Maliye Bakanı'nın bütçenin kara deliği olarak nitelendirdiği sosyal güvenlik harcamaları bütçenin yüzde 15'ine ulaştı. Üç kuruma 22 katrilyon ayrıldı.
1999yılındaki reformla toparlanan sosyal güvenlik kurumları, ikinci reform dalgasını yakalayamayınca yeniden bütçenin kamburu haline geldi. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın, "bütçenin kara deliği" olarak nitelendirdiği üç sosyal güvenlik kurumuna ve İşsizlik Sigortası Fonu'na 2005 yılında, Hazine'den 22 katrilyon 25 trilyon lira kaynak transfer edilecek. 2004 yılında bütçenin yüzde 13.6'sı sosyal güvenlik kurumlarına aktarılırken 2005 yılında bu oran yüzde 15'e ulaşacak.
* Emekli Sandığı'na yapılan transfer ödemeleri hem sağlık giderlerini hem de emekli memurlarla ilgili aylık ödemeleri kapsıyor. 2005'te 3 katrilyon liraya çıkması beklenen ilaç, tedavi giderleri vb ödemelerin Genel Sağlık Sigortası sistemi kurulduğunda Emekli Sandığı'ndan ayıklanması hedefleniyor. 2001'de 2.6 katrilyon lira, 2002'de 4.8 katrilyon lira, 2003'te 6.1 katrilyon lira transfer ödeneği alan Emekli Sandığı bu yıl 7.8 katrilyon lirayı tüketecek. Sandık, gelecek yıl 8.9 katrilyon lira ödenek kullanacak.
* SSK da erken emeklilik, kıyak emeklilik gibi uygulamaların yanı sıra sağlık harcamalarında bir dönem
yaşanan disiplinsizlik nedeniyle hazineden kaynak çekmeye devam ediyor. Gerek hastaların gerekse emeklilerin memnun olmadığı hizmetler için SSK'ya bu yıl 5.8 katrilyon lira ödenek verildi. SSK gelecek yıl da hazineden 6 katrilyon lira alacak.
* Bağ-Kur, kendi hesabına çalışan esnafla, tarım sigortalılarını güvenceye alan kurum olarak bu yıl 5.3 katrilyon lira transfer ödeneği ile ayakta durdu. Bağ-Kur, gelecek yıl da 6.6 katrilyon lira hazine desteği ile aylık ödeyip, sağlık masraflarını karşılayabilecek. 2005'te yatırımlara 10.1 katrilyon lira ödenek ayrıldığı dikkate alındığında üç sosyal güvenlik kurumunun tükettiği kaynak bütçenin içine düştüğü açmazı daha net olarak gözler önüne seriyor. Bu arada bütçede eskiden personel gideri içinde düşünülen "sosyal güvenlik kurumlarına devlet primi" artık ayrı bir gider kalemi olarak bütçede gösteriliyor. 2004'te 3.9 katrilyon lira olan bu tutar, 2005'te 4.5 katrilyona ulaşacak. Gelecek yıl devlet doğrudan ve dolaylı olarak 26.6 katrilyon lira kaynak aktarmış olacak.