Ramazan sofrası
Kırmızı mercimekli salata Mercimeği üzeri kapalı olarak bir tencere kaynar suda yumuşayıncaya kadar haşlayıp, süzün. Tereyağının yarısını eritip, soğan ve sarmısağı soğanlar yumuşayıncaya kadar karıştırarak soteleyin. Baharatları ekleyip, harmanlayın. Mercimek, tavuk suyu ve kalan tereyağını soğanlı karışıma katıp, karıştırarak ısıtın. Ateşten alıp, maydanozu katın ve harmanlayın. Ilık servis yapın.
MALZEMELER (4 kişilik) * 300 gram kırmızı mercimek * 50 gram tereyağı * 1 adet küçük boy soğan (ince doğranmış) * 1 diş sarmısak (dövülmüş) * 1 çay kaşığı toz kişniş * 1 çay kaşığı kimyon * Yarım çay kaşığı zerdeçal * 1 çay kaşığı pul kırmızıbiber * 1 su bardağı tavuk suyu * 2 çorba kaşığı maydanoz (iri doğranmış)
Muamma Şerbet için şeker ve suyu bir tencereye koyun, bir süre kaynatın. Kıvama gelince limon suyu ile birkaç dakika daha kaynatın, ocaktan alın, gülsuyu ilave edin. Haşlanmış ve ince ince dilimlenmiş yağsız tavuk etinin üzerine dişe gelecek şekilde dövülmüş iç ceviz, 3 tatlı kaşığı tozşeker ve tarçın ekleyerek iyice karıştırın. Yufkaların her birini artı şeklinde keserek, 3 yufkadan 12 adet üçgen parça elde edin. Üçgen yufka parçalarına su sürün, kalın tarafına hazırladığınız içten koyun, rulo şeklinde sarın. Ruloyu kendi etrafında döndürün, uç kısmı alta getirin, yağlanmış tepsiye dizin. Üzerine eritilmiş margarin gezdirin. Tepsiyi soğuk fırına koyun, 175 derecede kurutmadan, pembeleşene kadar pişirin. Fırından çıkan sıcak tatlının üzerine soğuk şerbet gezdirin. En az 4 saat dinlendirdikten sonra servis yapın. Ertesi gün ikram edilirse daha lezzetli olur.
MALZEMELER (8 kişilik) * 3 adet yufka * 100 gram göğüs tavuk * 1 su bardağı ceviz * 5 tatlı kaşığı tozşeker * 2 tatlı kaşığı tarçın * 1 su bardağı margarin * Yarım su bardağı su
Şerbeti için: * 2,5 su bardağı tozşeker * 2 su bardağı su * 1 çorba kaşığı limon suyu * 1 kahve fincanı gülsuyu
|