Ramazan sofrası
Fırında mantı Öncelikle un, tuz ve suyla bir hamur yoğuralım hamuru bezelere ayırıp, oklavayla açtıktan sonra küçük kareler halinde keselim. Bir kabın içinde; kıymayı, rendelediğimiz soğanı, tuzu ve karabiberi karıştıralım. Hamurların üzerine bir çay kaşığı hazırladığımız kıymalı harçtan koyup, iki ucunu kapatalım. Fırın tepsisine dizelim. Fırında pembeleşinceye kadar fırında pişirelim. Üzerine et suyu dökelim. Sonra servis tabağına alalım ve üzerini sarmısaklı yoğurtla kapatalım. Bir tavada tereyağını kızdırıp, kırmızıbiber ve naneyi ekleyelim. Hazırladığımız yağı mantının üzerinde gezdirip hemen servis yapalım.
MALZEMELER (10 kişilik) *500 gr un * 250 gr kıyma * 1 adet soğan * Biraz su * Tuz, karabiber Sosu için: * 500 gr sarmısaklı yoğurt * 2 çorba kaşığı tereyağı * Kırmızıbiber, nane * 3 su bardağı soğuk et suyu
İmambayıldı Patlıcanları yıkayıp, alacalı şekilde soyun. Ortasını bıçakla hafifçe oyun ve kızartın. Bir tavada soğanları kavurun. Fındık büyüklüğünde doğranmış domatesi, soyulmuş sarmısağı koyun ve soğanla birlikte kavurun. Şekeri de ekleyin ve karıştırın. Kızarttığınız patlıcanları bir fırın tepsisine veya yayvan bir tencereye dizin. Hazırladığınız harcı, patlıcanların oyulmuş kısmına bir kaşıkla doldurun. Üzerine birer dilim domates koyun. Patlıcanların üzerine bir miktar su ekleyin. Kıyılmış maydanoz ile süsleyip fırında ya da ocakta orta dereceli ısıda pişirin.
MALZEMELER (6 kişilik) *6 adet patlıcan * 3 adet soğan * 3 domates * 1 çay kaşığı şeker * 1 su bardağı zeytinyağı * 1 demet maydanoz * 1 baş sarmısak * Yarım limon, tuz
Yoğurt tatlısı Yoğurdu ısıya dayanıklı bir kap içinde, benmari usulü ılıtın. Ilık yoğurda irmiği katıp, yedirin. Yumurtalara şekeri ilave edip, benmari usulü ılıtın ve kabı sıcak sudan alın. Yumurta ve şekeri iyice koyulaşıncaya kadar çırpın. Yoğurtlu karışımı kevgirden geçirerek, çırpılmış yumurtaya ilave edin. Unu ve nişastayı da ilave edip, fazla karıştırmadan 25 cm'lik fırın tepsisine dökün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 40 dakika pişirin. Şeker ve suyu 15 dakika kaynatın. Limon suyunu ekleyin ve ateşten indirin. Ilık şurubu, ılık tatlıya dökün. Şerbetini çekince Hindistan cevizini serpip, soğuk olarak servis yapın.
MALZEMELER (10 kişilik) *200 gr yoğurt * 300 gr irmik * 3 adet yumurta * 1 kahve fincanı tozşeker * 1/2 su bardağı un * 1 tatlı kaşığı nişasta * 2 çorba kaşığı * Hindistan cevizi * Şerbeti İçin * 250 gr. tozşeker * 2 çorba kaşığı limon suyu * 1,5 su bardağı su
|