IMF'nin yakından izlediği sosyal güvenlik reformunun en önemli bölümünü oluşturan "Sağlıkta Dönüşüm Projesi" start aldı.
SAĞLIKTA "Büyük Dönüşüm" projesi için düğmeye basıldı. IMF'nin de yakından izlediği sosyal güvenlik reformunun en önemli bölümünü oluşturan sağlık harcamalarında radikal değişikliğe gidilecek. Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu'nun, İki yıl içinde oturur" dediği sistemle tüm nüfus sağlık sigortası kapsamına alınacak, aile hekimliği yaygınlaşacak, ilaç alımlarında vurgunun önlenmesi için yeni bir kurumsal yapı oluşturulacak. Fakirin sağlık sigortası primini de devlet yatıracak. Tüm vatandaşların sağlık hizmetlerine eşit standartlarda ulaşması hedefleyen Genel Sağlık Sigortası, sağlam finansal kaynaklara bağlanacak. Buna göre;
* Devlet, prim ödeme gücü olmayanlar adına, aile başına asgari ücret üzerinden prim yatıracak.
* Prim ödeme gücü olan ancak sağlık sigortası bulunmayanlar ise aile başına, 'ortalama prime esas kazanç' üzerinden ödeme yapacak.
* Emeklilik programlarına tabi aktif sigortalıların sağlık sigortası primi ise aile başına prime esas kazançları üzerinden ödenecek.
* Sağlık sigortası primi kesinti oranı yüzde 12.5 olacak. Aile Hekimliği modeli üzerinden basamaklı sağlık hizmetine geçilmesi, sağlık hizmetlerinin özerk bir yapıda yönetilmesi, ulusal ilaç ve tıbbi cihazlar kurumu kurulmasıyla, bugün 10 milyar doları bulan devletin ilaç ve sağlık harcamalarının yapısı da değişecek. Aile Hekimliği için 2005'te yüzde 2'lik nüfus kapsanacak. 2016'ya kadar nüfusun yüzde 80'i aile hekimine giderek hastaneye sevk alacak. Aile hekimi serbestçe seçilecek.