|
|
|
|
|
Bir dirhem et 10 yaş ekliyor
|
|
BİLİMSEL araştırmalar zayıf olanların daha uzun yaşadığını ortaya koyuyor. Birçok hastalığa yol açan şişmanlık, sağlık problemlerinin yanı sıra çok genç bir insanın bile yaşlı görünmesine neden oluyor. Gençliğinizi korumak istiyorsanız kilolardan uzak durun.
*** Şişmanlık çabuk yaşlandırıyor
Bilimsel araştırmalar zayıf olanların daha uzun yaşadığını ortaya koyuyor. Birçok hastalığa yol açan aşırı kilolar, kişi ne kadar genç olursa olsun daha yaşlı görünmesine de neden oluyor. Bu nedenle kalorisiz besin maddelerini tüketmeye özen gösterin.
Çoğu kimse kabullenmek istemese de şişmanlık erken yaşlanmaya neden olur. Şişman insanlar ne kadar genç olursa olsunlar olduklarından daha yaşlı görünürler.
Kalbi yorar Kalp daha fazla vücut kitlesini kanlandırmak zorunda kalır. Ayrıca şişmanlarda çoğu zaman tansiyonun da yükselmesi kalbin işini daha da zorlaştırır. Şişman kimselerde damar sertliği ve böylece kalp enfarktüsü riski artar. Şişmanlarda sindirim sistemi de iyi çalışmaz. Şişmanlarda eklemlere binen yük artar, diz ve bel ağrıları ve hareketliliğin kısıtlanması ortaya çıkar. Şişmanlarda metabolizma da zorlanır. Alınan aşırı kalorinin işlenmesi için pankreas bezinin yüksek miktarlarda ensülin yapması yani çok çalışması gerekir. Yıllarca böyle yüksek turda çalışan pankreas yorulur ve artık sürekli yüksek olan kan şekerini düşüremez duruma gelir. Sonuç, yaşlılık diyabetidir. Günümüzde fazla kilolu çocukların sayısının giderek artmasından dolayı, bu tür diyabet 10 yaşın altındakilerde de bazen görülebilmektedir. Pankreasın ensülin yapımı devam ediyorsa yani tamamen tükenmediyse, yaşlılık diyabeti tedavi edilebilir. Ancak bunun için her şeyden önce alınan kalorilerin düşürülmesi zorunludur. Yaşlılık diyabetinin tedavisinin yaşamsal önemi vardır. Tedavi edilmeyen diyabet katarakt, kalp ve karaciğer hastalıklarının oluşmasına neden olur ve ömrü kısaltır.
Ensülin hormonuna duyarsızlık Aşırı kalori alımı sadece kilo aldırmaz, ensülin rezistansının oluşmasına neden olur. Ensülinin en önemli görevlerinden biri, vücut hücrelerinin kandan şeker almasına destek olmasıdır. Hücreler şekeri enerji yapımı için kullanırlar. Yaşlı ve şişman insanlarda hücrelerin ensülin hormonuna duyarlılığı azaldığından, kandan şekerin hücrelere alımı yetersiz olur. Kan şekeri düşmez, yüksek kalır. Kan şekeri yüksek kaldıkça pankreas daha çok ensülin yapmaya zorlanır. Sürekli yüksek miktarlarda salgılanan ensüline karşı vücut hücreleri giderek daha duyarsız hale gelir. Yüksek ensülin düzeyleri tatlıya olan isteği artırır. Böylece kısır döngü oluşur; iştah ve kilo kontrolden çıkar. Ensülin trigliserit ve kötü kolesterol miktarını da artırır. Kötü kolesterol özellikle kalp damarlarını daraltıp, enfarktüs riskini üç kat artırır.Yüksek tansiyonu olanların çoğunda yüksek ensülin düzeyleri saptanır. Ensülinin kan damarlarını daralttığı ve böylece tansiyonu yükselttiği tahmin ediliyor.
Ensülin düzeyini düşürmek 1. Ne kadar fazla kilolu ve ne kadar az hareketliyseniz ensülin duyarsızlığına o kadar yatkınsınız demektir. Ensülin rezistansını önlemek için kilo vermek çok önemlidir. Yağların vücudun üst yarısında toplandığı şişmanlıklar (elma figürü); kiloların kalçalarda olmasına göre (armut figürü) daha tehlikelidir. 2. Rafine endüstri şekeri kan şekerinin ani yükselmesine ve sonuçta fazla ensülin salgılanmasına neden olur. Şeker ihtiyacınızı meyvelerden ve kuru baklagillerden karşılamalısınız. 3. Bir öğünde aşırı besin tüketimi de kan şekerinin fazla yükselmesine, dolayısıyla fazla ensülin salgılanmasına neden olur. Yemek porsiyonunuz küçük tabakta, küçük porsiyon biçiminde olmalıdır. Öğün aralarında acıkırsanız meyve ve salata yiyerek bu açlığı yatıştırmalısınız. 4. Tarçın, karanfil, safran, zerdeçal, defne yaprakları ensülinin etkinliğini artırmakta ve vücudun aşırı ensülin yapmasını kısmen önlemektedir. 5. E vitamini ensülinin işlevini kolaylaştırır, yulafta, kuru baklagillerde ve tam tahıllarda boldur. 6. Krom, ensülinin etkinliğini artırır ve miktarını normalleştirir. Krom yetersizliğinde alınan şekerin kullanılması için on kat fazla ensülin gerekir. Krom içeren besinleri tüketerek kan ensülin düzeyini stabilize edebilirsiniz. Brokoli, mantarlar, arpa, bira, tam tahıllar, ıstakoz, yengeç krom yönünden zengindir. 7. Çoğu kişinin aşırı kilolu olması sağlıksız beslenmelerine, kalorilerinin çoğunu yağ, şeker ve beyaz un ürünlerinden almalarına bağlıdır. Uzun ömürlü kimseler zayıf olanlardır. Hayvanlarda yapılan araştırmalarla az kaloriyle beslenenlerin yaşam sürelerinin, üçte bir oranında uzadığı saptanmıştır. Normal kiloyu korumak için koşul; yeterli bedensel aktivite ve vitamin, mineral, fitokimyasal ve lif bakımından zengin, kalorisi az besinler yemektir. Bunlar meyve, sebze, kuru baklagiller ve tam tahıl ürünleridir. Vitaminler, mineraller, bitkisel kimyasallar ve lifler, kalorisiz besin maddeleridir. Bu besin maddelerini içeren yiyeceklerden doyuncaya kadar büyük porsiyonlar tüketilebilir. Bu maddelerin alımı yeterli olduğu takdirde, kalorili besinler olan proteinler, yağlar ve karbonhidratların ölçülü tüketilmesiyle normal kilonun korunması ömrü uzatır.
|
|
|
|
|
|
|
|
|