KKTC'de CTP-UBP anlaşamadı
KKTC'de Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Ulusal Birlik Partisi'nin (UBP) birlikte hükümet kurma teklifini reddetti.
UBP Genel Başkanı Derviş Eroğlu başkanlığındaki UBP heyetinin, CTP Genel Başkanı ve Başbakan Mehmet Ali Talat başkanlığındaki heyetle yaptığı görüşme 1,5 saat sürdü. Görüşmenin ardından, Eroğlu ve Talat, ayrı ayrı gazetecilere açıklama yaptı.
CTP Genel Başkanı ve Başbakan Mehmet Ali Talat, UBP başkanlığındaki bir hükümetin Kıbrıs Türk halkının sürdürdüğü mücadeleye büyük zarar vereceğini belirterek, CTP parti meclisinin dün gece UBP ile hükümet kurulmaması yönünde bir karar aldığını, bunu, bugün UBP'ye ilettiklerini söyledi.
UBP Genel Başkanı Derviş Eroğlu da CTP'nin UBP ile hükümet kurma düşüncesinde olmadığını belirterek, ''CTP'nin peşin hükümlü karar verdiğini'' kaydetti. UBP, CTP'ye dönüşümlü başbakan ve başbakan yardımcılığı önerilerinde bulunmuştu.
UBP'DEN ÖNERİ PAKETİ
UBP, görüşmede CTP'ye 8 maddeden oluşan yazılı bir öneri sundu. Öneriler arasında, ''görevleri eşit sürelerle dönüşümlü başbakanlık ve başbakan yardımcılığı'' da bulunuyor. Derviş Eroğlu, CTP'nin dün akşam yaptığı toplantıda ''UBP ile hükümet kurulamayacağı'' yönünde bir karar aldığına işaret ederek, şunları söyledi:
''Şu anda CTP bizimle hükümet kurma düşüncesinde değil. Aslında görüşmeler devam etmiş olsa, belli noktalarda iki partinin buluşabileceği, geçmişi değil ileriyi tartışarak, sonuca varılabileceği de ortaya çıkmıştır. Ama bugün peşin alınmış bir karar ve peşin hükümlülük vardır. Peşin hükümlü olunduğu takdirde bir yere varmak mümkün değildir. Ancak müzakerelerle, tartışmalarla, bugün var olan durum ve yarın muhtemel durumlar değerlendirilirse bir anlaşmaya varılabilir. Bunu kendi aramızda görüştük, tartıştık. Ama uzlaşma düşüncesi olmadığı için, daha doğrusu, daha önceden alınmış peşin bir karar ellerinde olduğu için bir yere varmak mümkün değildi.''
Güzel bir sohbet yaptıklarını ve düşüncelerini ortaya koyduklarını ifade eden Eroğlu, ''Geleceği nasıl kurabiliriz hususunda müşterek görüşlerimiz olmuştur. Ama karar biz buraya gelmeden önce alındığı için, o kararın değişmesi mümkün değil'' dedi.
Demokrat Parti (DP) ile Barış ve Demokrasi Hareketi'ni (BDH) yarın ziyaret edeceklerini kaydeden Eroğlu, daha sonra parti içinde değerlendirme yapacaklarını ve diğer partilerle görüşme yapılmasına gerek olup olmadığına karar vereceklerini söyledi. Eroğlu, bir soru üzerine, CTP ile UBP'nin oy oranlarının yakın olduğunu, CTP'ye sundukları önerileri diğer partilere sunmayacaklarını, diğer partilere farklı öneriler sunacaklarını kaydetti.
UBP'NİN CTP'YE ÖNERİLERİ
UBP'nin CTP'ye sunduğu öneriler şöyle:
''1- UBP-CTP koalisyon hükümeti, tam bir eşit ağırlıklı 'birlikte yönetim' hükümeti olacaktır.
2- UBP-CTP koalisyon hükümetinde, Başbakan ve Başbakan Yardımcılığı görevleri eş sürelerle dönüşümlü olarak yerine getirilecektir.
3- Kabinenin diğer bakanları mutabakat halinde 'teknokrat' nitelikli de olabilecek ve tümü iki partinin onayıyla bakan olarak atanabilecektir. Bakanlıklar paylaşım anlayışı ile ele alınmayacak, 'birlikte yönetim' anlayışı hükümetin temel varlık nedenlerinden biri olarak hakim kılınacaktır. Böylece 'ortaklık hükümeti' anlayışı yerine, 'birlikte yönetim' anlayışı benimsenmiş ve topluma yeni bir siyasi zenginlik kazandırılmış olacaktır.
4- İzolasyon ve ambargoların kaldırılması için verilen sözlerin ve taahhütlerin yerine gelmesi için çalışmak, UBP-CTP 'birlikte yönetim hükümetinin' başlıca önceliği olacaktır.
5- Bundan sonra yürütülecek hükümet politikası, 24 Nisan referandumlarının ışığında belirlenecektir.
6- İleriye yönelik politikalar, hükümet ortaklarının tam mutabakatı ve anavatan Türkiye'nin de olumlu görüşü ile gündeme getirilebilecektir.
7- UBP-CTP koalisyon hükümeti, ivedi olarak üst kademe yöneticileri kapsamını daraltacak kamu kesimindeki tüm atama ve terfilerde, sınav, kıdem ve liyakatı esas kılacak yasal düzenlemelere gidecektir. Buna benzer yasaların çıkarılması, kamu yönetiminin yeninden yapılandırılarak e-devlete geçilmesi, kamu kesiminin daha verimli hale getirilmesi, kamu görevlilerine uygulanan siyaset yasağının kaldırılması ve benzeri konular da hükümetin hedefleri arasında olacaktır.
8- UBP-CTP koalisyonu, Avrupa Birliği'ne uyuma, uluslararası örgüt ve kuruluşlarla ilişkilerin geliştirilmesine, ekonominin büyütülmesine ağırlık verecek, bunlar için gerekli yasal düzenlemeleri ivedilikle gerçekleştirecektir. Bu bağlamda haksız rekabeti önleyen yasaların çıkarılması, ihale tüzüğünün değiştirilerek ihalelerin şeffaflaştırılması ve bu çerçevedeki diğer yasaların yapılması hemen sağlanacaktır.
Bu önerilerimize ilkesel olarak olumlu yanıt vermeniz halinde, çalışmaların ileri götürülmesi için birer komite oluşturulmasına ve bu komitelerin en kısa sürede işe koyulmasına hazır olduğumuzu bildirir, çalışmalarınızda başarılar dileriz.''
|