Tüketim ve işçi ücretleri 2005'te enflasyona baskı yapabilir
Merkez'e göre, petroldeki artışın yanısıra tüketim harcamaları ve iş gücü maliyetleri gelecek yıl enflasyon düşüşünü frenleyebilir.
Merkez Bankası hizmet sektöründeki fiyat katılığının ve yüksek seyreden petrol fiyatları ile ham metal fiyatlarının gelecek yılın enflasyon hedefi üzerinde risk yaratabileceğine dikkat çekti. Merkez Bankası yayınladığı "Eylül Ayı Enflasyonu ve Görünüm" başlıklı raporunda, iç talep ve işgücü maliyetlerinin 2005'te enflasyon düşüşüne son üç yıldaki kadar destek vermeyebileceğini belirtildi. Raporda, "Yüksek petrol fiyatlarının enerji maliyetlerini artırarak hem cari işlemler hem de enflasyon üzerinde baskı yaratabileceği, uluslararası piyasalarda meydana gelebilecek likidite daralması ve faiz artışlarının kurlar üzerinde baskı yaratabileceği gibi risk faktörleri bulunmaktadır" dedi.
BÜYÜME YAVAŞLAYABİLİR Bu yıl özel tüketim harcamaların üretimdeki artışa eşlik etmeye başladığını vurgulayan Merkez Bankası, bununla beraber toplam yurtiçi nihai talebin henüz toplam üretimi yakalayamadığının ve üçüncü çeyrekte de büyüme tahminlerinin enflasyon üzerinde belirgin bir baskı yaratmasının öngörülmediğinin altını çizdi. Yılın son çeyreğinden itibaren büyüme hızında yavaşlama tahmin edildiği belirtilen raporda, bu yavaşlamanın yumuşak olacağı ve istikrarlı seyreden dış talep ve tüketici güvenine paralel olarak üretimde yüksek seviyelerin devam edeceği öngörüldü.
İSTİHDAMDA ARTIŞ BEKLENİYOR Gelecek yıl istihdam artışının göreli olarak hızlanacağını, reel ücretler üzerindeki baskının artacağını tahmin eden Merkez Bankası, bu durumda yüksek büyümenin düşen enflasyonla eşzamanlı olmasının verimlilik artışına bağlı olacağını vurguladı. Bu arada değerlendirmede, Merkez Bankası'nın uzun süredir 2005 yılı enflasyonuna dikkat çektiği ve bu döneme ilişkin risklere odaklandığı belirtildi.