Bir gecede 148 hastane ve 54 bin kişi el değiştirecek
SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devri ile birlikte 527 kurum ve 54 bin çalışan el değiştirecek. Tasarı yasalaştığında Cumhuriyet tarihinin en büyük devri start alacak.
Sağlık sisteminde Cumhuriyet tarihinin en büyük devir işlemi 2005 başında yapılıyor. Sosyal Sigortalar Kurumu'na (SSK) ait hastane ve personelin 2005 başından itibaren Sağlık Bakanlığı'na devri gündemde. Her ne kadar sendikalar ve tabipler odası üyeleri devre karşı çıksa da Sağlık Bakanlığı, hastanelerin devir bedelleri ile Maliye Bakanlığı'nın koordinatörlüğünde bir komisyon kurmak üzere harekete geçti bile. İmzaya açılan yasa tasarısının önümüzdeki günlerde Meclis Genel Kurulu'nun önüne gelmesi bekleniyor. Söz konusu devir Türkiye genelinde SSK'ya ait 148 hastane, 217 dispanser, 196 sağlık istasyonu, 9 ağız ve diş sağlığı merkezi, 2 hemodiyaliz merkezinin Sağlık Bakanlığı'na geçmesi anlamına geliyor. Bu devir SSK'da sağlık alanında çalışan 54 bin çalışanın da bir günde kadrosunu Sağlık Bakanlığı'na geçirecek. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, bu geçiş sürecinde çalışanların mağduriyetinin olmayacağını hatta ilave haklar verileceğini ifade ediyor. Ancak henüz ortada netleşmiş bir şey yok.
14 BİN HEMŞİRE VAR Sağlık Bakanlığı'na devredilecek kadrolar arasında en büyük kitleyi 14 bin 339 ile hemşire ve ebeler oluşturuyor. 7 bin uzman tabip, bin 654 asistan,
2 bin 480 pratisyen hekimin de kardoları yeni yılda Sağlık Bakanlığı'na geçmiş olacak. 2003 sonu itibariyle SSK'larda gerçekleşen doğumların sayısı 211 bin 813, yapılan ameliyatların sayısı ise 599 bin. 1 milyon 499 bin kişinin yatarak tedavi gördüğü SSK hastanelerinden 189 milyon tane ilaç verilmiş. SSK gelirleri içinde sağlık tesislerinden elde edilen gelirin miktarı 2003 sonu itibariyle sadece 360 trilyon. Bu da toplam gelirler içinde yüzde 2.5'lik pay demek. Giderler cephesi ise oldukça kabarık. SSK'nın sağlık giderleri 4.9 katrilyon lira düzeyinde. Bu rakam toplam giderler içinde yüzde 27'lik bir paya denk geliyor.
68 MİLYON HASTA Bunun yanı sıra bir de 2.1 katrilyon liralık ilaç harcaması bulunuyor. 4.9 katrilyon liralık harcamanın 3.8 katrilyon liralık kısmı kurumun kendi sağlık tesislerinden geliyor. Kalan 1.4 katrilyon liralık hizmet ise dışarıdan alınıyor. Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın ifadelerine göre, Türkiye'deki hastanelerin hasta porföyünün yüzde 30'a yakını SSK'dan hizmet alıyor. 2003 içinde SSK'nın kendi sağlık kuruluşlarında muayene ettiği hasta sayısı ise tam 68 milyon kişi.