kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Nasıl Pişirilir?
Gelenekselden evrensele 'aşure'
Nasıl Pişirilir?

Nasıl Pişirilir?

Geleneksel, dört dörtlük bir aşurenin yapımında 40 çeşit malzeme kullanılsa da bu sayı günümüzde 15-20'- ye indi. Malzemelerin pişme süresindeki farklılıklar nedeniyle ayrı ayrı pişirilmeleri ve bakliyatların bir gece öncesinden suda bekletilmesi gerekiyor. Leziz bir aşure için, işin ustası Semahat Arsel'in "Eskimeyen Tatlar" kitabına bakalım...

Malzemeler: 400 gram aşurelik buğday, 150 gram kuru kayısı, 200 gram kuru üzüm, 125 gram kuru fasulye, 125 gram nohut, 150 kuru incir, 1 çorba kaşığı portakal kabuğu rendesi, 800 gram toz şeker, 5 litre su, 1 çorba kaşığı ayçiçek yağı, 1 su bardağı süt, 1 tatlı kaşığı gülsuyu. İsteğe bağlı olarak ise dolmalık fıstık, kuş üzümü, ceviz içi, kıyılmış kuru kayısı, kıyılmış kuru incir, nar taneleri, fındık.

Yapılışı: Önceden buğdayı ılık suya, kuru fasulyeyi soğuk suya, nohutu da tuzlu suya basın. Sabah nohutu, kuru fasulyeyi yıkayın ve ayrı ayrı haşlayıp süzün. Nohutların ince kabuklarını çıkartın. Kuru kayısı ve inciri fındık büyüklüğünde doğrayın. Aşurelik buğdayı yıkayıp süzün. Kuru üzümü ayıklayıp ayrı bir kapta 10 dakika kaynatın ve süzün. Büyük bir tencereye su, buğday ve ayçiçek yağını koyun. Su kaynayınca altını kısıp kapağı kapalı olarak pişmeye bırakın. Buğdaylar yumuşayınca haşlanmış kuru üzümleri ilave edip orta ateşte 5 dakika kaynatın. Koku vermesi için portakal kabuklarını da ilave edin. Nohut ve kuru fasulyeyi katıp 5 dakika daha kaynatın. Kayısıları ve toz şekeri ekleyin. Süt ilave edin. Kıvamın koyu olmaması için biraz sıcak su ilave edin. Kuru inciri de katıp 5 dakika daha kaynatıp ateşten alın. Kıvam koyu ise biraz daha süt ilave edip karıştırın. Soğuyup üstü kabuk tutunca üzerini süsleyin.
DİĞER YAŞAM HABERLERİ
 İstanbul artık onların evi oldu
 Anadolu kültürleri ebruya benziyor
 Cami duvarına sevgi boyası
 Beşiktaş'a zorunlu estetik operasyon
 İster uzak, ister yakın en cazip tatil seçenekleri
 Kapalı havuzlarda form tutabilirsiniz
 Şık ziyafet sofrası labirent gibidir
 102 yıllık Ermeni okulu kültür hizmeti verecek
 Bu ayın vazgeçilmez tatları pide, zeytin, hurma ve güllaç
 Güllaç
 Çevreyi koruyan yiyecekler
 Hem ruhunuz hem bedeniniz yenilensin
 Türkiye'nin ilk online sanat merkezi
 Yemek davetlerinde uyum şart
 Kitapla buluşmak için son üç gün
 Kehribar Kadınlar
 Auschwitz'in Külleri
 En keyifli iftar sofraları
 Yemek yerken zarafet önemli
    Yazarlar
    Alışveriş
  » Yaşam
    Ajanda
    Güncel
    Gezi
BALÇİÇEK PAMİR
Doğru topu bulmak öyle kolay değil işte
En son ne zaman...
Annesi fuhuşa sürükledi
Annesi fuhuşa sürükledi
Yetiştirme yurdunda kalan 17 yaşındaki kız, 4 yıldır annesi...
Türban iğnesi akciğeri vuruyor
Türban iğnesi akciğeri vuruyor
Türban takarken ağızda tutulan iğneler, küçücük bir hareketle ağız...
'İntifada'yı kaybediyor
İsrail Televizyonu, Filistin lideri Arafat'ın beyin ölümünün...
Bir okul yaptı o da çürük çıktı
TBMM Bayındırlık Komisyonu üyesi ve CHP Ağrı Milletvekili Naci...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.