| |
Bizim STK'lar
Ankara Ticaret Odası, çok yararlı bir çalışma yapmış, İçişleri Bakanlığı verilerine dayanarak Türkiye'nin Sivil Toplum Kuruluşu (STK) fotoğrafını çıkartmış. Türkiye'de 80 bin 757 adet dernek faaliyet gösteriyor. Buna göre her 866 kişiye bir dernek düşüyor. AB ülkelerinde ise dernek sayıları şöyle: Almanya'da 2 milyon 100 bin, Fransa'da 1 milyon 470 bin dernek bulunuyor. Fransa va Almanya'da her 40 kişiye 1 dernek düşüyor.
15 Amerikalı'dan biri örgütlü ABD'de 1 milyon 200 bin dernek bulunuyor. Her 15 Amerikalı'dan biri bu tür kuruluşlarda çalışıyor. Bu sektör, ABD'de bankacılık, teknoloji ve hatta kamu sektörü kadar ağırlığa sahip. ABD'de yaklaşık 7 milyon kişi, STK'larda tam zamanlı olarak istihdam ediliyor. ABD ve Avrupa'daki STK'ların toplam istihdam sayısı 11,8 milyon... Bu ülkelerdeki 6 büyük şirket (Daimler-Benz, General Motors, Hitachi, Fiat, Alcatel-Alsthom ve Unilever) ise ancak 2 milyon kişiyi istihdam ediyor. STK'lar dünyada ve Türkiye'de çeşitli adlarla tanımlanıyor. Türkiye'de de bir güç odağı haline gelmeye çalış STK'lar yürütme, yargı ve medyadan sonra "Beşinci Güç", kamu ve özel kesimden sonra "Üçüncü sektör" olarak tarif ediliyor.
Adı dernek, kendi meyhane Türkiye'deki 80 bin küsur derneğin 38 bini kamuya yararlı dernek, 4 bin 915'i vakıf, 58 bin 414'ü kooperatif... Bunlara, TOBB, TZOB, Noterler Birliği, Barolar Birliği, Bankalar Birliği, Veteriner Hekimler Birliği, TTB, TMMOB, Eczacılar Birliği, YMMO, gibi kuruluşların yer aldığı 14 Kamu Kuruluşu Niteliğindeki Meslek Kuruluşları da eklendiğinde, ciddi bir sayı ortaya çıkmasına karşılık, bu rakam Türkiye'nin demokraside iyi bir noktaya geldiğini göstermiyor. Çünkü derneklerin pek çoğu yasadaki boşluklardan yararlanıp, dernek adıyla meyhane, lokanta olarak faaliyet gösteriyor. Derneklerin büyük bölümü de, kurucuları ve ahbap çavuşların buluşma yeri... Rapora göre, Türkiye'de en az 300 bin STK olması gerekiyor.
İstanbul bir numara En fazla dernek, İstanbul'da bulunuyor. İstanbul'un 13 bin 670 derneğine karşılık, Ankara'da 6 bin 986, İzmir'de 4 bin 29, Bursa'da 2 bin 965, Konya'da 2 bin 224 dernek faaliyet gösteriyor. İlk 5 ildeki dernek sayısı 30 bini aşıyor. Dernek fakiri illerin başında ise 66 dernek ile Hakkari geliyor. Onu 81 dernek ile Kilis, 87 dernek ile Tunceli, 91 dernek ile Şırnak, 104 dernek ile Bayburt izliyor.
Kişiye özel dernekler Dernekleşerek sivilleşme merakımız ise sınır tanımıyor.. Vatandaş kendi adına dernek kurarak ölümsüzleşmeyi deniyor. Hale Hanımlar Derneği, Rezan Hanımlar Derneği, Kübra Hanımlar Derneği, Seher Hanımlar Derneği, Muhlise Hanımlar Derneği, Nezaket Hanımlar Derneği, Beyhan Hanımlar Derneği, Başak Hanımlar Derneği, Kerime Hanımlar Derneği, Mebrure Hanımlar Derneği bunlardan bir kaçı. ATO Başkanı Sinan Aygün, Türkiye'de sivil toplum konusunda kafaların karışık olduğunu belirtirken, sivil toplum örgütüne üye olmakla, yasadışı örgütlere üye olmanın birbirine karıştırıldığını söylüyor. Aygün'e göre "Türk halkı örgütlenmekten korkuyor." (Bu bilgilerin yorumunu Pazar gününe sakladım. Biraz yorumlayalım bakalım!)
|