Meclis’e gönderilen Trafik Yasa Tasarısı’nda, trafik tescil işlemlerinde kullanılan tüm evrak ve otomobil plakalarının basım ve satış yetkisi TŞOF’dan alınarak, trafik tescil şubelerine bırakılıyor.
Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunulan, 'Karayolları Trafik Kanunu Tasarısı'yla TR plaka ve trafik tescil işlemlerinde kullanılan evrakları basma ve satma yetkisi Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu'ndan (TŞOF) alınıyor. Bu düzenleme, otomobil plakasında 16 trilyonluk yeni pazar yaratırken, TŞOF önemli ölçüde gelir kaybına uğrayacak. Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre, bu yılın ilk 8 ayında trafiğe 550 bin 600 yeni araç çıktı. Böyle giderse yıl sonunda 825 bin 900 yeni araç trafiğe çıkmış olacak. Bir çift plaka şu anda 20 milyon liradan satılıyor. Bu yıl trafiğe ilk kez çıkan araç sayısı dikkate alındığında, TR plakada yıllık ciro 16 trilyon 518 milyar lirayı buluyor. İkinci elde satılan motorlu taşıt sayısının da bu kadar olduğu düşünülüyor. Bu durumda plaka pazarının yıllık cirosu 33 trilyon 36 milyar liraya ulaşıyor. TŞOF tarafından bastırılan ve trafik tescil işlemlerinde kullanılan telli dosyanın tanesi 3 milyon 500 bin liradan satılıyor. Yılda 825 bin 900 yeni aracın trafiğe çıktığı düşünülürse, sadece yeni araç tescil dosyasındaki pazar 2 trilyon 890 milyar 650 milyonu buluyor. Tabi ikinci elde satılan motorlu taşıt miktarı bu hesaba dahil değil.
2.5 TRİLYONLUK EVRAK PAZARI Bütün bunların dışında, Ankara Şoförler Cemiyeti'nin görevlendirdiği kişiler, trafik tescil dosyasını 9 milyon liradan dolduruyor. Tüm bunlar göz önüne alındığında, Trafik Yasası, olduğu gibi çıkarsa TŞOF'un, önemli ölçüde gelir kaybına uğraması bekleniyor. Yeni tasarıya göre, araç tescil işlemleri internet ortamında da yapılabilecek. Böylelikle hem vatandaşların iş kaybı azaltılacak hem de trafik tescil kurumlarında işlemler daha hızlı yürütülecek. Ayrıca vatandaşlar, trafik tescil işlemlerinde kullanılan evrakları internet üzerinden indirip, kendileri basabilecek.
VATANDAŞA KOLAYLIK Tasarının gerekçesinde, hükümetin acil eylem planında da yer alan unsurlara dikkat çekilerek, uygulamayla vatandaş odaklı yönetim anlayışı çerçevesinde vatandaşların işini kolaylaştırmak, bürokratik formalitelerle uğraşmalarını önlemek ve e-devlet uygulamalarını her alanda yaygınlaştırarak kamu yönetiminde çağdaş bir yönetim anlayışının tesisi amaçlanıyor. Bu bağlamda, araç tescil ve sürücü belgesi işlemlerinde kullanılan belgelerin trafik tescil kuruluşlarınca bastırılması öngörülüyor.