|
|
Gidin, gönlünüzce dolaşın
Onlarca etkinlik, yüzlerce yazar ve binlerce ziyaretçiye ev sahipliği yapacak TÜYAP 23. İstanbul Kitap Fuarı yarın başlıyor. Bu yılki konusu ise "Kültür Sanat ve Edebiyatta Komşuluk"
Fazla söze ne hacet; kitap tutkunlarının beklediği hafta geldi... Yarından itibaren 360 yayınevi ve yüzlerce yazar, onlarca söyleşi ve birçok sergi, aynı yerde, Beylikdüzü'nde olacak. Çünkü, TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliği ile düzenlenen 23. İstanbul Kitap Fuarı, yarın saat 12.00'de Beylikdüzü'ndeki TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde başlıyor. 31 Ekim'de sona erecek fuarın açılışını, bu yılki onur yazarı Gülten Akın, ART - İST 2004 / 14. İstanbul Sanat Fuarı onur sanatçısı Fethi Kayaalp ve TÜYAP Kitap Fuarları Danışma Kurulu Başkanı Doğan Hızlan yapacak. Yaklaşık 360 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla düzenlenen fuarın ana teması "Kültür Sanat ve Edebiyatta Komşuluk". Çeşitli konularda düzenlenecek konferans, söyleşi, ödül töreni ve açık oturum gibi 176 kültür ve edebiyat etkinliğine, yaklaşık 750 yazar, sanatçı, bilim adamı, gazeteci ve politikacı konuşmacı olarak katılacak. Fuar boyunca yüzlerce yazar imza günlerinde okurlarıyla buluşup kitaplarını imzalayacak. Bu yıl, Slovenya, Slovakya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Avusturya ve Polonya'dan gelen çok sayıda yazar ve yayıncının da katılımıyla kültürel işbirliği konularında etkinlikler düzenlenecek. Bu ülkelerden gelen yazarlar, eserlerini Türk okurlarla paylaşacak. Tarih Vakfı tarafından hazırlanan "Hikayemi Dinler misin? Tanıklarla İnsan Hakları ve Sivil Toplum" sergisi de fuarın bir başka etkinliği. 32 tanığın hikayelerinin görselleştirilmesinden oluşan serginin yanı sıra Can Dündar'ın hazırladığı "Önce İnsan" belgeseli gösterilecek. "Onurlu yaşama hakkı, kadın hakları, çocuk hakları, çok kimliklilik ile çevre ve kültürel miras" konularını işleyen 5'er dakikalık kısa metrajlı filmler de izlenebilecek.
SERGİLER VE TÖRENLER Diğer etkinlikler arasında, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları'nın, yayıncılık dünyasının dokümanlarını içeren "Kitaphaneden Yayınevine Bab-ı Ali" adlı bir arşivi ve Hayvan Dergisi'nin "Çizgilerle Portreler" adlı karikatür sergisi bulunuyor. Bunun yanı sıra Sarnıç Yayınları'nın çıkardığı, Atatürk ve dönemini kapsayan ve İsmail Şen'in derlediği "Asi'den Gazi'ye Karikatürlerde Atatürk" adlı kitap okuyucu ile buluşacak. Aynı adı taşıyan sergi de ziyaretçiler tarafından gezilebilecek. TÜYAP, bu yıl da çeşitli ülkelerden gelen yazarları ağırlıyor. Kitapseverler, fuar süresi boyunca eserlerini takip ettikleri Adonis, Jacques Bertoin, Cathie Dunsford, John Zerzan, Robert Jordan, Richard Zimmler, Mara Meimaridis, Nikos Temelis, Yannis Canetakos, Nancy Huston , Thomas Eder, Katıca Kulavkova, Luan Strova, Terry Carlbom, Andrej Blatnik, Ivo Frebezar, Andrzej Nowakowski, Attila Balazs, Karin Spielhofer, Miloslav Topinka, Petre Got, Mricea Popa, Alex Aust, Ali Akle Ursan, Hüseyin Cuma ve Mehmet Azzan ile tanışma fırsatı bulacak. Fuarda bu yıl, Cevdet Kudret Edebiyat Ödülleri, İnkılap Yayınevi Roman Yarışması Ödülleri, TUDEM Edebiyat Ödülleri ve Dünya Kitap'ın edebiyat alanında yılın en iyilerini belirlediği ödüllerinin törenleri gerçekleştirilecek. Üç milyon lira olan giriş ücreti, öğrencilerden, öğretmenlerden ve öğretim üyelerinden alınmayacak. Ziyaret saatleri değişiklik gösteriyor. 23, 24, 28, 29, 30 ve 31 Ekim 2004 tarihlerinde 10.30 - 20.00 saatleri arasında, 25, 26, 27, Ekim tarihlerinde ise 10.30 - 19.00 arası fuarı gezebilirsiniz. Halime Sürek Kahveci-
Sayım Çınar
|