|
|
İftar sofraları şarküteri alışverişiyle şenleniyor
Pastırmadan sucuğa, hurmadan peynire Ramazan mönülerinin ağır topları, binbir çeşidiyle şarküterilerde yerini aldı. İftar ve sahurluk mezelerin yanı sıra yemek sonrası tatlı keyfi yapmak için hazırlanan güllaç ve helvalar da baştan çıkarıcı
Ramazan'ın gelmesiyle şarküteriler en yoğun günlerini yaşamaya başladı. Salamdan sucuğa, peynir çeşitlerinden mezelere kadar pek çok ürünün onlarca çeşidinin bulunduğu bu rengarenk dükkanlar, karından önce göz doyuruyor. Her ne kadar Fransızca "Charcuterie" kelimesi çoğunlukla sakatat ürünlerini satan yerleri ifade etse de, bizde mezeleri, içkileri veya kahvaltılık çeşitlerini barındıran dükkanlar olarak biliniyor. Şarküteri deyince ilk akla gelen isimlerden biri ise Şütte. 1918'de Alman Schutte'nin, Türkçe okunuşuyla açılan şarküteri zincirinin ilk halkası Beyoğlu Balık Pazarı'nda bulunuyor. Bunun yanı sıra Gayrettepe, Yeniköy, Etiler, Teşvikiye, Caddebostan, İzmir ve Bodrum'da da Şütte ürünleri satan yerler var. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Schutte'nin ülkesine dönmesiyle el değiştiren şarküteriyi 1969'dan beri Jifko Eldek işletiyor. Şütte çoğunlukla salam ve jambon çeşitleriyle tanınıyor. Öyle ki ortalama 50 salam, 10 sosis çeşidi var. Kısacası Ramazan sofralarının vazgeçilmezlerinin hepsini burada bulmak mümkün. Şütte'nin en ünlü ürünlerinden bir diğeri ise baget ekmekle hazırlanan karışık sandviçleri. İstenilen ürünler ve özel sosla yapılan bu sandviçlerden yemek için çok uzak semtlerden gelenler bile var. Bunun yanı sıra pek çok makarna, bisküvi veya çikolata çeşiti de satılıyor. Şarküterilerin ağır topları arasında yer alan mezeler, Şütte'de de baş rolde bulunuyor. Biber dolma, Amerikan salatası, tarama, haydari, kadınbudu ve mücver gibi 20 tane meze çeşidi var. Şarküterinin, bulunduğu semte göre pek çok ünlü müşterisi var. Hale Soygazi ve Ali Poyrazoğlu Nişantaşı Şütte'nin ünlü müdavimlerinden.
119 YILDIR MEZE SATIYOR İstanbul'un en eski şarküterisi olarak bilinen Milka, 1885 yılından beri hizmet veriyor. Moda'da bulunan dükkan Konstantin Natof ve Nikalı Natof tarafından işletiliyor. Dükkan babalarından miras kalmış. Rum asıllı aile bu mekanı açtıklarında ilk önce sütçülük yapıyormuş. Daha sonra kaymak, dondurma ve meze yapmaya başlayan dükkan, günümüze şarküteri olarak gelmiş. Milka'da Ramazan'a özel olarak güllaç, ekmek kadayıfı, ayva tatlısı, tel kadayıfı, kayısı tatlısı ve incir tatlısı yapılıyor. Ayrıca tüm meze çeşitleri de iftar saatlerinde ilgi görüyor. En çok satılan mezeler arasında Amerikan salatası, dolma çeşitleri ve haydari yer alıyor. Balık yumurtası ezmesi olan 'tarama' çok satılan bir diğer meze. Peynirde ve salamda, ithal ve yerli tüm çeşitlerin bulunduğu şarküteride balık bulmak da mümkün. Lakerda ve havyarın yanı sıra çok az bulunan Likornos balığını da Paskalya zamanlarında Milka'da bulabilirsiniz. Ünlü müşterileri arasında ise Hüsamettin Cindoruk ve Haluk Bilginer yer alıyor.
BEBEK'TE RAKİPSİZ Bebek'te bulunan Santral Şarküteri'nin tam 49 yıllık bir geçmişi var. Bundan 29 yıl önce Halim Taşdan'ın bir Rum aileden devraldığı dükkanda Ramazan ayında en çok satılan ürünler pastırma, sucuk ve İran hurmasıyla Bağdat Hurması. Peynir olarak tulum, lor, dil ve otlu peynirler ilgi görüyor. Tatlılar arasında ise güllaç, ekmek kadayıfı, incir tatlısı, Kemalpaşa tatlısı ve kaymak satılıyor.
Ece Koçal
|