kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ünlü edebiyatçıları mızın eşleri kocalarından daha renkliymiş
Ünlü edebiyatçıları mızın eşleri kocalarından daha renkliymiş
PEYAMİ SAFA
Falih Rıfkı Atay
Refik Halit Karay
Reşat Nuri Güntekin
Nurullah Ataç
Oktay Rıfat

Eşlerinin gözüyle edebiyatçılar

Gazeteci-Türkolog Sermet Sami Uysal, 50 yıl önce Cumhuriyet Gazetesi'nde yazdığı "Eşlerine Göre Ediplerimiz" başlıklı söyleşileri bir kitapta topladı. Reşat Nuri Güntekin, Peyami Safa, Nurullah Ataç, Orhan Kemal, Falih Rıfkı Atay gibi edebiyatımızın ünlü isimlerinin eşleri de en az yazarlar kadar renkli...

***

Ünlü edebiyatçıları mızın eşleri kocalarından daha renkliymiş

1954 yılında ünlü edebiyatçıların eşleriyle görüşen Türkolog Sermet Sami Uysal, yeniden düzenlediği bu söyleşileri "Eşlerine Göre Ediplerimiz" adlı bir kitapta topladı. Kitapta şair ve yazarların "ev halleri" tüm açıklığıyla gözler önüne seriliyor.

50 yıl önce Cumhuriyet Gazetesi'ne hazırladığı "Eşlerine Göre Ediplerimiz" yazı dizisi için edebiyatçılarımızın eşleriyle görüşen Sermet Sami Uysal, bu röportajları tam elli yıl sonra tekrar gündeme getirdi. Timaş Yayınları'ndan çıkan "Eşlerine Göre Ediplerimiz" adlı kitapta Reşat Nuri Güntekin'den Faruk Nafiz Çamlıbel'e, Nurullah Ataç'tan Peride Celal'e, Halide Edip Adıvar'dan Falih Rıfkı Atay'a kadar yirmi sekiz edebiyatçının eşleriyle yapılan söyleşiler yer alıyor. Yıllardır eserleri ve yarattığı kahramanlarıyla tanıdığımız Türk Edebiyatı'nın duayenlerinin ev hayatları, eşlerine göre iyi kötü huyları, yazma alışkanlıkları bu kitap sayesinde gün yüzüne çıkıyor. 80 yaşındaki Sermet Sami Uysal, Silivri'deki yazlığında hergün altı kilometre yürüyüş yapıyor, bir saat de yüzerek adeta gençlere taş çıkartıyor. Gazetecilik yaptığı günlerdeki heyecanından hiçbir şey kaybetmeyen Uysal, hazırladığı kitapla günümüz gençliğine Türk Edebiyatı'nın önemli isimlerini tanıştırmayı amaçladığını söylüyor.

* "Eşlerine Göre Ediplerimiz" yazı dizisinin Cumhuriyet'te yayınlanma hikayesi nasıl başladı? Zaten daha önce Cumhuriyet'te bir romanım yayınlanmıştı. 1954 yılında Türkoloji bölümünü çok iyi bir dereceyle bitirince, belki de gençliğin verdiği cesaretle "Çağdaş şair ve romancılarımız" başlıklı bir dizi hazırlamak istedim ve listemi Cumhuriyet'e götürdüm. O zamanki yazı işleri müdürü olan Cevat Fehmi Başkurt, 'Listedeki isimler iyi ama bunlarla konuşman gazete için pek cazip değil. Eşleriyle konuşsanız Sermet Bey' dedi ve çalışmaya başladım.

* Bu yazı dizisi için görüştüğünüz edebiyatçıların çoğuyla sonradan yakın aile dostu olmuşsunuz... Galiba edebiyatçılara benden evvel gidenler ortaokul, lise mezunu oldukları için pek fazla iletişim kuramamışlar. Gidenler bir tarafta kalmış, yazarlar bir tarafta. Ben çoğunun meşhur eserlerinin yanı sıra ilk eserlerini de okumuştum." Şu kahramanınız hangi eserdeydi?" diye kasten başlangıçta soruyordum, onlar da artık çoğu kahramanlarını unutmuş oldukları için başka eser isimleri söylüyorlardı. Tabii bu daha sıcak bir ilişki kurmaya da yol açıyordu. Sonra ben elimden geldiğince kırıcı olmamaya gayret sarfettim. Mesela Fransız yazarlarının etkisinde kalan romancılarımız vardı, bunu kendilerine söyledim ama yazıya geçirmeyi gönlüm istemedi.

* Birkaç ay önce Tahsin Yıldırım "Eşlerinin Gözüyle Edebiyatçılarımız" adlı bir kitap çıkardı. Kitapta sizin yazı dizinizdeki bazı röportajlar da kullanılmıştı. Hatta siz kitabınızın önsözünden ismini vermeden kendisi için "açıkgözlülük yaptı" diyorsunuz. Kendisi sizden izin almış mıydı? Kendisi bu sohbetleri bulmuş, telefon etti, 'Çok hoşuma gitti, içinden bir iki tanesini alıp kitabıma koyabilir miyim?' dedi. O zaman benim de aklımdan eski yazılarımı toplayıp kitaplaştırmak geçiyordu. 'Yavrum kitaplaştırmayı düşünüyorum, içinden sevdiğin en fazla iki yazarı al' dedim. Fakat o pek çoğunu almış. Kitabı çıkınca müthiş canım sıkıldı. Hemen oturdum sohbetleri yeni baştan gözden geçirdim ve bugünün diline göre biraz düzeltiler yaptım.

