerinde. İlk soygun 1965'te Güre yakınlarında (Toptepe) oldu. 5 köylü, tünel kazıp, mezara girdi. Sadece bir tutam saçı kalmış olan prensesin tüm mücevherlerini aldılar. Ve 65 bin liraya sattılar.
*** Bir yıl sonra (6 Haziran 1966) aynı bölgede bir soygun daha oldu (İkiztepe). Soyguncular 150 parça altın takı, gümüş kap ve tütsü kabını alıp, gittiler. 160 bin liraya sattılar.
*** Güre'deki üçüncü soygun ise 1968'de oldu (Aktepe). Mezar odasında bu kez altın yoktu. Soyguncular "duvar resimlerini" ve diğer "tarihi kalıntıları" aldılar. 40 bin liraya sattılar.
*** Soyguncular yakalandı. Çalınan eserlerden ise haber yoktu. Bu eserlerden 55 tanesi, 1985'te, ABD'de, Metropolitan Müzesi'nde sergilendi. Diğer eserler ise aynı müzenin depolarında saklanıyordu.
*** İşte bu eserlerin adı "Karun Hazineleri." Dünyada eşi, benzeri bulunmayan bir hazine.
*** Türkiye 1987'de, zaman aşımının dolmasına sadece 13 gün kala "Metropolitan Müzesi aleyhine" dava açtı. Dava 6 yıl sürdü. Müze, davayı kaybedeceğini anlayınca 1993'te "Karun Hazineleri"ni Türkiye'ye iade etti. Ve hazine Uşak'a geri getirildi. Karun'un 2.500 yıl önce yaşadığı topraklara.
|