* Edebiyatçıları eşlerinden dinlemek nasıldı? Bugün gibi gözümün önünde hepsi. Çok açık söyleyeyim, sevdiğim yazarları seçtiğim için unutamadım o günleri. Hatta daktiloda yeni baştan temize çekerken hepsi gözümün önünde canlandı. Belki edebiyatçılarımızın kendilerine sorsaydım bir kısmını hatırlayıp söyleyemeyeceklerdi, fakat hanım dikkati ile daha değişik cepheden ele aldılar eşlerini. O bakımdan da bir renklilik kattı eşlerinin anlatmış olması. Tabii arada yazarların kendilerine de bazı sorular sordum.

ÇAPKIN ORHAN KEMAL

* Eserlerinden tanıdığımız edebiyatçılar eşlerinin, ailelerinin yanında nasıl insanlardı? Sizi şaşırtan biri oldu mu mesela? Biraz şahsi olacak, kırıcı olmamaya çalışayım ama yazılarından üslubunu çok sevdiğim Falih Rıfkı Atay mesela. Ben özel hayatında da çok kıvrak konuşan, çok renkli üslubu olan bir kimseyle karşılaşacağımı umuyor idim, açık söyleyeyim ki eşi çok daha renkli, çok daha tatlı, hoş sohbet bir hanımefendi çıktı. Kendisi çok silik ve donuk kaldı. İkincisi de Orhan Kemal. Üç defa bana 'Ne olur beni bağışla, benim eşim gazetecilerle konuşmaya alışık değil, size hiçbir bilgi veremez, beyhude yere yorulursunuz' dedi. Evlerine gittiğimde kadın bir bülbül kesildi. Sonunda hayretle öğrendim ki Orhan Kemal'in çapkınlıklarından dolayı hanım kocasına dargınmış. Orhan Kemal dünya tatlısı bir insandır, gittiğimde belki karısı çok aleyhine konuşur diye böyle bir mazeret uydurduğunu sonradan bana itiraf etmişti.

* Bu büyük edebiyatçılar günümüzde nasıl hatırlanıyorlar, hak ettikleri ilgiyi görüyorlar mı? Gerçeği söylersem acı olacak tabii. Gençlerin üç yüz sözcükle konuştuğu söyleniyor. Üç yüz sözcükle konuşan gençlik, Abdülhak Şinasi'yi, hatta Reşat Nuri'yi nasıl okusun, nasıl zevk alsın. Artık gençler emek verilmiş eserler yerine çalakalem yazılmış macere romanlarını okumayı tercih ediyorlar. Çalıkuşu bile onlara çok ağır gelmeye başladı.

Eylem Bilgiç

DİĞER RÖPORTAJ HABERLERİ
 Sadece Ramazan'da aranmaktan sıkıldım
 Fotoğraf çektirirken önce utandım
 O her zaman merhametsiz biri
 Türkiye'de benden daha iyi sitcom çekebilen yok
 Erotik filmlerden zevk aldım
 Offshore'un genç şampiyonları
 Öfkeli durmayı seviyorum çünkü bu beni koruyor
 Mustafa Dağıstanlı: Yaşar Doğu bana küsmüş haberim yok
 Türkiye'nin ilk biseksüel filmi kapalı gişe oynuyor
 Kendine aşık ettiren model
 Huysuz'un fendi, Seyfi'yi yendi
 Koç bugün "Vira bismillah" diyecek
 AB'de tansiyon hep yüksek, acaba neden
 Bütün mesele hayat, seks, ölüm
 Bizi evimizden etmeyin
 Zina suç mudur, değil midir yatağımızdaki düşman kim?
 Beyaz: "Herkes sanatçılar gibi zinaya hazır değil"
 Böyle futbol tartışması hiçbir yerde görülmedi
 50 yıldır güzel kadınlara ayakkabılarını giydiriyor
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
    Hobi
  » Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
REFİK DURBAŞ
Yaz bitti...
Bir yaz daha bitti; güz, kışın kara...
Kış modasında 50'lere dönüş
Kış modasında 50'lere dönüş
Kadife, kürk, yılan derisi, krokodil, dantel ve satenin vazgeçilmez...
Güneş Sanem'e güldü
Güneş Sanem'e güldü
İki haftadır yağmurlarda çekim yapmaktan bir hal olmuştum. Sonunda...
Şerbeti ne çabuk unuttuk
Bugünün dünyasında artık kendine yer bulamayan sokak...
Sokaktan restorana içli köfte
Beyoğlu'nda 16 yıldır sattığı leziz içli köfteleriyle tanınan Ali...
Hollywood'un uçakları
Hollywood yıldızları arasında uçak satın almak moda oldu. Ünlülerin bir çoğu...
İç hatlara düzenleme geliyor
Sivil Havacılık Genel Müdürü Topa Bilgettin Toker, iç hatlarda faaliyet...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.